Aмepикaнcькe вyгiлля i нoвi caнкцiї: пiдcyмки вiзитy Пopoшeнкa дo CШA

07250411

07250411.jpg

20-21 червня Президент України Петро Порошенко здійснив перший офіційний візит до США після обрання нового американського лідера. Як Дональд Трамп прийняв українського Президента і які наслідки візиту української делегації? Центр громадського моніторингу та контролю зібрав головні факти.

Нові санкції проти РФ

Американська сторона позитивно оцінила зустріч двох глав держав. Адміністрація Порошенка у свою чергу заявила, що США підтвердили підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також боротьбу нашої держави за свободу і демократію. Одним із сигналів такої підтримки стало розширення санкційного списку проти Росії через агресію щодо України. Документ Трамп підписав у день візиту Порошенка.

«Це надзвичайно важливо і невипадково, що саме під час перебування української делегації Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції», – підкреслив Президент України за підсумками зустрічі з американським лідером.

Речник Білого дому Шон Спайсер також підтвердив, що санкції проти РФ зберігатимуться, доки вона не виведе свої війська і бойовиків із Донбасу. У відповідь на питання про візит українського Президента і позицію Трампа щодо того, чи Росія повинна покинути схід України і чи є вона агресором у конфлікті на Донбасі, Спайсер відповів ствердно. «Я вважаю, що ми дали чітко зрозуміти, що так, очевидно», – підсумував речник Білого дому.

За словами Порошенка, під час переговорів обговорювались два блоки питань: мирне врегулювання конфлікту на Донбасі (Мінський процес) і взаємодія у впровадженні реформ в економічній сфері.

Аналітики побачили у зустрічі Порошенка і Тампа чіткий сигнал світові, що новий господар Овального кабінету не змінюватиме попередньої політики підтримки Києва і не зближуватиметься з Росією коштом України. На думку співдиректора програми Атлантичної ради «Україна в Європі» Адріана Каратницького, таким чином Трамп намагається відбілитись від закидів у «проросійських сентиментах».

«Той факт, що зустріч Дональда Трампа із Петром Порошенком передує зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним – це тріумф української дипломатії», – переконаний експерт.

Американське вугілля та військова співпраця

Як розповіли в Адміністрації Президента, за 36 годин відбулися зустрічі з ключовими гравцями верхівки США – Віце-президентом США Майклом Пенсом, Державним секретарем Рексом Тіллерсоном, Міністром оборони Джеймсом Меттісом, Міністром торгівлі Вілбуром Россом та Міністром енергетики Ріком Перрі.

За результатами перемовин Україна очікує візити кількох ключових членів нової адміністрації президента США, а також декількох міністрів. Мета цих візитів – угоди про співпрацю між Україною та США.

«Будуть підписані дуже важливі угоди. В тому числі і угоди із оборонного співробітництва, включаючи угоду про оборонні закупівлі і угоду про військово-технічну співпрацю», – прокоментував Петро Порошенко.

Між іншим, голова Верховної Ради Андрій Парубій анонсував також можливу безпекову угоду із США. За її умовами країни будуть проводити спільні військові операції, науково-технічні розробки, а також США можуть розмістити свої військові резерви на території нашої держави. Він зазначив, що така угода також передбачає прерогативу у наданні оборонної летальної зброї.

Крім того, під час зустрічей у США українська делегація погодила активізацію співпраці з питань енергетичної безпеки та ядерної енергетики, зокрема щодо будівництва заводу зберігання ядерних відходів. Також сторони домовилися про закупівлю вугілля із Луїзіани, яке має компенсувати втрату шахт на окупованих Росією територій Донбасу. Усе це, як зауважують експерти, дозволить позбутися енергетичної залежності від Росії.

Також керівництву США був переданий лист від родичів українських заручників, які незаконно утримуються у в’язницях на окупованих територіях та в Росії.

Серед інших важливих зустрічей у США слід також згадати перемовини Порошенка із президентом групи Світового банку Джимом Йонгом Кімом та директоркою-розпорядницею МВФ Крістін Лагард. Під час обох зустрічей порушувалося питання фінансування програми реформ в Україні.

Вірогідно, майбутні українсько-американські дискусії точитимуться довкола впровадження реформ в Україні, військової співпраці та ширшого залучення Америки до припинення російської агресії в Україні.
Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

http://krasnews.at.ua/news/amerikanske_vugillja_i_novi_sankciji_pidsumki_vizitu_poroshenka_do_ssha/2017-06-26-7980

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: