Цeй дeнь в icтopiї paйoнy. 20-28 вepecня

35049885.jpg
 

На Угроїдському цукрозаводі хочуть семигодинного робочого дня, в Миропіллі громада бере до рук рушниці і полює на невідомого піромана, який за одну ніч влаштував три підпали. Такими подіями, і не лише, запам’яталися дні в історії району в різні роки.
 

11714956.jpg
1781. 21 вересня затверджено Герб Миропілля, створений герольд-майстром, дійсним статським радником Волковим. Цей герб являв собою щит, на якому згідно опису «…в верхней части – герб Харьковский, в нижней – засеянное рожью поле и на серебряном поле две ветки маслины (ветви мира), обозначающее имя сего города».

1892. 27 вересня в с. Студенок (тепер частина Миропілля) народився Гнат Михайличенко – письменник, політичний діяч, перший комісар освіти України. 21 листопада 1919 року закатований у Києві денікінцями.

1938. 26 вересня народився Руслан Васильович Головенко – поет, автор збірок поезій «Лицо Земли», «Левый берег» (1967), «Малиновый клевер» (1972), «Лестница к солнцу» (1977), «Лебеди летят над Миропольем». Увага до нашого краю невипадкова, адже тривалий час поет жив у Запсіллі.

1943. 28 вересня помкомзводу управління 686-го артполку 45 стрілецької дивізії 61-ї армії Центрального фронту рядовий Павло Максимович Ковтун, уродженець Миропілля, у складі штурмової групи в числі перших форсував Дніпро біля хутора Змії в Чернігівській області. В бою за оволодіння плацдармом група відбила 8 контратак, утримувала позиції до підходу основних сил. Указом від 15 січня 1944 року П. М. Ковтуну присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

1948. 19 вересня у с. Мала Рибиця народився Михайло Іванович Фоменко – радянський футболіст, захисник і півзахисник, головний тренер національної збірної України. Відомий за виступами за футбольний клуб «Динамо» (Київ). Гравець збірної СРСР (1972–1977). Майстер спорту міжнародного класу (1975). Заслужений майстер спорту СРСР (1975). Після завершення ігрової кар'єри — футбольний тренер. Заслужений тренер України. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України.

1956. В цьому році розпочате будівництво нового райхарчокомбінату. Вже завершується будівництво сушильного цеху і складу готової продукції. Повним ходом будується льодовник. А цими вересневими днями закладено фундамент під цегельне двоповерхове приміщення комбінату, будівництво якого завершиться в 1957 році.

1960. У квітні цього року п’ять артілей – ім. Сталіна, «Зоря комунізму», «40-й Жовтень», «Дружба народів» і «Червоний Жовтень» розпочали будівництво міжколгоспного цегельного заводу. Вже споруджено сушильний сарай, встановлено електростанцію потужністю 60 кіловат, а також прес для формування цегли-сирцю. А цими днями закінчено кільцеву піч, в якій випалюватиметься за сезон до 3 мільйонів штук цегли.

А в Угроїдському цукрокомбінаті відбулися відкриті партійні збори, які обговорили питання про перехід на семигодинний робочий день. Збори прийняли рішення, в якому зобов’язали партійне бюро і заводський комітет створити такі умови, при яких вони могли б за сім годин робочого дня виробляти продукції більше, ніж за восьмигодинний.

1965. «Промінь» – так вирішили назвати початкуючі літератори Краснопільщини свою студію. Це ж ім’я носитиме і рукописний альманах, перший номер якого має з’явитись цього року. Над його випуском працює обрана редколегія, до якої обрано Л.Д. Дідоренка, А.В. Загорулька, Н.В. Насальську.

1983. В Сумах відбулась обласна Спартакіада працівників споживчої кооперації. Збірна команда нашої райспоживспілки посіла третє місце.

1984. Краснопілля стало свідком історичної події. Цими днями вперше в СРСР по маршруту Готня-Баси-Ворожба проведено супервеликоваговий поїзд з 422 вагонів загальною вантажопідйомністю 33533 тонни. Його довжина перевищувала 7 кілометрів. Состав вели 5 тепловозів. «Зелену вулицю» великоваговику забезпечували і працівники залізничних станцій Краснопілля та Корчаківки.

1998. Тривають реставраційно-будівельні роботи Свято-Успенської церкви, зводиться дзвіниця. Для їх виконання запрошена досвідчена бригада будівельників із Закарпаття.

Хто б міг подумати, що для жителів Миропілля свято «Михайлове чудо» перетвориться в реальність за одну мить. В ніч на 19 вересня невідомий піроман влаштував аж три пожежі. Три пожежі за одну ніч – забагато! – вирішили сельчани, налаштовуючи свої мисливські рушниці та намічаючи місця майбутніх засідок. А вже через ніч була спроба знову спалити нежиле приміщення, де виявлено тліючий матрац, який при достатньому доступі кисню готовий був загорітися.

 

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

 

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: