Чopнoбиль – тpaгeдiя, пoдвиг, пaм’ять

73811689

 

Чорнобильський вітер по душах мете
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде,
…Лиш пам’ять усе пам’ятає.

06318380.jpg

В ніч на 26 квітня 1986 року за 100 кілометрів на північ від Києва сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС.

В Малорибицькому НВК 26 квітня 2017 року класні керівники 5-9 класів організували і провели урок-реквієм «Чорнобиль – трагедія, подвиг, пам’ять». Ведучі Ваніна Анастасія, Брюховецький Артем, Берлет Назарій, Малахова Дар’я розповіли про трагедію, яка увійшла в історію людства під назвою Чорнобильська катастрофа, найбільша техногенна аварія ХХ століття. Чорнобиль став зоною душевного болю і постійної тривоги мільйонів українців . Вибух на Чорнобильській АЕС призвів до вселюдської, планетарної трагедії.

26683445.jpg

Сліди чорнобильського попелу знайдені на багатьох континентах, чорнобильський атом вразив не лише Україну, а й Білорусь, Росію, північно-західну Європу, дійшовши навіть до Північної Африки, Канади та Японії.. Учні розповіли про аварію, яка призвела до радіоактивного опромінення великої кількості людей, забруднення води та значних територій. Згадали про героїзм пожежників , експлуатаційного персоналу станції, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

17979738.jpg

Але для України чорнобильська трагедія стала лихом, яке з нею назавжди. Наслідки аварії страшні. Це мільйони людей, які постраждали від радіації. Виведена з господарського обігу частина території України під назвою «зона відчуження» – це сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища. О. М.Заїка зачитала спогади дружин пожежників, які вразили горем , болем і героїзмом.

Протягом усього заходу присутні переглядали презентацію про Чорнобильську катастрофу: кадри із фільму «Аврора», відеоролики музичних творів , які продемонстрував В.С.Малік. Учні ознайомились з книжковою виставкою «Чорнобильська трагедія – одвічний слід на Україні», яку представила сільський бібліотекар А.О. Нікітіна. Всі вшанували пам’ять загиблих під час трагедії хвилиною мовчання.Хоч минуло багато років з того трагічного дня, наслідки Чорнобильської трагедії відчуваються сьогодні. Збільшились захворювання та смертність людей, поширились дитячі захворювання.

Ми, нинішнє покоління, повинні робити все можливе, щоб зберегти своє життя і життя майбутніх поколінь: дбати про чистоту землі, насаджувати дерева, прикрашувати землю квітами, травами, не забруднювати ріки, ставки та джерела.
Хай журавлі пролітають над селами
І гніздяться там назавжди
Хай не повториться горе Чорнобиля,
Лихо людської біди.

А.Нікітіна

 

http://krasnews.at.ua/news/chornobil_tragedija_podvig_pam_jat/2017-05-02-7722
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: