CВOЄ ЛAЙНO НE ПAXНE…

19112397

Можливо хтось не знає, але під відкритим небом на території сміттєвого полігону на Вовківці живе цілий хутір безхатченків, про них обласне телебачення навіть сюжет знімало. «Допились», «дожились», «докотились», – говорять ті, хто бачив, чув і знає про цей факт. Дійсно, ті «хуторяни», мабуть самі обрали свій спосіб життя, але чим ми кращі за них, адже живемо на таких самих смітниках в різних куточках наших населених пунктів, з тією лише різницею, що безхатченками нас не назвеш? Але це не плюс, а мінус у нашій загальній характеристиці, адже, вибачте, гадимо там, де живемо.

Із скреготом, потугами, іноді із зрозумінням, а то із невдоволеннями, та справа вивозу побутових відходів, здається, зрушила з мертвої точки. За словами Краснопільського селищного голови І. П. Хомічова, наразі почали ремонтувати майданчики для сміття у дворах багатоквартирних будинків, замовили сім комплектів сміттєвих баків, де є змога, реставрують старі, а ще борються із смітниками на вулицях селища. Зокрема, нещодавно зачистили звалища по вулицях Першотравневій і Пролетарській, а також сумнозвісний смітник по вул.. Бєлгородській, про який ми вже писали тут: http://krasnews.at.ua/news….29-4091

– Жителі Першотравневої допомагали нам, як могли, – розповідає Іван Петрович, – Після попросили насіння трави, кажуть, на місці звалища засіють газон. А ось на Бєлгородській вже за кілька днів хтось автомобілем вивіз сміття, табличку, яка забороняє це робити, зламали і викинули. Одну таку людину вдалося затримати, сфотографувати, матеріали передали правоохоронцям, аби боротися з таким явищем за допомогою штрафів.

Та виникає питання, чи законні такі дії з боку працівників селищної ради або просто жителів навколишніх вулиць, які помітили і зафіксували подібний факт вивозу сміття?

– Протоколи мають складатися як на місці, так і через певний час, питань немає, якби лише свідки були, – відповідає начальник райвідділу міліції В. О. Дейниченко. – Скажімо той, хто фотографує, вже є свідком. Наші працівники також на вихідних чергують в місцях несанкціонованого вивозу сміття і вже склали кілька протоколів щодо порушників. Надалі плануємо проводити спільні чергування із робітниками селищної ради та Краснопільської ЖЕД.

Проблема, на думку правоохоронця, полягає в тому, що до стихійних смітників приїздять автівками жителі якраз не навколишніх вулиць, а інколи з інших куточків селища, тож на встановлення особи власників авто, які часто їздять за дорученнями, потрібний певний час.

А як же йдуть справи із укладеннями договорів на вивезення побутових відходів із приватного сектору? За словами керівника Краснопільської житлово-експлуатаційної дільниці Г. М. Маслюка, в середньому за тиждень укладається 18-20 договорів.

– Люди починають розуміти користь від цієї справи, – розповідає Григорій Миколайович, – Ті, хто до цього часу за різними мотивами відмовлявся, сьогодні самі підходять, кажуть, перед сусідами соромно. Щоправда існує проблема із своєчасністю сплати за надані послуги жителями селища, але це явище тимчасове, зазвичай люди добросовісно ставляться до своїх зобов’язань. Інколи автівки виходять з ладу, тож на день-два вибиваємося із графіка, але також намагаємося оперативно їх ремонтувати і виходити в рейс.

Працівники ЖЕДу, які ходять дворами та агітують жителів селища укладати договори на вивіз сміття, наслухались безлічі причин відмов, навіть склали своєрідний хіт-парад відмовок. Найпоширенішим є відповідь «подумаємо», далі йдуть «самі вивозимо», «спалюємо», а є й взагалі відверті, типу «поряд смітник», а то й фантастичні: «немає сміття». Між іншим, з такими «фантастами» нещодавно зіткнувся мій знайомий з вулиці Лермонтова. Як завжди звечора приготував пакети із сміттям, виставив за двір, а вранці поруч з ними біля воріт знайшов… чийогось старого холодильника. Хіба не фантастика?

Коротенький аналіз свідчить, що як правило, відмовляються від укладення договорів жителі тих вулиць, які знаходяться біля ярків, причому не лише на краю, а й у центрі селища. Добре, коли ті, хто обіцяв «подумати», зроблять це головою, куди гірше, якщо іншим місцем і дійде висновку, що своє лайно не пахне, тож можна «подумати», почекати, посидіти… Тоді чергова порція сміття полетить в ярки або поїде на наші з вами вулиці…

 

http://krasnews.at.ua/news/svoe_lajno_ne_pakhne/2014-09-20-4293

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: