Cyмcькi лiciвники вiдpoджyють дpeвнi лiciвничi тpaдицiї

90225108.jpg

У понеділок, 14 серпня, в день православного церковного свята Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього, на чолі з начальником Сумського ОУЛМГ Віктором Чигринцем сумські лісівники побували в урочищі «Образ».

Урочище знаходиться у лісовому фонді Велико-Бобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу і відоме далеко за межами області. Цілюща вода образівської криниці кожного дня зустрічає паломників, даруючи їм лісовий затишок та кришталеву джерельну свіжість.

У 2005 році лісівники знайшли і відродили цю древню, багату на цікаву історію, криницю. У 2016 році, на узліссі, неподалік від джерела – звели каплицю, чим повністю відродили православну історію урочища. А в цьому році поклали початок відновленню древніх лісівничих традицій – молитовного відзначення православного церковного свята Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього, яке, за переказами, в давні часи було особливо шановане лісівниками.

21431279.jpg

«Церковне свято Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього для лісівників особливе. За переказами, в давні часи воно було завжди ними шановане. Історичні джерела свідчать, що саме в цей день лісівники збиралися на спільну молитву. І це не випадково. Хрест на якому розіп’яли Іісуса Христа – символ нашого спасіння – був дерев’яний. З дерева був змайстрований Ноєв ковчег, з дерева будувались перші православні храми. Тут, у лісовій балці знаходиться цілюща криниця, і її окраса і гордість – подарована людям каплиця, споруджена з дерева вашими золотими руками. Сьогодні Медовий Спас, в цей день освячуються мед та благовонні трави, що теж є продуктами лісового походження», – звернувся до лісівників настоятель храму Олександра Невського в селі Гребениківка Тростянецького церковного округу протоієрей Роман (Кулішов).

20351930.jpg

Біля каплиці, у співслужінні проректора Сумської духовного семінарії архімандрита Антонія (Бондаренко) отець Роман відслужив водосвятний молебень та освятив мед і трави, зібрані лісівниками. До святкувань долучилися голова Краснопільської районної ради Віталій Савоненко та колектив Краснопільського лісгоспу.

Ще минулого року лісівники подбали про написання ікони свята Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього. Її список знаходиться в каплиці, а оригінал – в музеї лісу в управлінні. Святково ж дня ікона була привезена в урочище для молитовного поклоніння.

08501314.jpg

Після молебню, скуштувавши освяченого меду, лісівники відвідали криницю.

89185639.jpg

«Можливість доторкнутися до історії свого народу дає особливе відчуття. Сподіваємось, що сьогоднішній день дасть добрий початок відродженню древніх лісівничих традицій», – сказав у завершенні начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець.
Прес-служба Сумського ОУЛМГ

Більше фото тут: http://sumylis.gov.ua/pres-sl….ji.html

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

http://krasnews.at.ua/news/sumski_lisivniki_vidrodzhujut_drevni_lisivnichi_tradiciji/2017-08-17-8237

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: