«Дeцeнтpaлiзaцiя – цe нe пpocтo змiни в aдмiнicтpaтивнiй кapтi Укpaїнi, a змiни y cвiдoмocтi yкpaїнцiв»

s59982231

Сьогодні до Вінниці прибула делегація Європейського союзу на чолі з єврокомісаром з питань розширення та політики добросусідства Йоханнесом Ханом. Супроводжував високоповажних гостей Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У рамках робочої поїздки вони ознайомилися з роботою Центру надання адміністративних послуг «Прозорий офіс», дізналися про електронні можливості та сервіси Вінницької міської ради. Мета візиту ж полягала тому, щоб презентувати проект програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» представникам української влади місцевого, регіонального та національного рівнівs78149550.jpg.

Програма із загальним обсягом у 97 млн євро фінансується Європейським Союзом та країнами-членами (Данією, Німеччиною, Польщею та Швецією) і розрахована на чотири роки. Її основні напрямки – підтримка українського уряду у впровадженні децентралізації, зміцнення кадрового потенціалу місцевого самоврядування та системна підтримка Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). За слова керівника проекту Андреаса фон Шуманна, загальна мета – зробити внесок у створення багаторівневого управління, яке буде прозорим і підзвітним для населення. Найбільшим ризиком проекту він називає неготовність українців до радикальних змін та небажання щось змінювати у своєму житті взагалі.

Тим часом єврокомісар Йоганнес Хан каже, що не лише українці, але й європейці не люблять змін. Він згадав як багато років тому подібні реформи відбувалися в його рідній Австрії. Незадоволених було значно більше, ніж тих, хто підтримував ці зміни. Однак, коли з’явилися перші позитивні результати, то це змусило людей – усіх – консолідуватися.

«Впровадження реформ у сфері децентралізації принесе відчутні переваги для українських громадян. Звичайно, не всі аплодуватимуть одразу, але згодом, коли підвищиться якість життя і якість надання адміністративних послуг, коли влада буде підзвітна громаді і кожен мешканець матиме можливість контролювати бюджетні кошти, ситуація зміниться. Ми говоримо про реформу, яка має докорінно, радикально змінити устрій, скасувати пріоритети. А для цього потрібно провести навчання з лідерами громад. Окрім цього, питанням децентралізації має займатися не один міністр, а всі гілки влади. Уряд повинен нарощувати темпи реформування, Верховна Рада працювати над законодавчою базою, адже поправки і доповнення доведеться вносити і в закони, і до Конституції України. Треба розуміти, що децентралізація – це не просто зміни в адміністративній карті Україні, а зміни у свідомості українців

Переконаний в успішному проекті і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. У своєму виступі він подякував єврокомісару за підтримку і  наголосив, що децентралізація – це шанс для громад стати заможнішими і конкурентоздатними.
«Будучи міським головою я не раз порушував питання про те, що потрібно передати низку повноважень на місця і дозволити громадам самим вирішувати, як жити. Але мене і моїх колег з інших міст ніхто не чув. Тому коли мені запропонувати йти працювати в Уряд, перша і єдина моя вимога була – це децентралізація. Я був ініціатором цих змін і твердо переконаний, що вони необхідні, на часі, – зазначає Володимир Гройсман. – Супротивників було чимало і в Кабінеті Міністрів, і у Верховній Раді. Чи зробили ми хоч одну помилку? Зробили, бо не помиляється той, хто не працює. Але вже сьогодні ми бачимо позитивні результати. За рахунок децентралізації у нас немає дотаційних бюджетів. Місцеві скарбниці перевиконали наповнення у 2, 5, а то і 7 разів. В Україні об’єдналися 184 громади, до кінця року буде ще 250. Успіх децентралізацію – це успіх кожної окремої людини, громади, регіону і країни загалом».

Презентуючи «U-Lead» Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко розповів, що проект складатиметься з двох основних компонентів: по-перше, програма буде спрямована на підвищення рівня інституційного розвитку органів влади на всіх рівнях для ефективної реалізації децентралізації та регіональної політики. По-друге, відбуватиметься створення Центрів надання адміністративних послуг, надання обладнання для них та забезпечення активної участі громадян у місцевому розвитку. Пріоритет надаватиметься добровільно об’єднаним громадам.

На знак офіційного старту проекту представники Німецького товариства з міжнародного співробітництва, Асоціації міст України, сільських голів та обласних рад, які найбільш зацікавленими реформами, підписали меморандум про співпрацю та її напрямки.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Джерело:
http://day.kyiv.ua/uk/news/150916-u-vinnyci-na-proekt-z-decentralizaciyi-yes-vydilyaye-ponad-100-mln-yevro
На проект з децентралізації ЄС виділяє понад 100 млн євро
15 вересня, 2016 – 16:16

http://krasnews.at.ua/news/decentralizacija_ce_ne_prosto_zmini_v_administrativnij_karti_ukrajini_a_zmini_u_svidomosti_ukrajinciv/2016-09-15-6812

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: