Дiї пpoфкoмy пpи cпpoбi poбoтoдaвця yxилитиcя вiд yчacтi в пepeгoвopax

36058253

Відповідно до статті 17 Закону України «Про колективні договори і угоди» та статті 41-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення при спробі ухилитися від участі в переговорах, роботодавець несе відповідальність у вигляді накладення штрафу до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади.

Необхідно офіційно письмово звернутись до роботодавця з пропозицією розпочати колективні переговори.
При відмові від колективних переговорів звернутись до управління Держпраці у Сумській області яке має повноваження дати припис роботодавцю усунути дане порушення Закону та внести подання до суду щодо притягнення до відповідальності винних осіб. Профком сам може безпосередньо звернутися до місцевого суду.

Також можна порушити дане питання перед соціальними партнерами вищого рівня.

На практиці є чимало випадків, коли керівник підприємства змушений відповідно до законодавства розпочати переговори, але не зацікавлений в укладенні колективного договору, затягує переговори, зриває засідання комісії.

У цьому випадку допоможе,
по-перше, затверджений регламент, по-друге, прискіпливе ведення протоколів засідань комісії з колективних переговорів.

Якщо комісія не проводить засідань чи її робота зривається з ініціативи роботодавця, то профком має право звинуватити його в порушенні Закону (ухилення від участі в переговорах). При цьому можна надати свої докази цього: регламент роботи комісії; копії протоколів її засідань, зірваних з вини роботодавця (з якими має право звернутись до управління Держпраці у Сумській області).

З метою переконання непоступливого роботодавця слід задіяти обком чи ЦК профспілки, облпрофраду, або органи місцевого самоврядування, пресу.

У разі, якщо роботодавець відмовляється чи ухиляється від переговорів – це може бути підставою для ініціювання колективного трудового спору відповідно до пункту б) статті 2 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».
Є. Білконь,
Начальник відділу праці

 

http://krasnews.at.ua/news/diji_profkomu_pri_sprobi_robotodavcja_ukhilitisja_vid_uchasti_v_peregovorakh/2017-04-28-7713
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: