Дo Вcecвiтньoгo дня бopoтьби з пoлioмiєлiтoм.

88319671.jpg

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, був заснований за ініціативою міжнародної благодійної організації. Мета заходу — привернути увагу батьків до проблеми захворюваності на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

«Поліомієліт – інфекційне захворювання, при якому уражається центральна нервова система, шлунково-кишковий тракт і лімфатична система. Вірус поліомієліту, потрапивши в організм, проникає в нервову систему через кров, уражає різні відділи, переважно рухові клітини спинного мозку, а також рухові корінці, які відповідають за рухи.

Збудник поліомієліту – вірус, який поширюється повітряно – крапельним шляхом, або разом з немитими продуктами і виділенням хворої дитини. Збудник захворювання дуже стійкий він здатний кілька місяців жити в молоці, овочах, у стічних водах і фекаліях. Спочатку вірус потрапляє в кишечник і фіксується на слизових оболонках. Потім проникає в кровоносну систему, разом з кров’ю поширюється по всьому організму, впливаючи на внутрішні системи і органи.

Симптоми поліомієліту в більшості випадків починаються з головного болю, діареї та підвищення температури. Крім цього, відзначаються різні неврологічні порушення. Вірус в організмі проходить декілька основних етапів, які в медицині розрізняють таким чином:
– Інкубаційний період (тривалість становить від 2- до 21 дня)
– Період предпаралітичний, діагностується млявість і слабкість м’язів (тривалість від 2 до 6 днів).
– Паралічний: м’язи стають важко керованими і більш щільними.
– Відновний 9 тривалість складає приблизно 1 рік).
– Період залишкових явищ, при якому зміни м’язів викликають деформацію кінцівок.

Діагностика ґрунтується на даних лабораторних досліджень і клінічних проявів поліомієліту.
Профілактика поліомієліту.

Не існує ліків проти вірусного поліомієліту:
– імунізація є нашим єдиним ефективним захистом. Будь – яка дитина,імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей. Оральна поліовакцина (ОПВ) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано декілька разів.

Протягом року були проведені заходи, які наблизили Україні до підтвердження статусу «Країна, вільна від поліомієліту» Була проведена додаткова турова вакцинація дітей живою полівакциною. Надзвичайно важливо є те, що батьки Краснопільського району показали свою активну позицію щодо захисту своїх дітей від поліомієліту. Турова імунізація поліомієліту в Краснопільському районі пройшла в повному обсязі.
Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу.
Безпека наших дітей – наша відповідальність!!!!!!

З Повагою
Головний лікар КЗ «КРЦПМСД»
Масалітіна В.М.

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: