Дoвipeнicть нa пpaвo вoлoдiння, кopиcтyвaння тa нaвiть з пpaвoм пpoдaжy aвтoтpaнcпopтниx зacoбiв нe є дoгoвopoм кyпiвлi-пpoдaжy

18266440

 

 

Довіреність на право володіння, користування та навіть з правом продажу автотранспортних засобів не є договором купівлі-продажу та на вимогу власника транспортного засобу, зазначеного у технічному паспорті , може бути повернута йому в судовому порядку

До Краснопільського бюро правової допомоги нерідко звертаються громадяни, які вважають себе власниками транспортних засобів з питанням про те, що на їх автомобіль судом накладено арешт в зв’язку з тим, що колишній власник автомобіля визнаний боржником у цивільній справі, або навіть є суб’єктом відповідальності у зв’язку з вчиненням ним кримінального правопорушення. Вони рахують, що дії судової влади є незаконними, унеможливлюють право користування їх власністю та мотивують це тим, що вони придбали за відповідні кошти транспортний засіб у особи, на прізвище якої мається технічний паспорт та нотаріально завірена довіреність на право володіння, користування та розпорядженням транспортним засобом.

Ще більше проблем виникає тоді, що колишній довіритель вже помер, а його спадкоємці вимагають повернення такого автомобіля. Тому, ми намагаємося роз’яснити людям наступне.

Чинне законодавство та судова практика розгляду таких спірних питань полягає в тому, що видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.

Адже, довіреність – це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Отже, довіреність свідчить про наявність між особою, яка її видала, та особою, якій її видано, правовідносин, які є представницькими відносинами.

Договір купівлі-продажу – це угода, за якою продавець (одна сторона) зобов’язується передати майно у власність покупцеві (другій стороні), а покупець зобов’язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Набуття права власності – це певний юридичний механізм, з яким закон пов’язує виникнення в особи суб’єктивного права власності на певні об’єкти.

Якщо договір купівлі-продажу спірного автомобіля не укладався, цей автомобіль не знятий з обліку в уповноваженому органі МВС та зареєстрований за певною особою(власником), позовні заяви про визнання права власності на автомобіль судом,як правило, не задовольняються.

 

http://krasnews.at.ua/news/dovirenist_na_pravo_volodinnja_koristuvannja_ta_navit_z_pravom_prodazhu_avtotransportnikh_zasobiv_ne_e_dogovorom_kupivli_prodazhu/2017-05-08-7743
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: