«І ОБНЯЛИСЯ БЕРЕГИ ОДНОГО, ВІЧНОГО НАРОДУ»

22 січня – День Соборності та Свободи України, свято створення незалежної Української Народної Республіки. Важливою подією на шляху до Соборності став Акт Злуки. 22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва відбулося урочисте проголошення акта про об’єднання Західної Української Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Народною Республікою в єдину Народну Республіку.
Щороку 22 сiчня весь український народ iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i ділом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часiв Київської Русi, Галицько-Волинської держави, Запорізької Січі, Визвольної вiйни пiд проводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини.
У гімназії цього дня відбувся брейн – ринг присвячений 99 – річниці з Дня проголошення Соборності України. Підготувала і провела гру вчитель історії Н.І. Білоус.

У заході взяли участь учні 4(8) – 7(11) класів. До уваги присутніх були презентовані фото та відео матеріали початку та кінця ХХ ст. пов’язані з подіями Української революції та проголошенням Соборності. Серед них – унікальні, – текст Універсалу Директорії УНР та Ухвала Української Національної Ради ЗУНР , якими проголошувалася єдність західних та східних територій. Доступ до документів став можливий у зв’язку з організацією у музеї м. Києва виставки приуроченої 100 – річчю подіям 1917 – 1921 років. Експонати для виставки надали Канада, Франція, Німеччина. До речі, виставка буде діяти до 18.03.2018 року за адресою – м. Київ, вул. Б. Хмельницького,7.

Команди показали знання з хронології, працювали з історичною картою, впізнавали історичних діячів за їх портретами. Глядачі, у підтримку команд, співали пісні та розповідали вірші українських авторів. Гра супроводжувалася піснями у виконанні учениці 1(5) класу Грушко Анастасії.
За результатами гри обидві команди показали добрі знання з історії та отримали подарунки.
Також у бібліотеці гімназії діяла книжкова виставка,присвячена Дню Соборності України, метою якої було поглибити знання гімназистів про історію виникнення свята Соборності та Свободи України, виховати патріотичні почуття, повагу до державних свят та викликати інтерес до вивчення історії України.

Сьогодні День Соборності та Свободи України, свято рідного краю, свято нашої держави. Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас.

Пам’ятайте: «Хто не знає минулого, не вартий майбутнього».

Поділитися цим:
Loading Likes...

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: