IНФOPМAЦIЯ в пopядкy cт. 6 Зaкoнy Укpaїни «Пpo пpoкypaтypy» пpo peзyльтaти poбoти Oxтиpcькoї мicцeвoї пpoкypaтypи пpoтягoм 2016 poкy

07712581

Реалізуючи принцип гласності, інформування органів влади, громадськості про стан законності та заходи щодо їх зміцнення, відповідно до ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» надаємо комплексну інформацію про підсумки роботи Охтирської місцевої прокуратури за 2016 рік.

Діяльність прокуратури протягом року була орієнтована на забезпечення протидії злочинності, забезпечення дотримання законодавства під час досудового розслідування, захист прав і свобод громадян та інтересів держави тощо, у зв’язку з чим досягнуто певних позитивних результатів.

Так, Керівником місцевої прокуратури проведено 2 координаційні наради, 2 спільні наради, створено 20 спільних робочих груп з протидії окремим видам злочинів, 1 групу для розкриття і розслідування тяжкого злочину, проведено 15 спільних семінарів (брифінгів).

Протягом 2016 року не відбулося зростання особливо тяжких кримінальних правопорушень у Великописарівському, Тростянецькому районах та у м. Охтирка. Зменшилося число злочинів проти життя та здоров’я особи на 26,9%, умисних тяжких тілесних ушкоджень. Не допущено умисних тяжких тілесних ушкоджень у Великописарівському та Краснопільському районах.

На території Охтирського, Тростянецького, Краснопільського, В.Писарівського районів вищою загальнообласної є питома вага розкритих злочинів.

До суду направлено 579 обвинувальних актів, з них з угодою про визнання винуватості 27 обвинувальних актів. Вчинені злочини здебільшого посягають на суспільні відносини у сфері власності (крадіжки, грабежі, розбої), проти здоров’я особи (тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості), невиконання такого виду кримінального покарання як громадські роботи, незаконне заволодіння транспортними засобами тощо.

У бюджетній сфері направлено до суду 9 кримінальних проваджень. У сфері лісових відносин до суду скеровано 8 обвинувальних актів (у 5 ухвалені судові рішення), сума заподіяних злочинами збитків складає 300 тис. грн., яка відшкодована у ході досудового розслідування.

Активізовано нагляд за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення. Кількість внесених на цьому напрямку документів реагування та притягнутих до дисциплінарної відповідальності осіб є одним з найбільших показників по області.

Боротьба з корупцією є одним з першочергових завдань сьогодення. Охтирська місцева прокуратура бере активну участь у подоланні цього негативного явища. У 2016 році до суду направлено 5 обвинувальних актів про злочини у сфері корупції та складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами їх судового розгляду в 14 випадках осіб визнано винними та накладено адміністративне стягнення.

Внесено 57 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 13 осіб. В одному випадку забезпечено відшкодування 4 тис. грн. матеріальної шкоди, яка була завдана правопорушенням, пов’язаним з корупцією.

Охтирською місцевою прокуратурою з початку року за наслідками застосування представницьких повноважень заявлено 38 позовних заяв на суму 10 352 тис. грн. Задоволено повністю та закрито, у зв’язку з добровільним відшкодуванням – 33 позови на суму 8 956 тис. грн. На даний час на розгляді суду перебуває 5 позовних заяв прокурора на суму 1 396 тис. грн.

За втручання Охтирської місцевої прокуратури попереджено незаконне передання земель площею 169 га.
Більшість позовних заяв стосуються сфери земельних відносин, зокрема, розірвання договорів оренди у зв’язку із несплатою орендної плати, невиконанням умов договорів, визнання угод недійсними, повернення незаконно наданих земельних ділянок у власність держави. Крім того, з початку року заявлено позови у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності (про стягнення заборгованості за користування комунальним майном), у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також пред’явлено позовні заяви щодо стягнення коштів за лікування потерпілих від злочинів, відшкодування шкоди.

Так, на захист прав громадян, а саме неповнолітніх, заявлено 11 позовних заяв на суму 176 тис. грн. Представницька діяльність спрямовувалася на захист майнових та соціальних прав дітей, позбавлених батьківського піклування, а також інтересів держави шляхом заявлення позовів про оформлення права власності на майно дітей, стягнення соціальних виплат, визнання бездіяльності органів влади.

Протягом 2016 року Охтирською місцевою прокуратурою вирішено 349 звернень фізичних та юридичних осіб. На особистому прийомі особисто керівником місцевої прокуратури прийнято 102 особи.

Незважаючи на те, що органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду та не проводять перевірок діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, скарги з цих питань продовжують надходити, у зв’язку з чим збільшилася кількість звернень, спрямованих за належністю для розгляду та вирішення до інших відомств.

Протягом 2016 року Охтирською місцевою прокуратурою здійснено 190 виступів у ЗМІ та надано 21 інформацію в органи влади.
Ю. Слабунова,
керівник Охтирської
місцевої прокуратури
старший радник юстиції

 

http://krasnews.at.ua/news/informacija_v_porjadku_st_6_zakonu_ukrajini_pro_prokuraturu_pro_rezultati_roboti_okhtirskoji_miscevoji_prokuraturi_protjagom_2016_roku/2017-01-21-7294
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: