ЛEЖИТЬ – CМEPДИТЬ, ЛIТAЄ – ДOШКУЛЯЄ

55772324

 

 

90115869.jpg

Задайте цю нехитру загадку будь-кому на вулиці Бєлгородській, що в Краснопіллі, і відразу почуєте правильну відповідь – це сміття, купи якого ростуть з кожним днем на несанкціонованому звалищі, що розташувалося тут неподалік у мальовничих ярках. Днями сюди мене запросили на «екскурсію» місцеві жителі, яких таке сусідство дістало.

Знайти звалище не важко, орієнтиром служать поліетиленові пакети, папір, інший непотріб.

– Оце така у нас «краса», – розводить руками мій «екскурсовод», місцева жителька Н. П. Василишина. – Звалище з кожним місяцем все більшає. Я б ще зрозуміла, якби якась бабуся немічна відро принесла, а то везуть автівками, тракторами ледь не з усього Краснопілля, з вулиць Перемоги, Пролетарської, Ватутіна, навіть з місцевих підприємств і установ. В голові не вкладається: якщо є змога вивозити сміття автотранспортом, невже важко відвезти його на Вовківку?

Наталія Павлівна згадує, як нещодавно причеп сміття привіз до ярків чоловік, який свого часу працював головою однієї із сільських рад району, на зауваження відреагував агресивно і сміття таки вивантажив. Отака вона, сумна реальність, отаке виховання.

Купи сміття, їх «асортимент» дійсно вражають, від побутових відходів до старих диванів, мертвих тварин. Негативне явище стало до того буденним, що на смітнику можна знайти навіть «іменні» коробки із сміттям.

Само по собі дане видовище приємним не назвеш, аж тут нова напасть – хтось підпалив усе це неподобство і вже кілька тижнів тліючі купи смердять на всю околицю.

Колись ми у ці ярки ходили солов’їв слухати, а як тут пахло акацією, бузком, – із сумом згадують чоловіки, – а тепер вікно не відчиниш. Якби не треба було траву кролям косити, то взагалі сюди б не ходили.

Пам’ятає ці ярки охайними, мальовничими і Краснопільський селищний голова І. П. Хомічов, з яким поспілкувався після відвідин вулиці Бєлгородської. Іван Петрович визнає, що проблема із стихійними звалищами має не поодинокий, а масовий характер. Виконком і депутатський корпус шукають вихід із ситуації, на жаль, самі люди не завжди йдуть на зустріч.

Цього вівторка по вулицях Леніна, Денисенка, Пролетарська, Радянська поїхала перша машина із збору сміття, – говорить Іван Петрович. – Перший рейс автомобіль відпрацював із збитками, адже із чотирьох вулиць договори на вивезення побутових відходів уклали лише 37 чоловік, це при тому що вартість послуги становить лише 7 грн. 50 коп. Наступного вівторка машина знову поїде цими вулицями, паралельно триває робота з населенням, особисто, через депутатів роз’яснюємо жителям інших вулиць, в тому числі й Мічуріна, Грабовського, Бєлгородської, щоб укладали договори на вивіз сміття.

Передаю селищному голові питання від жителів вул. Бєлгородської, чи можуть вони самотужки якось дати відсіч, покарати тих, хто облюбував цю місцевість під «полігон», зрештою, може в око дати?

Як приклад І. П. Хомічов розповідає історію, як жителі однієї із вулиць помітивши чоловіка, який вивантажив сміття неподалік їх обійсть, прослідкували, де той живе і не довго думаючи, доставили його купу йому ж під двір. Навряд чи він сунеться знову на ту вулицю.

Іван Петрович зазначає, що після того, як ситуація із централізованим вивозом сміття в селищі нормалізується, до тих, хто й надалі «користуватиметься послугами» несанкціонованих сміттєзвалищ, обов’язково застосовуватимуться важелі адміністративного впливу, до цього залучатимуть відповідні органи.

– Раніше і депутат міг скласти на порушника протокол, сьогодні це має робити спеціально уповноважена особа в присутності свідків, – пояснює І. П. Хомічов. – Щоб отримати рішення суду, необхідно замовляти спеціальну експертизу, яка має дати висновки, якої саме шкоди екології завдано вивезеним сміттям.

Словом, клопіт багато, справа не з легких, зрештою, як достукатись до свідомості самих краснопільчан, аби ті збагнули, що звалища починаються із сміття… в головах людей.

http://krasnews.at.ua/news/lezhit_smerdit_litae_doshkuljae/2014-05-29-4091

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: