Oбpoбкa нaciннeвoї кapтoплi пepeд пocaдкoю.

44785491

 

53079482.jpg

Навіщо потрібна обробка картоплі перед посадкою? Чому не можна просто дістати бульби з сховища і відразу посадити в землю? І в чому полягає ця сама підготовка? Такі питання, буває, задають огородники. І не тільки ставить, але і садять непідготовлені і невідомо звідки привезене насіння. В результаті отримують, у кращому випадку, дуже низький урожай, коли кількість вирощених бульб майже дорівнює тій, що було посаджено. У гіршому – заражають свою ділянку нематодами, дротяником, картопляним раком та іншими не менш небезпечними захворюваннями. Досвідчені ж картоплярі навпаки, часто перетворюють передпосадкові заходи в якусь подобу культу. Виконують все так, як вони звикли з року в рік, не особливо вникаючи в сенс проведених операцій.

Між тим, з’являються нові препарати, більш ефективні способи обробки, що дозволяють отримати ті ж самі результати з меншими витратами сил і часу. Інша справа, що варіантів цієї передпосадкової підготовки існує чи не стільки, скільки овочівників, вирощують картоплю. Тут кожен може вибрати що-то, зручний саме йому, внести свої корективи, здатні підняти врожайність на конкретній ділянці. Але щоб зробити це грамотно, потрібно добре розуміти, для чого служить та або інша операція.

Що таке передпосадкова підготовка?

Традиційна обробка картоплі перед посадкою обов’язково включає в себе:
– сортування;
– пророщування;
– знезараження.

Для чого служить сортування жодному огороднику пояснювати не потрібно. Закладені на зберігання бульби за зиму рідко стають краще, ніж восени. Виявляються раніше непомічені захворювання, ураження шкідниками, так і банальні гнилі і всихання теж ніхто не відміняв. Тому ретельна перебирання садивного матеріалу необхідна в будь-якому випадку, в будь-яких ідеальних умовах він не зберігався.

Пророщування бульб

53079482.jpg

Після сортування настає черга пророщування, яке ділиться на кілька етапів. Насамперед, бульби необхідно зігріти, тобто помістити на деякий час в світле і добре провітрюване місце. Це дозволить прокинутися відразу всім вічкам. Але довго тримати бульби в такому теплі не слід – вони починають швидко рости або в’янути, якщо повітря сухе. Оптимальними умовами для пророщування вважаються від 12 до 15 °C і рівномірне розсіяне освітлення. У такому приміщенні, їх тримають від двох тижнів до місяця.

На здоровому матеріалі картоплі за цей час встигає утворитися багато коротких і міцних росточків. Деякі картоплярі після пари тижнів витримування на світлі, коли вже утворюються помітні паростки, засипають бульби вологою тирсою і залишають їх так до самої посадки при будь-якій температурі. Тирсу можна, і навіть потрібно, періодично обприскувати слабкими розчинами добрив – такими, як для позакореневого підживлення. При цьому варіанті передпосівної підготовки картоплі до моменту висадки виростають ще й коріння. Інша перевага даного способу – бульби не в’януть, а паростки не витягуються.

Під час пророщування триває і вибракування. Занадто повільно проростають, а також бульби, що мають тонкі і довгі, подібно ниткам, паростки, безжально видаляються – хороших і сильних рослин з них все одно не вийде. Якщо немає можливості для тривалого пророщування, треба потримати бульби в теплі хочаб 5 – 6 днів, щоб встигли утворитися зачатки паростків. Це можна зробити в будь-якому приміщенні, навіть не дуже світлому.

Коли часу до посадки зовсім мало – всього 2 – 3 дні, роблять прогрівання при температурі 40 °C, що дозволяє посилити активність ферментів і позбутися від стеблової нематоди. Під час пророщування буде корисно додатково обробити картоплю препаратами, що стимулюють зростання. Одні з них допустимо застосовувати кілька разів, наприклад, обприскування ГУМІ. Інші повинні використовуватися безпосередньо перед посадкою, як розчин гумату калію в концентрації 0,3%.

За тиждень до посадки в грунт проводять обробку Планризом. Це дуже економний стимулятор – 10 мл, розчинених у відрі води, вистачає на цілу тонну бульб. Допомагає підвищити врожайність і обприскування розчинами Суперфосфату і Іммуноцітофіта.

Знезараження насіннєвої картоплі

Навіщо проводиться знезараження бульб перед посадкою, напевно, нікому пояснювати не потрібно. Захист від грибкових і бактеріальних захворювань, зниження ураженості різними шкідниками, протистояння несприятливим погодним умовам – це необхідно в будь-якому кліматі і на всіх типах грунту.

Інша справа, як і чим обробляти, щоб картопля не тільки давала хороший урожай, швидко зростала, але й не перетворювалася при цьому в продукт, небезпечний для здоров’я людини. У величезної кількості картоплярів найпопулярнішими досі залишаються народні способи знезараження бульб: протруювання марганцівкою, занурення у розчин деревної золи, обприскування мідним купоросом. Приготувати усі ці засоби в домашніх умовах зовсім нескладно.

Із золи:
– зола – 1 кг;
– вода – 1 відро.

В одержаний розчин можна занурювати картопляні бульби, не виймаючи їх з сітки або кошика.

З мідного купоросу:
– мідний купорос – 1 сірникову коробку;
– марганцівка – 0,5 – 1 г;
– вода – 1 відро.
Обприскувати або вмочати бульби перед посадкою.

З суміші добрив:
– суперфосфат – 60 г;
– сечовина – 40 г;
– мідний купорос – 5 м;
– борна кислота – 10 г;
– марганцівка – 1 г;
– гаряча вода – 10 л

Все змішати в емальованому посуді до повного розчинення. Після охолодження опустити туди бульби і витримати близько півгодини, потім вийняти і розкласти для пророщування. Непогані результати дає обприскування бульб біологічним препаратом «Фітоспорин». Його можна робити як під час пророщування, так і безпосередньо перед посадкою. Годиться він і для замочування або обмакувания.

Способи застосування та концентрації для різних випадків докладно описані в інструкції. Останнім часом широко рекламуються нові комплексні препарати для передпосівної обробки картоплі, такі як «Престиж» або «Максим». На відміну від традиційних засобів захисту, вони дозволяють позбутися не тільки від колорадського жука або парші, а відразу від багатьох напастей. Але от питання екологічної чистоти при їх використанні досі залишається відкритим. Період розпаду сильнодіючих отруйних речовин, що становлять основу цих коштів, досить великий. Так що кожен господар має право сам вирішувати, що йому важливіше – високий урожай без особливих клопотів або його якість.
С. Гунченко,
провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки
Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області

http://krasnews.at.ua/news/obrobka_nasinnevoji_kartopli_pered_posadkoju/2017-04-27-7706

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: