Ox, Тyp’я гyлa: cвяткyвaлa Дeнь ceлa

67859872

Села, як і люди, мають свою біографію. У кожного вона своя – неповторна. Взяти хоча б Тур’ю – село за географічними даними невелике, не багате на корисні копалини і мінеральні ресурси, але напрочуд мальовниче і проживають у ньому добрі, щирі люди. Досить зробити бодай невеликий екскурс у минуле, щоб переконатись, що біографія села справді неповторна. У 1730 році в цьому селі діяв дерев’яний храм, він прийшов у непридатність і в 1773 році в Тур’ї збудували новий дерев’яний храм на кошти поміщика майора Михайла Кондратьєва. У 1852 році церква була перебудована його сином Василем, який обіймав тоді посаду церковного старости. У церкві була величезна бібліотека, заповідана колишніми господарями Тур’ї, вона складалася з церковної та історичної літератури, харківських єпархіальних журналів. Важко уявити теперішньому поколінню, як виглядав у Тур’ї цей храм – один із найстаріших храмів Краснопільщини, що став жертвою масової руйнації культових споруд у 1950-х роках. Храм був освячений на честь святого Григорія Неокесарійського, чудотворця. Пам’ять по ньому в Тур’ї відзначається 30 листопада храмовим святом. А ще у маленькій церковнопарафіяльній школі у 1793-1794 роках у вчителя Миколи Михайловича здобував початкову освіту майбутній відомий актор Михайло Щепкін. От якби побачив Михайло Семенович, які самодіяльні артисти сьогодні живуть у Тур’ї!

ЛУНАЮТЬ ПІСНІ – ВІДБУВАЄТЬСЯ ЩОСЬ У ТУР’Ї

Якщо вас запросили на свято села рідні чи знайомі, але чомусь не зустріли, а ви у селі вперше, тому не орієнтуєтесь на місцевості, ми дамо кілька порад, адже маємо багатий досвід. Ясна річ, запитати дорогу немає в кого – всі вже давно на святі. Тому зупиніться, прислухайтесь – десь має бути чутно музику. Почули ? Йдіть на слух. Якщо із слухом проблеми, налаштовуйтесь на запах – в такий день сільське повітря переповнюють аромати шашлику, каші. Сміло йдіть туди, адже там ви знайдете своїх знайомих, які йшли зустрічати вас, але піддались аромату і не там звернули.

Всі ці прикмети мали місце і в Тур’ї, а ще здалеку можна було помітити біля сільського будинку культури новенький потужний трактор “Кейс”, довкола якого, а також у салоні із знанням справи діловито “хазяювали” місцеві хлопчаки. Поряд з трактором стоїть новий мікроавтобус. Це мало б бути сюрпризом для жителів села, але всі знають що це… Але збережемо інтригу.

91586909.jpg

Між тим приємною несподіванкою, як для журналіста, стала новина, що в селі є своя газета “Тур’янський вісник”, яку розповсюджували серед гостей свята. І заснована вона не вчора, ще у 2013 році, має наклад 100 примірників. Приміром, в останньому номері можна було дізнатися останні новини сільської ради, а ще сільський голова Л. М. Гуцал вітала трудівників села із Днем працівників сільського господарства і запрошувала усіх разом відсвяткувати до сільського будинку культури. “Конкуренти?” – запитую у Людмили Миколаївни, демонструючи газету. “Ні, партнери, бо “Перемога” – поза конкуренцією”, – з усмішкою відповідає сільський голова.

29759706.jpg

65218050.jpg

Після такої відповіді, як гора з плеч, тож з гарним настроєм можна оглянути виставку місцевих умільців, що зайняла майже всю територію вестибюлю. Світлана Кобушка, Олена Соловйова, Наталія Мурза, Олена Коротич, Марія Кобушко – це справжні майстрині, які продовжують традиції української культури. Оглядати їх вироби можна годинами.

45781785.jpg

А тим часом до глядацької зали в екстреному режимі підносять додаткові стільці і лавки – у залі аншлаг.

ТУТ ПАМ’ЯТЬ КОЗАЦЬКА І СЛАВА БАТЬКІВ

На свято завітала велика родина мешканців села, від найменшого її жителя, до найповажнішого. А ще за давнім українським звичаєм хлібом-сіллю зустрічали гостей, що прибули розділити свято.

63385901.jpg

Це голова райдержадміністрації, депутат обласної ради Ю. А. Яремчук, голова районної ради В. О. Савоненко, директор ТОВ “Михайлівські вогнетриви” С. О. Швець, директор районного центру зайнятості Г. Ф. Акименко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації А. М. Назаренко, гендиректор ТОВ АФ “Северинівська” І. С. Козлов та його заступник В. І. Гримайло, голова села Северинівка Сумського району В. М. Северин, депутат районної ради із сусідніх Угроїд С. О. Бондарєва.

96361427.jpg

У кожного з них знайшлося багато теплих слів на адресу жителів села, які не лише вирощують хліб, а й у цей складний для країни час не словом, а ділом проявляють дива патріотизму, допомагають нашим воїнам на сході. Як знак вдячності волонтери Краснопільщини передали місцевому навчальному закладу прапор з передової, на якому залишили свої підписи і побажання ті, хто під кулями і обстрілами стримує нашестя агресора.

12763163.jpg

Також спільними грамотами райдержадміністрації та районної ради відзначено тих, хто бере активну участь в розбудові села, житті громади. Це А. В. Азима, І. М. Вербенов, О. В. Вербенова, О. О. Макєєва, С. В. Кобушка, П. Г. Лєбєдєв.

63342959.jpg

– Відрадно, що кожного року до відзначення свого свята ми підходимо з новими здобутками, – звертається до присутніх сільський голова Людмила Миколаївна Гуцал. – В цьому році нам вдалося зробити чимало в плані соціально-економічного розвитку нашої територіальної громади. Те, що зроблено, у всіх вас на виду, а зроблено чимало, ще більше роботи на нас очікує в майбутньому. Не залишаються поза увагою учасники АТО і їх сім’ї, установи соціальної сфери, не малі кошти виділяються на фінансування НВК, фельдшерського пункту, сільської бібліотеки, будинку культури. За кошти місцевого товариства у цьому році проведена заміна вікон і зроблено поточний ремонт у шкільному спортзалі. Завдяки дирекції ТОВ АФ “Тур’янська” наше сьогоднішнє свято є багатим і щедрим на подарунки.

90400540.jpg

72878360.jpg

49558684.jpg

68083481.jpg

99166682.jpg

В знак поваги до односельчан, що своєю працею сприяють розквіту села, грамоти сільської ради отримали С. В. Кострубяк, І. В. Кобушка, Л. Д. Плохута, О. М. Соловйова, Я. І. Муштаєва, С. В. Недосєка, дитячий вокально-хореографічний колектив “Водограй”, жіночий фольклорний колектив “Калина” (керівник І. В. Кобушка), фольклорний колектив “Берегиня (керівник М. М. Стрєлкова).

Хвилиною мовчання присутні в залі вшанували пам’ять загиблих односельчан в роки голодомору та Другої світової війни. Сьогодні знову в Україну прийшла не оголошена війна. За період кривавого протистояння на Сході України 10 чоловіків з Тур’ї чесно виконували і виконують свій громадянський обов’язок, боронячи державу від агресії північного сусіда. Це Р. М. Ковшов, М. С. Степаненко, Ю. С. Мушинський, А. О. Гонтарь, В. М. Гуцал, О. А. Літовченко, О. Г. Карпович, Ю. І. Грищенко, М. М. Татаринцев, Я. М. Химинець. Згадали в цей день із словами щирої вдячності учасників війни в Афганістані О. М. Галеженка, В. І. Грищенка, учасника ліквідації аварії на ЧАЕС М. М. Загорулька.

Село, як дерево. Воно має і коріння, і стовбур, і крону. Корінням села є його старожили. Це люди, які прожили нелегке життя: голодомор, війну, тяжку фізичну працю. Подарунки від сільської ради отримали найстарші жителі села Катерина Степанівна Фірсова, Єфросинія Іванівна Панчішна, Марія Афанасіївна Побідинська.

42896305.jpg

Так повелося, що в сучасній родині зростає одна-дві дитини. А ось у Тур’ї аж шість багатодітних родин! В сім’ях Людмили Вікторівни Чалих виховується 10 дітей, а в родині Наталії Володимирівни Фесенко їх дев’ять.

64684009.jpg

А ще приємно сповістити, що за рік до сільської родини прибавилось 8 діток: чотири хлопчики і чотири дівчинки. 14 жовтня у сім’ї Олександра та Яни Коротич народилася наймолодша жителька села, дівчинка на ім’я Маргарита, яка також отримала від сільської ради подарунок.

АВТОБУС ВІД НОВИХ ІНВЕСТОРІВ

Все міняється в цьому світі, уряди приходять і йдуть, політичні зірки сходять і гаснуть, укрупнюються і ростуть міста, а сільська праця, як і раніше, необхідна всім і кожному. Плодами праці сільських жителів, в тому числі і тих, хто був того дня у залі, користується кожна людина в країні. Привітати сільських трударів з їх святом прийшли голова правління ТОВ АФ “Тур’янська” В. В. Заєць, генеральний директор ТОВ “СІЕЙТІ” О. М. Цупро, генеральний директор ТОВ АФ “Тур’янська” М. О. Губа.

95012598.jpg

– Ми сьогодні нові обличчя у агрофірмі “Тур’янська”, адже прийшли з інвестиціями нещодавно. Але навіть за цей короткий проміжок часу вже усвідомили, що зробили правильний крок і раді, що сьогодні знаходимось з вами в цьому залі – говорить Володимир Володимирович Заєць. – Колись, їдучи вперше у Тур’ю, я навіть подумати не міг, що тут, недалеко від російського кордону, є таке село із справжнім унікальним українським духом. Нашій державі саме сьогодні потрібні такі села, як ваше, потрібні такі люди, як ви. Хочу подякувати тур’янцям, що довірили нам свою землю, а ми беремо на себе зобов’язання сумлінно її обробляти і бути корисними селу, і разом з вами гідно нести прапор України поруч із кордоном.

15166795.jpg

Прийшли інвестори на свято не з порожніми руками. Дізнавшись про потребу сільської ради у автотранспорті для підвезення дітей, дирекція агрофірми вирішила придбати мікроавтобус, який урочисто передали сільському голові прямо на дні села. А сільському будинку культури сільгоспвиробники подарували цифрову фотокамеру, яка довго без діла не залишилась і була відразу ж задіяна для увіковічнення великого святкового дійства.

02378597.jpg

13938604.jpg

Також керівники товариства відзначили кращих працівників товариства водіїв С. І. Денисенка, С. В. Степаненка, С. В. Сєрика, М. І. Дробота, механізаторів І. В. Галушку, В. М. Азмукіна, електрика С. І. Мироненка, робітницю Е. Г. Канчукову, бухгалтера А. М. Лагуту, повара, депутата Тур`янської сільської ради С. М. Дворніченко.

ОСЬ І МУЗИКА ЗАГРАЛА – ВЕСЕЛИСЬ, НАРОДЕ!

Де вміють працювати, там не менш відповідально ставляться до відпочинку.

73330648.jpg

45736785.jpg

80500493.jpg

77959356.jpg

29635422.jpg

86856583.jpg

54160389.jpg

74330405.jpg

Ви не повірите, але концерт у сільському клубі тривав майже три з половиною години! Свої музичні номери дарували працівникам соціальної сфери, педагогам, вихователям, фельдшерам, поштовикам, бібліотекарям, продавцям учасники художньої самодіяльності Тур’янського сільського будинку культури Л. Никоненко, Я. Муштаєва, Р. Соловйов, О. Соловйова, О. Гонтарь, Н. Рибалко, І. Кобушка, О. Макєєва, С. Маслова, дитячий ансамбль “Водограй”, вихованці Тур’янського НВК, фольклорний колектив “Берегиня”, жіночий фольклорний колектив “Калина”.

48229080.jpg

91812000.jpg

А коли місцеві аматори все переспівали, перетанцювали і пережартували, пісенну естафету у них перейняли артисти заїжджі, відомі: лауреат Міжнародних конкурсів та фестивалів, баяніст Олег Подольський, за плечима якого величезна кількість творчих конкурсів і нагород. Співочу компанію йому склали лауреат міжнародних конкурсів, солістка Чернігівської філармонії Іванна Коцур та ансамбль народної пісня “Сяйво”.

Співав увесь зал, а ось підтанцьовувати наважився лише один чоловік, але робив це так, що прийшла черга вже зірковим артистам аплодувати відважному і талановитому механізатору. Дирекції товариства АФ “Тур’янська” слід переглянути зарплату свого працівника у бік збільшення, а то дивись, гайне на гастролі і вже наступного року на святкування Дня села завітає у якості Заслуженого артиста України.

Ось так відгуляла своє свято Тур’я, а разом з цим завершилась і естафета днів сіл Краснопільщини. Тож у період “міжсезоння” треба підготувати належним чином слухові, смакові та інші рецептори, аби у наступному році знову повноцінно включитись у народні гуляння. А що вони будуть ще кращі, яскравіші, особисто я не сумніваюсь.
О. МОЦНИЙ.
Газета “Перемога”

Джерело

: http://krasnews.at.ua

http://krasnews.at.ua/publ/zhittja_kraju/gromada/okh_tur_ja_gula_svjatkuvala_den_sela/6-1-0-701
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: