Piднa мoвa в piднiй шкoлi!

Для народу свойого велика
Кожна з мов, як творіння вінець,
Люд без мови — то глина безлика,
Без’язика отара овець.

В. Забродоцький

23724042.jpg

Для кожного з нас рідна мова – це дорога спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Знання рідної мови визначає багатство, широчінь інтелектуальних і естетичних інтересів особистості. Той, хто не знає рідної, материнської мови або цурається її, сам засуджує себе на злиденність душі, стає безбатченком.

З метою популяризації та заохочення до вивчення рідної мови в Краснопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів вже традицією стало проведення різноманітних конкурсів:
– Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика;
– Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка;
– «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу»;
– конкурс читців поезій П.А. Грабовського;
– конкурс майстрів художнього слова;
– «Найкращий читач».

Результатами наполегливої праці вчителів-предметників, батьків та учнів є певні здобутки. Так, переможцями ІІ етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика в цьому навчальному році стали Яненко Яна, 4 А клас – І місце (вчитель Жирнова Т.С.), Майборода Марина, 11 А клас – ІІ місце (вчитель Горенко М.І.) та Завгородня Лариса, 8 А клас – ІІІ місце (вчитель Горенко М.І.).

Переможцем ІІ та лауреатом ІІІ етапу мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка стала Овчар Тетяна, 10 А клас (вчитель Прийма О.А.). ІІ місце в ІІ етапі цього ж конкурсу посіла Скибенко Юлія, 5 А клас (вчитель Прийма О.А.).

Кращим у ІІ етапі конкурсу «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» визнано Прийму Антона, 5 А клас – ІІ місце (вчитель Прийма О.А.).

Переможцями конкурсу майстрів художнього слова стали Криворотенко Владислав, 10 А кл. (вчитель Прийма О.А.) та Пальощенко Костянтин, 8 Б кл. (вчитель Хрупа Л.Д.) – І місце, Мага Світлана, 7 Б кл. (вчитель Прийма О.А.) посіла ІІ місце.

Вперше цього року 103 учні нашої школи взяли участь у Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник».

26515298.jpg

Учасникам було запропоновано 30 тестових завдань різних рівнів складності, які стосувалися не лише програмового матеріалу з української мови та літератури, але й історії та культури нашого народу. Це вкотре нагадало нам, учителям, про те, що з обдарованими і творчими дітьми потрібно працювати не лише в межах шкільної програми, а й поза нею. Адже запропоновані завдання передбачали вияв в учасників гри лінгвістичної, літературної та культурологічної ерудиції, а разом з тим і сприяли самостійному розширенню освітнього кругозору. Учні із захопленням долали кожну сходинку, розгадували ребуси, виконували цікаві завдання. У школярів початкової ланки великий інтерес викликали фотозавдання.

По закінченню 60-хвилинного випробування всі учасники зрозуміли – треба більше пізнавати і читати, читати, читати… Завдяки “Соняшнику” ми мали можливість пізнати себе і свою країну!

Пройде час – і ми отримаємо результати, подарунки, а головне сьогодні – усвідомлення своєї єдності в утвердженні знань про Україну, а себе – справжніми Українцями!

О. Прийма,
голова методичного об’єднання
вчителів української мови та літератури
Краснопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: