Пpиcтpacтi… y ceciйнiй зaлi (з кoмeнтapями дeпyтaтiв)

48147700

 

 

39710746.jpg

 

29 січня відбулася двадцять п’ята сесія районної ради шостого скликання, яка уже на самому початку роботи набула серед депутатів пристрастей. Виникли вони при розгляді першого питання порядку денного “Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради шостого скликання від 07.11.2012р. “Про передачу майна відділення, пунктів швидкої медичної допомоги до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Сумської області”.

У такому викладі воно офіційно значилося, а щоб нашим читачам було більш зрозуміло, то з інформації заступника голови райдержадміністрації Ю.А.Яремчука по цьому питанню, а саме він курує медичну галузь у районі, прозвучало, що відповідно до Закону України “Про екстрену медичну допомогу” та інших законодавчих актів, а також спільного розпорядження Сумських облдержадміністрації та обласної ради все майно, в тому числі і автомобілі швидкої медичної допомоги, закріплене за відділенням швидкої допомоги при Краснопільській центральній лікарні, пунктами швидкої медичної допомоги Миропільської СЛА, Мезенівської і Ряснянської АЗПСМ, належить передати з балансу Краснопільської ЦРЛ на баланс Сумської обласної ради, оскільки, як наголосив Юрій Анатолійович, фінансування відділень екстреної медичної допомоги здійснюватиметься з обласного і державного бюджетів.

До речі, як прозвучало на пленарному засіданні, в усіх районах Сумщини, окрім Краснопільського, процедуру передачі майна уже здійснено, тобто відбулися сесії, де прийнято по цьому відповідні рішення.

На жаль, ця інформація була сприйнята належним чином не усіма депутатами. Першим висловив свою стурбованість тим, що, мовляв, у Мезенівці заберуть новенький автомобіль швидкої допомоги депутат-комуніст М.І.Лазоренко. – Але це ж подарунок благодійного фонду одного з кандидатів у народні депутати О.М.Костенка, чого ми маємо його позбутися? – пояснив свою позицію Микола Іванович. Занепокоєння з цього приводу виникли і у Мезенівського сільського голови М.В.Гавенка, про що він відкрито заявив у сесійній залі.

Головний лікар центральної районної лікарні В.О.Фоменко зауважила, що всі автомобілі перейдуть на баланс обласної ради, але вони й надалі використовуватимуться там, де були задіяні до цього.

А ось Миропільський сільський голова М.Г.Галайко висловив свої сумніви щодо доцільності виділення фінансової підтримки місцевій лікарняній амбулаторії. – Торік на її потреби, придбання медикаментів ми спрямували із сільського бюджету 10 тисяч гривень, то як тепер бути? – запитав Микола Григорович.

– Можете сміливо виділяти на ці цілі кошти, навіть збільшувати суми, адже з введенням пункту екстреної медичної допомоги функції Миропільської сільської лікарняної амбулаторії не змінюються, – сказав на це голова райдерж-адміністрації П.П. Кідіменко. – Вона як здійснювала медичне обслуговування місцевого населення, так і надалі займатиметься цим, хіба що тепер краще.

Свої думки на користь запровадження екстреної медичної допомоги і пов’язаної з нею процедури передачі майна, яку належало виконати депутатам, висловили Самотоївський сільський голова І.М.Перерва, його колега з Покровки С.І.Циганенко, депутати В.І.Яровенко, О.О.Мирошніченко.

57256118.jpg

Але, як показав подальший перебіг подій, це аж ніяк не вплинуло на рішучий настрій не голосувати частини депутатів-”бютівців”, заяви від яких зробили М.В.Приходько і керівник фракції Л.П.Кононенко: передати майно у власність обласної ради на умовах оренди… Ноу-хау, як кажуть, по- краснопільськи. І все ж прикро, що у всіх районах виходить люди як люди, а у нас чомусь особливі… Звісно, будь-яке нововведення сприймається з якоюсь настороженістю, але ж не настільки…

Склалося враження, що “бютівці” мають намір зірвати прийняття необхідного рішення щодо передачі майна і в цьому явно відчувалася рука головного інтригана М.В. Приходька, який у таких випадках ніколи не обходиться без політичних емоцій.

Як показали результати першого голосування по цьому питанню, з 23 присутніх спочатку на сесії депутатів більше половини підтримали це рішення, але ж цієї кількості не вистачило для його затвердження. – Коли так, то беріть на себе відповідальність за фінансування екстреної медичної допомоги, адже на її утримання потрібні кошти, яких, на жаль, не вистачає у районному бюджеті, – запропонував головному “бунтарю” із стану “бютівців” М.В.Приходьку голова райдерж-адміністрації П.П.Кідіменко.

Про дисбаланс у бюджеті на поточний рік у підтвердження слів керівника району повідомила присутніх уже вкотре і начальник фінансового управління райдержадміністрації Л.П.Чехунова. До речі, на утримання екстреної медичної допомоги у районі потрібно було б на рік не мало – не багато, а 2240 тисяч гривень. А відтак й до того незабезпеченість галузі охорони здоров’я на Краснопільщині у разі неприйняття рішення зростала до 2644,4 тисячі гривень.

Але що до того М.В.Приходьку, він приїхав з Низів, “покаламутив” у Краснопіллі і поїхав додому, а ви розгрібайте. Ніколи не повірю, що йому, котрий під час виборчої кампанії до Верховної Ради “пробігав” у футболці із символікою Юлі по району, агітуючи затято за одного з кандидатів у народні депутати і виношуючи надії у разі перемоги останнього стати його помічником з пристойною зарплатою, більше болить за подаровані Краснопільщині іншим кандидатом у депутати О.М.Костенком двох автомобілів швидкої медичної допомоги, аніж голові райдержадміністрації П.П.Кідіменку, який безпосередньо доклав зусиль, щоб ця приємна подія з придбанням карет для району сталася. До того ж ніхто їх не забирає у нас, автомобілі як працювали у Мезенівці і Миропіллі, там вони і надалі працюватимуть, а від депутатів належало просто прийняти рішення про переведення зокрема автівок і всього майна на баланс обласної ради, яка тепер фінансуватиме екстрену медичну допомогу на Сумщині.

Зрештою після взятої перерви з розглядом цього питання напруга у сесійній залі спала, тим часом підійшло ще кілька депутатів, які досі були відсутні, а у тих, хто перебував у сум’ятті, з’явилася можливість все добре осмислити і зробити свідомий крок до прийняття правильного рішення. Тож, коли після невеличкої перерви депутати знову повернулися до прийняття рішення по першому питанню і поставили його відразу на голосування, воно було ухвалено.

Хоча головні “опозиціонери” залишилися при своїх думках і висловлених ними позицій не змінили.

Крім того, того дня депутати затвердили районну програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на 2013-2015 роки, яку презентував голова депутатської комісії з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту населення Ю.А.Яремчук. Метою програми, як сказав доповідач, є забезпечення житлом цієї категорії людей шляхом будівництва та придбання соціального житла за рахунок бюджетів місцевого самоврядування.

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Л.П.Чехунова прозвітувала про виконання районного бюджету на 2012 р. Як наголосила Людмила Петрівна, протягом минулого року до бюджету надійшло 100296 тис.гривень, з них до загального фонду – 96482, 9 тис.гривень (101,5 відсотка до затверджених обсягів), спеціального – 3813,1 тис.гривень. (110,7 відсотка річного плану).

Власних та закріплених доходів до загального фонду надійшло 11363,8 тис.грн., що складає 117,7 % до планових річних показників.

Податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення доходів районного бюджету надійшло 11157,2 тис.грн., що складає 118% до планових показників. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження цього податку збільшилися на 2595,8 тис.грн., або на 30,3%.

До спеціального фонду надійшло 2731,8 тис.грн., що складає 256,2% від затвердженого обсягу, це власні надходження бюджетних установ.
Депутати затвердили цей звіт, а також ухвалили зміни до районного бюджету на поточний рік. Доходну і видаткову частини загального його фонду збільшено на 46,5 тис.грн.
Потім вони ухвалили доповнення до районної цільової програми “Власний дім” на 2012-2015 роки, розглянули ще кілька питань господарського напрямку, прийнявши по них відповідні рішення.
І.ЧИЧИКАЛО.
Газета «Перемога», №11, 6 лютого 2013 року.

У свою чергу ми звернулися за коментарями до деяких з депутатів районної ради щодо голосування питання порядку денного “Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради шостого скликання від 07.11.2012р. “Про передачу майна відділення, пунктів швидкої медичної допомоги до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Сумської області” і отримали наступні відповіді:

Микола Васильович ПРИХОДЬКО, фракція «Батьківщина»:
16749675.jpg
– Оскільки два автомобілі швидкої медичної допомоги Миропільської СЛА та Мезенівської АЗПСМ не були на балансі районної ради, бо це подарунок благодійного фонду Олександра Костенка, тож ми не мали права їх передавати на баланс Сумської обласної ради, хіба що на умовах оренди, на рік, два, але щоб ці автомобілі обов’язково залишалися в районі. Між іншим щодо правомірності передачі цих двох автомобілів швидкої допомоги ми ще будемо звертатися до прокуратури. Ми з Л.П.Кононенко голосували проти прийняття цього рішення, підтримували нас й інші депутати, але як їх переконали в перервах засідань… зламали чи залякали, я не знаю.

Ніхто не заперечує, що йде реформування медичної галузі, але до чого це реформування призведе? Колись були койкомісця у великих селах, як Миропілля, Мезенівка, Рясне, тепер їх немає, бо реформували. Потім організовували ФАПи – таж історія, тепер під реформування потрапили автомобілі швидкої допомоги, розповідають, що будуть їх там чимось обладнувати. Нехай обладнують, але автомобілі мають залишатися у нашій комунальній власності.

Віталій Олексійович САВОНЕНКО, голова фракції «Фронт Змін», голова бюджетної комісії:
91422877.jpg
– Як людині, яка проживає на цій території, як українцю, мені шкода, що ці автомобілі переходять в незрозумілу для мене в даний момент структуру, але як депутат, який ще й відповідальний за бюджет, розумію, що на їх утримання витрачається більше мільйона гривень, я голосував всі три рази за передачу у спільне користування автомобілів швидкої допомоги. Стосовно позиції окремих «патріотів» Краснопільщини, то зазначу, що для того, щоб голосувати проти, треба спочатку представити свою програму вирішення даної проблеми, а аргумент «нехай тимчасово попрацює» – це не вихід.

Микола Вікторович БІРЧЕНКО, Партія регіонів:

– На жаль по причині відрядження я не мав змоги бути на сесії і брати участь в голосуванні, але особисто я проти такої передачі, адже сьогодні з-під впливу, контролю органів місцевого самоврядування виводять все. Це ж швидкі допомоги придбані не за рахунок бюджетних коштів, це спонсорська допомога, і сьогодні її на незрозумілій підставі забирають, залишаючи головного лікаря, голів райдержадміністрації і районної ради практично без засобів впливу на ситуацію. Розумію, що мова йде про централізацію, що це добра справа, але за умови придбання цих автівок за бюджетні кошти, тоді й питань жодних не було, а так я проти передачі майна, придбаного за кошти спонсора.

Ми також звернулися за коментарями щодо даного питання і до засновника фонду “Ти не один – ми разом” О. М. Костенка, тож тепер чекаємо на відповідь Олександра Михайловича, а поки в коментарях можуть викласти свої аргументи й інші депутати районної ради, було б цікаво почитати.

І ще, виявляється, що передача автомобілів швидкої допомоги на умовах оренди, не таке вже «…ноу-хау, як кажуть, по- краснопільськи…», як зазначено в статті. Сьогодні, наприклад, як повідомляє «Панорама»:
«Сумской горсовет на внеочередной сессии 6 февраля разрешил отдать в аренду коммунальному учреждению Сумского областного совета «Сумской областной центр экстренной медицинской помощи и медицины катастроф» 13 автомобилей, которые ранее работали на городской станции скорой помощи.
Автомобили отданы в аренду до конца года. За этот период решится вопрос с созданием учреждений неотложной помощи в Сумах и с его материальной базой.»

http://krasnews.at.ua/news/pristrasti_u_sesijnij_zali_z_komentarjami_deputativ/2013-02-07-2516

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: