Пpo peзyльтaти пpaвoзaxиcнoї poбoти пpoкypaтypи Кpacнoпiльcькoгo paйoнy y cфepi oxopoни нaвкoлишньoгo пpиpoднoгo cepeдoвищa

58862302

 

 

26482939.jpg

 

Охорона навколишнього природного середовища є однією з основних та важливіших функцій держави. Забезпечення законності в цій сфері у сучасних умовах є важливим фактором оздоровлення екологічної обстановки, активізації екологічного контролю, запобігання злочинам в сфері природокористування. Питання охорони довкілля є надзвичайно важливим і стосується життя та здоров’я нинішнього і наступних поколінь. У зв’язку з цим прокуратурою Краснопільського району постійно вживаються заходи щодо забезпечення законності у сфері охорони навколишнього природного середовища.

У поточному році прокуратурою району проведені результативні перевірки додержання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю законів у сферах охорони та використання надр, водних і лісових ресурсів та при поводженні з відходами.

Так, у лютому поточного року проведено перевірку додержання вимог законодавства про надра та Водного кодексу України в діяльності водокористувачів, котрі здійснюють забір прісних підземних вод з артезіанських свердловин на території Краснопільського району. В ході перевірки, проведеної в діяльності однієї із сільських рад, встановлено, що сільський голова без особливого дозволу передбаченого законом, зловживаючи своїм службовим становищем, протягом квітня-грудня 2011 року організував незаконне добування корисних копалин загальнодержавного значення, а саме, питних підземних вод для централізованого водопостачання об’ємом 2218,17 м3, чим було заподіяно державі збитки в розмірі 91366,42 грн. За даним фактом порушено кримінальну справу за ст.ст. 240 ч. 2, 364 ч. 1 КК України. По справі проведено досудове слідство слідчим прокуратури Краснопільського району, за наслідками якого її спрямовано до суду.

Перевірками повноти виконання органами державного контролю своїх повноважень у сфері охорони лісових ресурсів виявлено низку порушень чинних нормативно правових актів з боку посадових осіб цих органів. За наслідками перевірок внесено 4 подання на усунення виявлених порушень та причин і умов, котрі їм сприяли. Вказані документи прокурорського реагування розглянуто, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадових осіб.

38644238.jpg

Також, в ході перевірок на вказаному напрямі прокуратурою району виявлялися факти незаконного порубу дерев, за якими через споглядацьку позицію посадових осіб контролюючих органів не було проведено відшкодування шкоди, заподіяної лісу внаслідок незаконного порубу дерев, на загальну суму 16 тис. грн. На усунення цих порушень внесено 2 подання, котрі розглянуто та задоволено в повному обсязі.

Вивченням стану законності при поводженні з відходами встановлено, що органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування не вживаються дієві заходи до забезпечення належної очистки населених пунктів від побутового сміття, влаштування організованих місць відпочинку населення в зелених зонах та біля водоймищ.

На незадовільному рівні здійснюються повноваження у цій сфері також й органами державного контролю, про що свідчить те, що на 2012 рік дозволи на розміщення відходів отримано лише незначною частиною суб’єктів господарювання району, однак органами контролю перевірки з цих питань не проводились. Зважаючи на існуючу у районі проблему щодо додержання суб’єктами господарювання та населенням законодавства про відходи, вивчення цих питань було на постійному контролі прокуратури району протягом року. Особлива увага при цьому зверталася на повноту виконання органами державної влади та місцевого самоврядування щодо реалізації наданих їм контрольних повноважень у цій сфері. На усунення виявлених порушень внесено 8 подань, які розглянуто та задоволено, за неналежне виконання посадових обов’язків з контролю за додержанням вимог чинного законодавства у згаданій сфері 3 посадові особи контролюючих органів притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Загалом, за період січня-грудня 2012 року за результатами перевірок у галузі охорони навколишнього природного середовища, прокуратурою Краснопільського району, порушено 1 кримінальну справу, внесено 14 приписів та подань на усунення порушень вимог чинного законодавства. За наслідками розгляду вказаних документів прокурорського реагування 18 посадових осіб контролюючих органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності, до бюджету відшкодовано 16 тис. грн. шкоди, завданої екологічними правопорушеннями.

Ю.О. Явтушенко,
Прокурор прокуратури Краснопільського району
юрист 2 класу

http://krasnews.at.ua/news/pro_rezultati_pravozakhisnoji_roboti_prokuraturi_krasnopilskogo_rajonu_u_sferi_okhoroni_navkolishnogo_prirodnogo_seredovishha/2012-12-26-2406

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: