Пpo пoдaтoк нa нepyxoмe мaйнo, вiдмiннe вiд зeмeльнoї дiлянки

87210031

 

1 червня відбувся „Інтернет – семінар” на тему: „Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки”, в ході якого всі бажаючі могли поставити питання заступнику начальника інспекції – начальнику Краснопільського відділення Сумської МДПІ В.М.Гулому. Сьогодні пропонуємо відповіді фахівця.
Якщо у моїй власності є будинок в якому я прописаний та квартира, чи маю в такому випадку я право на пільгу і якщо так, то до якого об’єкту до будинку чи до квартири?

Органи державної податкової служби проводять нарахування податку за місцезнаходженням об’єктів житлової нерухомості, які знаходяться у власності фізичних осіб та до 1 липня звітного року надсилають платникам податків податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, із зазначенням платіжних реквізитів.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється органом державної податкової служби на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно (пп.265.3.2 ПКУ).

Отже, якщо Ви маєте у власності два об’єкти житлової нерухомості, то лише до оного із них, на Ваш вибір, можна застосувати пільгу. Така пільга автоматично застосовується до об’єкта житлової нерухомості, у якому фізична особа зареєстрована в установленому законом порядку, у Вашому випадку пільга буде застосовуватися до будинку.

У разі якщо Ви вирішите застосувати дану пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, тобто до квартири, Вам необхідно до 1 липня 2013 року надати письмове звернення (заяву) до органу ДПС за місцем реєстрації.

Таке звернення (заява) подається у добровільній формі:
– особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
– поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
– засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідно до положень Податкового кодексу України платниками податку на нерухомість є фізичні та юридичні особи – власники об’єктів житлової нерухомості, в тому числі нерезиденти.

Який термін сплати податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки?

До 1 липня звітного року податкові органи обчислюють для фізичних осіб суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та надсилають за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів із дня вручення такого повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта оподаткування через установи банків та поштові відділення.

Які об’єкти житлової нерухомості не оподатковуються?

Законодавством визначено перелік об’єктів житлової нерухомості, які не є об’єктом оподаткування зазначеним податком. Це:
а) об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
б) об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом;
в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;
г) садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
ґ) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

Які існують пільги зі сплати податку на нерухоме майно?

Податковим кодексом України передбачено пільги зі сплати податку.

Так, база оподаткування об’єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:
для квартири – на 120 кв. метрів;
для будинку – на 250 кв. метрів.

Така пільга надаватиметься один раз за базовий податковий (звітний) період — календарний рік і застосовуватиметься до об’єкта житлової нерухомості, в якій фізичну особу — платника податку зареєстровано в установленому законом порядку.

Податковим кодексом передбачено, що власники декількох житлових об’єктів нерухомості для застосування пільги можуть обрати ту житлову площу, тобто ту квартиру чи будинок, на яку припадає більше пільгових метрів.

Слід зауважити, що законодавство гарантує пільгу лише на один об’єкт нерухомості.

Хто в обов’язковому порядку повинен сплачувати податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки?

Сплачуватимуть податок громадяни, які мають у власності будівлі, що належать до житлового фонду. Це – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах. У той же час звільняються від сплати податку дитячі будинки сімейного типу; садові або дачні будинки, але не більше одного такого об’єкта на платника податку; гуртожитки; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю тощо.

Податком на нерухоме майно обкладатиметься саме житлова площа об’єкта житлової нерухомості.

Більшості громадян новий податок не торкнеться – для них Податковим кодексом передбачено пільги. Квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м. кв. та 250 м. кв. відповідно, не оподатковуватимуться. Сплачуватиметься податок лише за ті метри, які перевищують зазначені квадрати.

Громадяни самі обирають як їм застосовувати пільги зі сплати податку на нерухоме майно. Зокрема, громадяни, які мають у власності кілька житлових об’єктів, за бажанням можуть звернутися до податкової інспекції із заявою для визначення об’єкта, за який буде сплачуватися податок на нерухомість. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

На відміну від фізичних, юридичні особи суму податку обчислили самостійно станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого року вже подали декларацію податковим органам за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Яку суму податку доведеться сплатити власнику нерухомості?

Cтавки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою за 1 кв. метр житлової площі об’єкта житлової нерухомості:

– у разі, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, але не більше 240 кв. м, то податок сплачується у розмірі 1% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року – 11,47 грн. Це ж стосується і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів.

– якщо ж площа квартири перевищує 240 кв. м, а житлового будинку – 500 кв. метрів то податок на нерухомість буде складати 2,7% розміру мінімальної заробітної плати – 30,97 грн.

За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачено штрафні санкції. При затримці сплати до 30 днів сума штрафу складатиме 10 відсотків погашеного податкового боргу, більше 30 днів – 20 відсотків. Зазначу, якщо громадянин не може сплатити одразу всю суму податку, то він може звернутися до органів ДПС для отримання розстрочки.

http://krasnews.at.ua/news/pro_podatok_na_nerukhome_majno_vidminne_vid_zemelnoji_diljanki/2013-06-03-2867

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: