ЩE PAЗ ПPO «ДOCТУПНI ЛIКИ»

11025525

 

Як вже повідомляла наша газета, стартувала програма «Доступні ліки». Відтепер за наявності рецепта певні препарати можна буде отримати безкоштовно або з невеликою доплатою. Програма поширюється на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Аптеки добровільно беруть участь у цій програмі, підписавши відповідний договір з місцевими органами влади, ідеться на сайті МОЗ. Крайнього терміну не визначають, тож аптеки зможуть приєднуватися до програми постійно. Після публікації новини до редакції почастішали звернення з проханням більш детально розповісти про дану програми. Найбільш поширені питання ми переадресували лікарю-терапевту Краснопільської ЦРЛ, спеціалісту з паліативної допомоги Віктору Басову.

– Віктор Миколайович, як лікар з великим стажем роботи, що Ви можете сказати про Всеукраїнську акцію «Доступні ліки»?

– Як відомо, з 1 квітня стартувала Урядова програма «Доступні ліки», метою якої є забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами для лікування основних хронічних захворювань, які істотно впливають на якість здоров’я людини та термін її життя. Відомо, що уряд виділив 500 млн. грн. на старт цього важливого проекту. На район виділено 361 тис. грн. Всього на Сумщині за програмою працюватимуть 140 аптек, на Краснопільщині – аптека №37 і п’ять її філіалів на сільських дільницях.

Всі аптечні заклади ознайомлені з реєстром основних лікарських засобів, включених в програму і за наявності рецептів готові відпустити ці препарати хворим. Вважаю, що урядова програма дуже вчасна і обґрунтована, і при вмілому її виконанні здоров’я пацієнтів з хронічними хворобами значно покращиться.

– Ви багато років працювали кардіологом, яке ваше ставлення до лікарських засобів, включених в програму лікування серцево-судинних захворювань?

– Всім відомо, що поширеність і захворюваність серцево-судинних захворювань в країні найбільша. Смертність від цієї патології у два рази перевищує смертність від раку. Структура ліків, затверджених програмою доволі кваліфікована, вона повністю відповідає особливостям багатопрофільної терапії серцево-судинних хвороб.

Амлодипін (аладін, амлоприл, семлопін) ефективний при гіпертонії у середньому та похилому віці, особливо при ураженнях нирок та серця. Побічні дії – серцебиття та набряки гомілок можна компенсувати препаратами іншої групи.

Еналаприл (енап, еналозид/моно) застосовується при всіх типах гіпертонії, гарно діє при супутньому цукровому діабеті. Запобігає інсультам та інфарктам, значно уповільнює прогресування серцевої недостатності.

Карведілол (корвазан), метопролол (корвітол), бісопролол (біпролол) – особлива група препаратів, яка надійно знижує верхні цифри артеріального тиску, усуває серцебиття, запобігає кисневому голоданню серцевого м’яза та головного мозку. Часто застосується при фібриляції передсердь та після перенесеного інфаркту міокарда.

Фурасемід – незамінний препарат під час лікування набряків будь-якої етіології. Затримка рідини в організмі доволі грізний сигнал початку його згасання. Вмілим користуванням сечогінних препаратів можна значно поліпшити загальний стан хворих на гіпертонію та серцеву недостатність.

Ізосорбід (ізо-мік) належить до групи нітратів, які застосовуються при лікуванні стенокардії і серцевої недостатності. На теперішній час кардинально змінилось відношення до цих препаратів. Останні дослідження довели їх значний антиагреагаційний, вазопротекторний та антиоксидантний ефект.

Клопідогрель (платогріл, тромбонет, атерокард) – препарат, який має антитромботичну активність , що в десятки разів перевищує дію аспірину. Цей препарат запобігає тромбоутворюванню, що значно перешкоджає розвитку інсульту та інфаркту міокарда. При значних цифрах гіпертонії має значний ефект в плані профілактики різного роду ускладнень. А після серцево-судинних катастроф ця група лікарських засобів обов’язкова для лікарського призначення, але значна ціна на вказані препарати не дозволяла їх частіше застосовувати.

– Які основні правила прийому лікарських засобів, які ми обговорюємо?

– Це основне питання і головна проблема в медичній галузі. По перше – це обов’язкове дотримання адекватних доз і кратність прийому ліків. По друге – вміле комбінування цих препаратів для їх більшої ефективності та одночасного зменшення побічних дій. Третє – повинен бути неодмінний динамічний нагляд за результатом лікування! Якщо результату немає, треба міняти дозу, часи прийому, або сам препарат, або ж додавати ліки з іншої групи лікарських засобів. А таке під силу тільки лікарю!

Наприклад, застосування дігоксину, що також входить в групу безкоштовних ліків, дуже результативно при багатьох патологіях. Але контроль за його накопиченням в організмі повинен робити тільки лікуючий лікар. І тут треба постійно пам’ятати слова відомого терапевта, академіка Вотчала Б.Є.: «Дати стільки, скільки потрібно але не більше ніж потрібно. Знайти часто вузький фарватер між мілинами надмірної обережності і скелями безрасудної сміливості!» Ось те завдання, яке ставиться перед кожним лікарем протягом всього його професійного життя.

І ще на що хочу звернути увагу. «Que bеnе diagnocit, bene curat» – «Хто добре діагностує, той добре лікує». Своєчасно вистановлений – діагноз гарантія початку ефективного лікування.

А для цього повинна бути постійна взаємодія і взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом. Одна команда і одна мета! Якщо лікар і хворий разом, то хвороба залишиться наодинці. Тому навіть сучасне реформування медицини повинне базуватись на цих життєвих принципах, тоді і кінцеві результати перебудування медичної галузі будуть обов’язково позитивними.
Інф. «Перемоги».

 

http://krasnews.at.ua/news/shhe_raz_pro_dostupni_liki/2017-05-10-7749
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: