У Xapкoвi пpeзeнтyвaли книгy Лeoнiдa Ушкaлoвa «Укpaїнa i Євpoпa»

ul

20 грудня, в «Книгарні Є» відбулася презентація книги харківського вченого Леоніда Ушкалова «Україна і Європа: нариси з історії літератури та філософії».

У цій книзі представлено дванадцять статей, написаних у 2014-2016 роках. У них йдеться про різні речі: наприклад, про те, яке місце в духовному світі української людини посідає трактат Томи Кемпійського «De imitatione Christi», про ідеї Коперника й західні енциклопедії емблем у старій Україні, про європейські джерела світогляду Григорія Сковороди й Семена Гамалії, про український вимір філософії гумбольдтіанця Олександра Потебні, про образ України, змальований Михайлом Драгомановим, про написану в Сан-Ремо поезію Лесі Українки «Дим», про ідейне підґрунтя української сексуальної революції початку ХХ століття, про «психологічну Європу» Миколи Хвильового. І всі вони об’єднані одним магістральним сюжетом – «Україна і Європа».

98210064.jpg

Misto.KH.UA поговорили з присутніми на презентації про цю подію в культурному житті Харкова.

«Леонід Ушкалов – це та особистість, що творить п’ятий Харків. Цікаву академічну та не лише академічну науку. Книги підготовані ним одразу стають бібліографічними раритетами. Стратегія України та Європи є важливими для нас, яку він розвиває у 12 статтях, є важливими для усвідомлення самоідентифікації українців як Європейської нації, починаючи з давніх часів, починаючи з Кирила Ставровецького та інших видатних мислителів України», – розповіла Олена Рибка, заступник директора з наукової роботи Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди.

92442632.jpg

«Надзвичайно важко виокремити стислі враження про презентацію, оскільки Леонід Ушкалов зачіпає велику кількість тем, і хочеться спочатку прочитати книгу, а вже після – ще раз прийти на презентацію. Презентація надзвичайно цікава виокремленням найважливішого у книзі – що є безперечною поміччю читачу», – прокоментувала Вікторія Дикобраз, поетеса.

93151790

Оцінити тексти професора Леоніда Ушкалова читачі можуть самостійно, оскільки книга викладена у вільний доступ на сайті харківської організації Спілки письменників України тут:
http://kharkiv-nspu.org.ua/wp-content/uploads/2016/11/L_Ushkalov_narysy_2016.pdf

Джерело:
http://misto.kh.ua/main/3153-v-harkove-prezentovali-knigu-leonida-ushkalova-ukraina-i-evropa.html
21.12.2016
В Харькове презентовали книгу Леонида Ушкалова «Украина и Европа»

 

http://krasnews.at.ua/news/u_kharkovi_prezentuvali_knigu_leonida_ushkalova_ukrajina_i_evropa/2016-12-21-7167
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: