Випycкники шкiл Cyмщини зpoбили cвiй пpoфeciйний вибip

46425439

 

З метою визначення професійних планів випускників шкіл спеціалісти з профорієнтації базових центрів зайнятості Сумщини наприкінці кожного навчального року проводять соціологічне опитування. Згідно його результатів найпопулярнішою професією серед випускників цього року стала професія лікаря.

Далі найчастіше називалися спеціальності ІТ-сфери (програмісти), вчителі, фармацевти, юристи, менеджери, військовослужбовці, кухарі та дизайнери.

Відзначимо стрімкий ріст популярності спеціальностей лікаря, фармацевта та поліцейського, які не мали такого попиту серед молоді області у попередні роки. Як і раніше, сталим попитом користуються спеціальності економіста, психолога, ветеринара та військовослужбовця. Серед робітничих професій найбільш популярними у випускників є професії водія, кухаря, електрогазозварника, перукаря та манікюрника.

Переважна більшість випускників (77%) вже зробили вибір на користь тієї чи іншої професії (спеціальності), впевнені або в основному впевнені в правильності свого вибору. Як завжди, найбільший вплив на випускників у питанні вибору професійного майбутнього мали члени родини (49%). 91% респондентів здобувати професію підуть відразу по закінченню школи. Відсоток молоді, яка взагалі не планує навчатися, залишився на рівні показників минулих років – 0,8%. Для оволодіння професією 74% опитаних планують навчатися у вищих навчальних закладах, 18% – у ліцеях та професійно-технічних навчальних закладах, 5% – на курсах, 3% – готові піти учнем з подальшим одержанням кваліфікації.

Після здобуття фаху 27% опитаних хотіли б працювати на державних підприємствах, установах, організаціях, 21% – на підприємствах з іноземними інвестиціями, 23% – у приватному секторі, 13 % – бажають відкрити власну справу. У випадку проблем з працевлаштуванням 35% респондентів звернуться за допомогою до батьків та рідних, 26% – до служби зайнятості, 17% – безпосередньо на підприємство. 21% опитаних хотіли б на тривалий час (понад 3 роки) виїхати за кордон для навчання та роботи, 37% випускників для отримання освіти та подальшого працевлаштування готові назавжди виїхати за кордон.
Краснопільський РЦЗ

 

http://krasnews.at.ua/news/vipuskniki_shkil_sumshhini_zrobili_svij_profesijnij_vibir/2017-05-16-7784
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: