Як пpaцює бeзвiзoвий peжим з ЄC: пepшi peзyльтaти

34694139

34694139.jpg

11 червня набув чинності безвізовий режим між Україною та Європейським союзом. Перші українці вже змогли скористатись перевагами відкритих кордонів та в’їхати до ЄС, маючи з собою лише біометричні паспорти. Центр громадського моніторингу та контролю дослідив перші результати візової лібералізації для України.

Ласкаво просимо до Європи

Напередодні старту безвізового режиму Президент України Петро Порошенко і керівник представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі запустили таймер зворотного відліку. З цього моменту в аеропортах та на вокзалах країни панувала святкова атмосфера. «Безвізові» туристи робили фото, прикордонники старанно готувались до роботи, а українські та європейські чиновники вітали громадян.

Вранці 11 червня з Києва до Перемишля вирушив перший «безвізовий поїзд». За словами пасажирів, у поїзді до Польщі процес контролю був оперативним. Перед кордоном паспорти перевірили українські прикордонники, на першій же станції після – зайшли польські прикордонники, які поставили декілька питань, зокрема, про мету поїздки.
У європейських країнах уже були готові зустрічати українців, які прибули на територію ЄС після початку роботи безвізового режиму. Зокрема, в аеропорту Вільнюса до зустрічі першого рейсу з України встановили банер з написом: «You did it! Welcome (Ви це зробили! Ласкаво просимо)». Як відмічають українські журналісти, які на власному прикладі вирішили протестувати безвізовий перетин кордону, паспортний контроль у Вільнюсі в середньому займав не більше двох хвилин.

До речі, в Іспанії, Австрії та Польщі українців в аеропорту зустрічали консули, аби в нових умовах у громадян не виникало жодних проблем на пунктах пропуску. За словами посла України в Австрії Олександра Щерби, паспортний контроль громадян, які прибували з Києва до Відня, тривав не більше десяти хвилин, і ніяких додаткових даних в українців не вимагали.

«І що характерно: довідку про несудимість не просять. Гроші в гаманці не перераховують. У зуби не заглядають. Українець? – Проходь!» – жартує дипломат.

Разом з українськими туристами в перший день безвізовий режим також протестувати урядовці. Міністр економічного розвитку України Степан Кубів скористався біометричним паспортом під час реєстрації на рейс до Вільнюса, а міністр закордонних справ України Павло Клімкін перетнув українсько-угорський кордон на КПП Чоп-Захонь.

Досвід перших «безвізових» українців

За інформацією Державної прикордонної служби, за чотири дні безвізовим режимом скористались близько 6,4 тисяч українців. Згідно зі статистикою, 76% тих, хто вирушив у подорож, перетнули кордон через автомобільні та залізничні контрольно-пропускні пункти, 24% полетіли авіарейсами. Щодо географії подорожей, то, за даними МЗС, найбільшу кількість «безвізових» українців прийняла Польща, також популярними напрямами стали Румунія, Угорщина, Чехія та Італія.

На інтерактивній карті прикордонної служби можна подивитись, що наразі на західному напрямку біля кордонів з країнами-членами ЄС відзначаються невеликі скупчення машин. Однак прикордонники відзначають, що, попри застереження скептиків, буму виїзду українців не сталося.

За словами речника прикордонної служби Олега Слободяна, зафіксовано дев’ять випадків відмов на в’їзд до шенгенської зони. Переважно ці громадяни або раніше порушували міграційне законодавство та були депортовані з ЄС, або не змогли підтвердити мету перебування за кордоном, не мали зворотного квитка та достатньої кількості грошей. Проте експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Мар’яна Кузьо запевняє, що загалом тенденція позитивна, здебільшого українці без проблем перетинають кордон, і якихось великих порушень не було.

Варто зазначити, що завдяки запровадженню безвізового режиму, український паспорт зайняв 30 місце у рейтингу паспортів світу Global Passport Power Rank 2017. Україна випередила всі пострадянські країни (крім балтійських). Для порівняння: паспорт РФ посідає 41 сходинку. Відтепер українці можуть відвідувати 119 країн світу, і це не межа.

«У безвізу є початок, а кінця – не буде. І ми всі в цьому впевнені, тому що я вірю у велике майбутнє сильної, об’єднаної Європи, яка солідарна з нами, українцями. І безвіз має не тільки символічне, а й практичне значення: влада виконала реформаторський план щодо візової лібералізації. І тепер ми працюємо над тим, щоб безвіз став доступним для більшої кількості українців», – підсумував Президент України Петро Порошенко.
Матеріали Центру громадського моніторингу та контролю

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

http://krasnews.at.ua/news/jak_pracjue_bezvizovij_rezhim_z_es_pershi_rezultati/2017-06-19-7954

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Один коментар

  • Mister Mister

    Більшості? Не чудіть! Більшості чесних роботяг та пенсіонерів безвіз і не сниться, і тим хто кров проливав за Україну теж не сниться! Люди ВАЖКО виживають, їм не до ЄС! Якщо вже брати ЄС, ту українці практично виглядають жебраками, на фоні інших держав. Навіть на місцевому рівні дурять! За травень у Краснопіллі субсидій не нарахували, людей змушують платити за електроенергію з мізерної зарплати! Держава фактично влізла в кишеню простому громадянину!

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: