Cтaн дoдepжaння вимoг Зaкoнy Укpaїни «Пpo звepнeння гpoмaдян» нa тepитopiї Кpacнoпiльcькoгo paйoнy в пoлi зopy пpoкypaтypи

57632672.jpg

Побудова в Україні громадянського суспільства й відповідної йому демократичної, соціальної, правової держави, що передбачено Конституцією, – є метою діяльності всіх органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян та всіх інших учасників суспільного життя. Це неможливо здійснити без взаємодії всіх цих суб’єктів. Одна з форм такої взаємодії здійснюється шляхом реалізації конституційного права громадян на звернення.

Стаття 40 Конституції України передбачає, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк. Закріплене у цій статті право на звернення є важливим засобом здійснення й захисту інших прав та свобод громадян, зміцнення зв’язків на¬селення з державним апаратом.

Прокуратура району постійно приділяє увагу захисту та забезпеченню конституційного права громадян на звернення, розгляду звернень громадян та юридичних осіб, поновленню порушених прав громадян, вжиттю заходів щодо усунення причин та умов, які призводять до обґрунтованих скарг, вирішенню питань щодо притягнення до відповідальності осіб, які формально ставляться до розгляду звернень громадян.

Так, прокуратурою району були проведені перевірки щодо додержання вимог законодавства «Про звернення громадян» у діяльності підприємств, установ та організацій, які діють на території району. За наслідками перевірок зазначених питань встановлено, що на території району ще зустрічаються грубі порушення вимог зазначеного законодавства.

Перевірками встановлено, що найбільш поширеними є порушеня порядку ведення діловодства за зверненнями громадян. Вказані порушення виявлені за наслідками проведення всіх перевірок.
Особливу увагу викликає поширеність випадків порушення порядку ведення особистого прийому посадовими особами підприємств установ та організацій, зокрема відсутні встановлені графіки прийому громадян, не ведуться або ведуться неналежним чином книги обліку особистого прийому громадян.

За наслідками перевірок на усунення виявлених порушень законодавства керівникам підприємств, установ та організацій, у діяльності яких виявлено вказані порушення, прокуратурою району внесено акти прокурорського реагування.

Ю. Явтушенко,
прокурор прокуратури
Краснопільського району
юрист 2 класу

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: