ФEДЯ, ДИЧЬ!

75129639.jpg

Чим ближче субота, 12 серпня, тим сильніше б’ються серця мисливці в очікуванні відкриття сезону полювання на пернату дичину. Серпень для мисливця – довгоочікуваний місяць в році. Виводки болотної, степової, водоплавної дичини швидко набирають сил і ваги, тому, як свідчить календар мисливця, серпень – найкращий час для полювання по перу. До кінця літа молоді качки достатньо підростають і стають на крило, починаючи свої кормові перельоти. Скажу чесно, я не мисливець і цих термінів швиденько «запозичив» у Голови Краснопільської районної організації УТМР Олександра Дем’яненка, якому склав компанію під час інспекції ним мисливських угідь за кілька днів перед відкриттям полювання.

Мисливці вже задоволено потирають руки в очікуванні великої кількості трофеїв, адже вірять, що саме нинішній сезон обов’язково вдасться щедрим на дичину. Чи справдяться їх очікування?

На це питання Олександр Миколайович лише посміхається, адже і водойми різні, та й мисливці, чого таїти – відрізняються один від одного кількістю взятих із собою набоїв і напоїв. Хтось розчохлив рушницю, хтось – гармошку. Хтось тихенько крадеться очеретом в пошуках дичини, а хтось всією веселою компанією ледь не в рупор оголошує ультиматум: “Качка, якщо хочеш бути живою, здавайся в полон!”. Так вже повелось, що кожен мисливець бажає знати, де сидить фазан і скільки горілки взяти.

Це все жарти, мабуть, а ось щодо кількості дичини, то був приємно здивований великою кількість диких качок на одній із водойм. Та що там я, коли навіть досвідчений мисливець О. Дем’яненко не приховував свого задоволення.

91992911.jpg

Ніби знаючи, що сезон ще не відкрився, качки великими зграями перелітали з одного місця на інше, а ті, що сміливіші спокійно сиділи на середині водойми – у таку спеку навіть птахам не хочеться зайвий раз покидати прохолодну воду.
І саме в ці хвилини розумію, що я не мисливець, адже навіть зафіксувати на фотокамеру швидких птахів вдається не відразу, а якби в руках була рушниця, то, мабуть, випустив би у повітря увесь річний сімейний бюджет, ставши при цьому вічним об’єктом жартів з боку досвідчених снайперів.

25682456.jpg

55755702.jpg

Цікавлюсь в Олександра Миколайовича, звідки така вражаюча кількість качок на водоймі?

– Більшість водойм в районі використовується орендарями для товарного розведення риби. Власники ставів випалюють, викошують очерет, тож птиці просто ніде гніздитись, – пояснює Голова Краснопільської районної організації УТМР. – Якщо якась качка і знайде місце для гніздування, виведенню молодняка заважають люди на човнах, рибальські сітки, якими нерідко змережені водойми тощо. А у цьому місці, як виявилось, для пернатих склалися ідеальні умови для гніздування плюс хороша кормова база як на берегах водойми, так і на навколишніх полях, де можна вдосталь знайти рештки зерна після збору врожаю.

Проте як би багато не було дичини на водоймах, мисливцям не слід забувати про визначені дні полювання і норми добування пернатої дичини одним мисливцем за день. В іншому випадку на порушників чекають немалі стягнення. Олександр Миколайович демонструє пам’ятку для мисливців з таксами для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих у наслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України). Так от, якщо ви з порушенням вполюєте лебедя, то це обійдеться вам 4000 тисячі гривень, на дві тисячі менше буде стягнення на впольованих галагаза, гуску, кеклика, сіру куріпку, фазана. Штраф за голуба, качку, кулика, лиску становитиме тисячу гривень.

Бувають випадки, коли йдучи на полювання на пернатих, деякі мисливці беруть з собою «про всяк випадок» більш серйозні набої. Випадки бувають різні: а раптом лось чи олень нападе, чи ще гірше – кролик дикий проявить до вас інтерес і доведеться відстрілюватись!

В такому випадку краще уникайте зустрічі з дикими тваринами, інакше стягнення за незаконно вбитого лося становитиме аж 80000 тисяч гривень, оленя європейського – 60000 тисяч грн., оленя плямистого – 50 тисяч. Доведеться викласти сорок тисяч за вбитого кабана чи лань, вбита козуля вартуватиме 32 тисячі гривень. До речі, вбитий «за для самозахисту» дикий кролик обійдеться вам у дві тисячі гривень, так само як і ондатра. Між іншим, якщо ви мисливець, то краще буде ознайомитись із новими стягненнями у Краснопільській районній організації УТМР, аби не продавати рушницю з набоями чи інші речі, щоб розрахуватись за власну дурість.

А всім чесним мисливцям із здоровим глуздом бажаю вдалих трофеїв, щоб не було як в тому анекдоті, коли мисливець стріляє в плаваючу качку і промахується. Качка не відлітає і продовжує плавати. Мисливець стріляє вдруге – знову промах. Третій, четвертий … Після п’ятого разу качка каже: – Можеш в мене не стріляти, це марно: я зачарована. – Ти ба! І хто ж це тебе так зачарував? – Той, хто вчив тебе стріляти …
О. МОЦНИЙ

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

http://krasnews.at.ua/news/fedja_dich/2017-08-08-8190

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: