Кip – нeбeзпeчнa xвopoбa (пaм’яткa для нaceлeння)

На початку 2018 року в Україні зареєстровано спалах кору: ушпиталено майже 1,4 тис. хворихх. Ситуація залишається напруженою. Протягом перших трьох тижнів січня на кір захворіло 2084 особи, із них – 1375 дітей і 709 дорослих. Головна причина спалахів кору в Україні – низький рівень охоплення щепленнями проти цієї інфекції. За графіком 2016-го року менше половини українських дітей отримали щеплення. За рішенням оперативного штабу МОЗ з реагування на ситуацію з кором в Україні із вересня 2017 року тривають посилені заходи з імунізації, аби захистити якомога більше дітей.

На Сумщині 90% дiтей вчасно щепленi, а вакцини достатньо в усiх лiкувально-профілактичних закладах областi.
Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Це – небезпечне вірусне захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

Як можна заразитись кором?
Вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу, вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.

Вірус нестійкий у зовнішньому середовищі, швидко гине поза людським організмом від впливу різних хімічних і фізичних факторів (опромінення, кип’ятіння, обробка дезинфікуючими засобами). При кімнатній температурі зберігає активність близько 1-2 діб, при низькій температурі – протягом декількох тижнів. Оптимальна температура для збереження вірусу – (-15) – (- 20) ° С.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили у повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на оточуючих поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Симптоми у дітей і дорослих
Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, заразитися може і дорослий.
Перші тривожні ознаки недуги: людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з’являються нежить та кашель, а також підвищується температура тіла.

Проте вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки – посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, може виникнути запалення ока (кон’юнктивіт). При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, з’являються дрібненькі цятки. Це – одна із основних ознак, що у хворого кір.

Вже на 4-5 день після перших симптомів температура знову підвищується до 39-40 градусів, а на шкірі з’являється дуже помітний висип червоних цяток. У цей момент посилюється нежить, набрякають повіки та все обличчя.
До симптомів можуть додатися ще й пронос та блювота. Також може посилитися головний біль, інколи хворі навіть непритомніють.

Якщо хвороба проходить без ускладнень, то вже за тиждень хворому має стати краще. Тоді нормалізується температура, проходять кашель та нежить, а верхній шар шкіри, на якому був висип, починає відлущуватися.
Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет, повторне захворювання на кір людини, без супутньої патології імунної системи, сумнівно, хоча і такі випадки описані.

Ускладнення
Вірус кору небезпечний ще й ти тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще більш небезпечними за саму недугу. Інфекція сильно знижує імунітет, організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.
Ускладнення можуть торкнутися і дихальної системи (пневмонія, бронхіт). Також після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у маленьких дітей.

Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Профілактика
Найбільш дієвим захистом від кору є вакцинація. Щеплення проводять дитині у віці 12 місяців та 6 років. Вакцина проти кору безпечна, надійна та ефективна. Її використовують не лише в Україні, але і в багатьох інших європейських країнах.
З Повагою
Головний лікар КЗ «КРЦПМСД»
Масалітіна В.М.

 

http://krasnews.at.ua/news/kir_nebezpechna_khvoroba_pam_jatka_dlja_naselennja/2018-01-25-9083

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo
Поділитися цим:
Loading Likes...

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: