«Ми пoвиннi знaти, xтo ми є…»

71759203.jpg

Презентація перевидання знакової роботи Миколи Сумцова відбулася в харківській книгарні «Є».

«Слобожане» – це знакова книга, написана українським етнографом, фольклористом та літературознавцем Миколою Сумцовим. Він став першим викладачем Харківського університету, який в 1906 році почав викладати українською мовою. Головною галуззю своєї діяльності він обрав саме етнографію. Його роботи з даної сфери відрізнялися багатим фактичним матеріалом. І найбільш знаковою роботою в його доробку стала книга «Слобожане».

22165469.jpg

«Це книжка, кращої за яку ще досі немає, – розповів Леонід Ушкалов, доктор філологічних наук ХНУ імені Г.С. Сковороди, – це було таке універсальне видання енциклопедичного плану про те, хто такі слобожани. З’явилося воно в 1918 році. Вже сто років минуло. І мені здається, що ніхто не написав кращого твору. Не змальовував краще звичаї та природу Слобідського краю, починаючи з часів колонізації та закінчуючи ХХ століттям».

49720086.jpg

Історично-етнографічна розвідка «Слобожане» являє собою своєрідний підсумок багаторічної праці Сумцова з історико-географічного вивчення Слобожанщини, її культури, історії, звичаїв та традицій. І незважаючи на те, що книга була написана ще на початку минулого століття, вона, за словами Ушкалова, не втратила актуальності й на сьогоднішній день.

«Ми повинні знати, хто ми є, – додав він, – коли Сумцову було 50 років, він вперше став писати українською мовою. Він став читати в університеті лекції забороненою українською мовою. І як він писав у своїй передмові до цієї книги – «Це мій духовний заповіт слобожанам». Мені здається, що це знакова і, можливо, найкраща книга такої видатної постаті, як Сумцов».

Джерело:
http://varta.kharkov.ua/news/art/1140234
У Харкові презентували перевидання «Слобожан» Сумцова
Четвер, 20 липня 2017, 09:45

(світлини – з мережі facebook)

 

http://krasnews.at.ua/news/mi_povinni_znati_khto_mi_e/2017-07-25-8125

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: