Ocoбливocтi дeклapyвaння 2012 poкy[

30953918

16 квітня 2012 з 14.00 до 16.00 на сайті “Краснопілля Край Слобожанський” відбудеться „Інтернет–конференція” на тему: „Декларування доходів громадян”. 


На запитання платників податків відповідатиме завідувач сектору оподаткування фізичних осіб Моцна Ольга Валеріївна. Свої запитання залишайте в коментарях під цим повідомленням або надсилайте на ел. адресу:
[email protected]

Особливості декларування 2012 року

З 1 січня 2012 року розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2011 року. Декларування доходів громадян пов”язано із виконанням платниками податків вимог Податкового кодексу, згідно з якими окремі категорії громадян відповідно до законодавства зобов”язані подати або мають право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

1. Обов’язок щодо подання декларації у платника податку на доходи фізичних осіб виникає у разі отримання ним протягом звітного 2011 року окремих видів оподатковуваних доходів:

– у вигляді спадщини та подарунків;
– від здійснених операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше);
– іноземних доходів;
– від надання майна в оренду фізичним особам; – у вигляді виграшів;
– як додаткове благо;
– при отриманні протягом календарного року доходів, що виплачувались платнику податків двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищувала десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (9410 гривень);
– інших доходів, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу.

2. Податкова знижка надається виключно у випадках:
• платник податків є резидентом України (незалежно від наявності ідентифікаційного номера);
• загальна сума податкової знижки не перевищує суми річного доходу у вигляді заробітної плати.

Право на нарахування податкової знижки надається до кінця податкового року, наступ-ного за звітним.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів.

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

3. Перелік витрат для отримання податкової знижки:
• частина суми процентів за іпотечним житловим кредитом;
• сума коштів у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі не більше 4% загального доходу;
• сума коштів, сплачених на користь закладів освіти;
• сума витрат на оплату страхових платежів та недержавних пенсійних внесків, пенсійні вклади при :
– страхуванні платника податку;
– страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення;
• сума витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій не більше третини зарплати за рік;
• сума витрат на: оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дити-ни;
• сума коштів, сплачених за переобладнання транспортного засобу;
• сума витрат на сплату за будівництво (придбання) доступного житла, погашення пільгового іпотечного житлового кредиту та процентів за ним.

4. Декларування доходів державними службовцями
Починаючи з 1 січня 2012 року державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на зайняття посади державного службовця або в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати на посаду Прем’єр-міністра України, кандидати на посаду члена Кабінету Міністрів України, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських рад та на посаду сільського, селищного, місткого голови зобов’язані подати дві декларації:

перша – декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік, яка подається щорічно до 1 квітня за місцем роботи (служби) за формою, що додається до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

друга – податкова декларація (додаток 7 відомості про майно, доходи, видатки і зобов’язання фінансового характеру), яка подається щорічно до 1 травня до органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку особа за формою, встановленою Міністерством фінансів України.

 

http://krasnews.at.ua/news/osoblivosti_deklaruvannja_2012_roku/2012-04-12-1669

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: