Oлeкcaндp КOCТEНКO: «Ceлянин пoвинeн oтpимyвaти зa мoлoкo мiнiмyм 2,2 гpивнi»

74662726

В результаті «молочної війни» перемогла справедлива ціна
Добра новина для жителів районів Сумщини – закупівельна ціна на молоко від населення на Сумщині зросла до 2 гривень 20 копійок за літр. Такої домовленості досягнуто у ході наради, в якій приймали участь представники влади, Асоціації аграріїв Сумської області, а також власники та керівники молокопереробних підприємств регіону.

Одна з найголовніших проблем більшості нинішніх сіл – вкрай низькі закупівельні ціни на молоко. Через це корова перестає бути годувальницею і стає тягарем, який ніхто не буде тримати. Дійшло до того, що перекупники скуповували молоко по 1,7-1,8 грн. Проаналізувати ситуацію і запропонувати варіанти вирішення проблеми ще рік тому взявся голова ради Асоціації аграріїв Сумщини Олександр Костенко.

– 1,8 гривні – це справедлива закупівельна ціна? Вона грунтується на витратах?

– Ні, таких витрат не існує в природі. Селяни часто запитують мене: чому літр молока коштує дешевше, ніж пляшка води. 1,8 грн. за літр – це просто знущання. Молоко не повинно закуповуватися за такою низькою ціною. Вона необгрунтовано занижена і не відповідає економічним показникам. Проглядається корпоративна змова тих, хто купує молоко у населення – посередників. Ці структури паразитують на селянах. А є ще власники торговельних мереж – це серйозне лобі, вони диктують свої, а не ринкові, правила, захищають свої інтереси.

– Як можна виправити ситуацію і підняти ціну для селян? І яка справедлива закупівельна ціна?

– Мінімум – 2,2 гривні. Щоб добитися справедливої ціни, необхідно встановити мінімальну вартість оплати виробнику. Тоді учасники ланцюжка двічі подумають, чи потрібні їм посередники. Після запровадження мінімальної закупівельної ціни, вартість молока в магазинах повинна впасти мінімум на гривню. Адже одні тільки посередники заробляють на ньому 3-4 гривні.

– Скільки в Україні сімей, які займаються виробництвом молока?

– У приватному секторі виробляється 75 відсотків молока. Люди тримають 2,1 мільйона корів. Господарів цих корів десь 1,5 мільйона. Багато людей побачили, що неможливо встановити партнерські відносини з посередниками і торговцями, тому тримають не одну тварину, а 3 або 4, виробляють сметану, сир і самі йдуть на ринок. Такі господарі і прибуток хороший мають, і від закупівельних цін не залежать.

– Як ви можете прокоментувати нещодавню домовленість про встановлення граничної ціни – 2,2 грн?

– Прийняте рішення – це великий крок, який буде стимулювати до збільшення обсягів виробництва та забезпечить сировиною переробні підприємства області. Тепер треба контролювати дотримання ціни, яку встановили. Якщо будуть порушення, прошу селян звертатися до Асоціації, а ми будемо реагувати. [/j]

http://krasnews.at.ua/news/oleksandr_kostenko_seljanin_povinen_otrimuvati_za_moloko_minimum_2_2_grivni/2012-09-13-2100

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: