Тaкy cвиню – нe пiдклaдeш

07241497

 

 

82738074.jpg

 

У Краснопільському районі мешкає і “працює” один з найкрупніших кнурів України.

Коли Лорда виводили з приміщення, директор відгодівельного комплексу ТОВ “Ряснянське” Сергій Лихацький попередив: борони Боже гладити тварину і підходити до неї ближче ніж на два метри. Кнур хоч і смирний за натурою, все ж непередбачуваний -ніхто не знає, що в нього на кнурячому умі.
А Лорд не вийшов, а буквально виповз на своїх коротеньких ніжках. Похитуючись, почвалав до паркану, низько нахиливши голову і підбираючи на траві щось їстівне. Ось коли згадалося, що свині не дивляться в небо… Але кнурові було неймовірно важко підвести здоровенного і круглого, як сковорідка, “п’ятацюру”, що “прикрашав” величезну капловуху голову. Здавалося, він не рохкав, а тяжко сопів-зітхав-прицмокував.

Справді, спробуй скоординувати рухи, якщо вага ряснянського рекордсмена 425 (!) кілограмів, зріст – 1,1 метра, а довжина -рівно 2 метри. Такий собі білявий паровозик, що мирно пихкає і пускає слину крізь двійко величезних іклів – вони загрозливо стриміли з його роззявленої пащеки.
Коли ж наблизився до свиноматки на кличку Тайга, яку випустили для компанії, ожив і пожвавішав буквально за секунди. Певно, відчув своє “чоловіче” призначення і покликання – не просто зарохкав, ледь не жебонів щось своєю кнурячою мовою…

Родовід -англійський, колектив -український

Кнур із Рясного належить до білої великої породи англійської селекції. Він народився 17 квітня 2010 року в Англії, відтак, зараз перебуває в розквіті племінних сил і можливостей (середня тривалість репродуктивних функцій – до б років). Маленьким, 6-місячним, але вже вагою 100 кілограмів його купили на одному з англійських племінних підприємств разом з кількома десятками інших майбутніх кнурів і свиноматок, і вже в жовтні 2010-го “малюк” прибув до українського села.

Везли живий вантаж трьома рефрижераторами, в яких протягом усього часу (а це три доби) підтримували необхідну температуру, вологість повітря тощо. Обійшовся Лорд недешево – за кілограм живої ваги віддали 35 євро, а загалом більш як 35 тисяч гривень. Бажаючі можуть підрахувати сьогоднішню ціну -для цього 35 тисяч гривень треба помножити хоча б на 4.

Племінного рекордсмена утримують в окремому боксі разом з ще одним “побратимом”. Регулярно виводять на прогулянки, годують головним чином комбінованим кормом у розрахунку 7 кілограмів на добу і відповідними преміксами. Стежать, аби не переїдав, бо тоді втрачається весь племінний сенс. Усього на комплексі 19 основних кнурів -вони обслуговують 550 основних і 380 перевірних свиноматок, або до 50 на “брата”. Сім’я у Лорда надзвичайно якісне і за показником одного опоросу становить 11,5 поросяти. Всього, за підрахунками спеціалістів, він має майже 700 спадкоємців, що відзначаються високими племінними якостями.

Увесь рух потомства ретельно фіксується в особистих кар-точках – досить кількох хвилин, аби простежити всю родословну будь-якої тварини. Ось тільки якщо свиноматки мають клички, то кнурі записані під тими чи іншими цифрами. Але для Лорда зробили виняток, бо він такий один. І не тільки в “Ряснянському”, а й на всій Сумщині.
Олександр ВЕРТІЛЬ,
газета “Сумщина”

http://krasnews.at.ua/news/taku_svinju_ne_pidkladesh/2012-08-22-2034

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: