Юнi пoмiчники

14892362

 

 

66157243.jpg

 

Пора літніх канікул у розпалі, і в кожного канікули викликають різні асоціації. Для одного – це відпочинок на морському узбережжі, для іншого – це перебування в літньому оздоровчому таборі, хтось любить гаяти свій час біля монітору комп’ютера. Одним словом – розваги на різні смаки. У членів Великобобрицького шкільного лісництва з початком літніх канікул розпочинається гаряча пора роботи в лісництві, і по-іншому свій літній відпочинок вони вже не уявляють.

Діє Великобобрицьке шкільне лісництво вже більш ніж 40 років, і за цей час встигло змінитись не одне покоління юних лісівників. Але є єдина риса, яка пов’язує між собою всі покоління, – бажання зробити особистий внесок у справу загальнодержавного значення. Тому на рахунку школярів багато корисних справ. Вони активні учасники всіх природоохоронних акцій: «Птах року», «День довкілля», «До чистих джерел», «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Збережемо і примножимо лісові мережива», «Лісова їдальня», «Лісова аптека», «Зелений наряд України» та інші.

52686275.jpg

Крім того юні лісівники збирають лікарські рослини, насіння дерев, заготовляють віники для підгодівлі звірів, охороняють мурашники, підгодовують пташок і звірів взимку, проводять дослідницьку роботу. З любов’ю і радістю діти працюють в лісництві. Усі роботи ведуться під керівництвом досвідчених працівників базового лісництва. Так наставниками є лісничий Великобобрицького лісництва І.М. Козловський, помічник лісничого Г.А. Швед, майстер лісових культур Н.С. Шаповал, майстер лісу І.В. Безкровний, лісник В.О. Ткаченко. Разом з наставниками проводяться практичні заняття, на яких учні навчаються знімати бусоллю заліснені ділянки, креслити її плани, визначати площу, ознайомлюються з матеріалами лісовпорядкування, планами лісонасаджень, таксаційним описом, вчаться вирощувати посадковий матеріал за допомогою вегетативного розмноження у парниках.

37236493.jpg

Нині шкільне лісництво нараховує 15 вихованців, наставником яких є вчитель Великобобрицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Наталія Павлівна Дробязко. Робота юних лісівників відома не лише в межах Краснопільського району, Великобобрицьке шкільне лісництво є одним з кращих з 18 лісництв області.

76001851.jpg

Навесні цього року юні лісівники виготовили і заклали 5 парників: 4 парники самшиту, 1 – туї. Ціле літо в лісництві кипить робота, бо треба доглядати за живцями. Щоб живці добре укорінилися, юні лісівники щоденно їх поливають. Після укорінення, навесні наступного року, живці будуть висаджуватись у теплиці для подальшого вегетативного росту; а добре укорінені саджанці лісівники висадять у шкільне відділення на дорощування.

Роботи вистачає кожному, бо юні лісівники, як ніхто розуміють, що людина не може обійтися без лісу, а лісу так необхідна їх допомога. Адже, щоб виріс ліс, треба чекати ой як довго. Тому школярі, як хлібороби. Сіють зерно у землю, щоб був добрий урожай. Сіють, доглядають, докладають неабияких зусиль, щоб виросло маленьке деревце, сподіваючись, що в майбутньому воно підніметься, окріпне і зашумить своїми могутніми кронами і на радість і на користь людям.

Т. ГУРКІНА,
заступник директора
з навчально-виховної роботи
Великобобрицької ЗОШ І-ІІІ ступенів

http://krasnews.at.ua/news/juni_pomichniki/2012-07-26-1959

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: