ЗВEPНEННЯ ДO ЖИТEЛIВ КPACНOПIЛЬCЬКOГO PAЙOНУ

67942651

Процес об’єднання громад розпочато і сьогодні він активно триває. В його основі, у першу чергу, лежать економічні інтереси. 2016 рік можна назвати перехідним, і громади, які не об’єднались, поки отримують кошти з районного бюджету для виконання делегованих повноважень. Однак з 2017 року такі громади не зможуть повноцінно функціонувати. Можливо, виділятимуться тільки невеликі суми на благоустрій, соціальний захист та матеріальну допомогу, а за власні кошти вони матимуть змогу лише утримувати свій апарат.

Мета децентралізації – це створення спроможних територіальних громад унаслідок передачі значних повноважень та ресурсів від державних органів органам місцевого самоврядування.

На Краснопільщині впровадження децентралізації розпочато в 2015 році.

Краснопільською районною державною адміністрацією була створена робоча група, котра розробила перспективний план формування спроможних територіальних громад Краснопільського району. Згідно якого, передбачалось створення на території Краснопільського району однієї Краснопільської об’єднаної територіальної громади, до якої повинні ввійти 17 сільських та селищних рад (крім Великобобрицької сільської ради, котра виявила бажання приєднатися до Верхньосироватської ОТГ).

Цей перспективний план був схвалений Сумською обласною радою на сесії 25 червня 2015 року, включений до перспективного плану формування спроможних територіальних громад Сумської області.

З головами сільських та селищних рад активно проводилась робота, щодо створення однієї ОТГ на території Краснопільського району. Було проведено ряд нарад, співбесід, круглих столів, виїзних засідань із залученням спеціалістів Сумської обласної державної адміністрації й офісу реформ, на яких головам рад та громадам роз’яснювались перспективи об’єднання громад та негативні наслідки, що очікуватимуть громади, в разі не об’єднання.

Зокрема, в червні 2015 року була проведена відкрита робоча нарада з питань підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад, в якій прийняли участь члени районної робочої групи, спеціалісти Сумської ОДА, голови сільських та селищних рад, актив Краснопільщини. За результатами наради, 25 осіб (17 членів робочої групи, 8 сільських та селищних голів) проголосувало за підтримку перспективного плану об’єднання спроможних територіальних громад Краснопільського району.

4 сільські громади (Миропільська, Запсільська, Малорибицька та Сіннівська) виявили бажання створити окрему Миропільську об’єднану територіальну громаду. Були проведені всі заходи, що передбачені законодавством, зокрема, внесені зміни до перспективного плану об’єднання спроможних територіальних громад Краснопільського району. І вже 18 грудня 2016 року відбудуться вибори голови та депутатського корпусу Миропільської об’єднаної територіальної громади.

6 сільських та селищних рад прийняли рішення створити Краснопільську ОТГ, це – Краснопільська і Угроїдська селищні, Самотоївська, Осоївська, Хмелівська та Чернеччинська сільські ради. На сьогодні Краснопільська ОТГ проходить стадію формування за методикою згідно закону України.

Решта сільських рад (Бранцівська, Грабовська, Мезенівська, Покровська, Ряснянська, Славгородська, Тур’янська) надали відмову, щодо приєднання до Краснопільської ОТГ.

З головами цих шести сільських рад, їх депутатським корпусом, активом сіл постійно проводяться зустрічі, де їм детально пояснювали перспективи й переваги створення ОТГ (однієї Краснопільської ОТГ). Також було окремо наголошено на певні ризики, які будуть чекати сільські громади, котрі проігнорують реформу децентралізації та не увійдуть до ОТГ.

На превеликий жаль, ці сільські ради не роблять жодних кроків до створення об’єднаної громади, а продовжують тягнути час, що призведе до негативних наслідків для їх населення.

Час не стоїть на місці і життя вносить свої корективи. Хочемо ми цього чи ні, але багато змін, перетворень проходять і в нашій країні. Дочекалися свого часу і реформи органів місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, зокрема це проведення децентралізації та процес об’єднання територіальних громад.

Ці процеси набрали досить великих обертів та є незворотними. Ми дійшли до того моменту коли необхідно приймати відповідні рішення. Тому необхідно зробити все від нас залежне, щоб наш район пройшов всі ці зміни з мінімальними фінансовими та територіальними втратами. Ми говорили це раніше, і говоримо про це зараз, що найбільш оптимальним варіантом для Краснопільського району є створення однієї об’єднаної територіальної громади. Щоб зберегти цю територію, жити в тих історичних межах які склалися ми маємо згуртуватися та пройти весь цей шлях разом.

Сьогодні підтверджує практика, що на рівні Кабінету Міністрів висновки про спроможність починають отримувати тільки чисельні громади.

На сьогодні ми маємо створену Миропільську громаду, де наразі триває виборчий процес. Сьогодні держава, обласна та районна влада будуть надавати максимальну підтримку громаді, наше завдання зробити її успішною. Прикладами такої підтримки є виділення з обласного бюджету 3-х мільйонів гривень першим шістьом, створених у цьому році, об’єднаним громадам, серед яких Миропільська ОТГ та виділення на останній сесії обласної ради коштів для зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти і охорони здоров’я громади.

Вже після проведення об’єднання громад на місцях, далі піде процес укрупнення районів, і де нам буде відведено місце, про це ніхто не знає, адже існує декілька проектів щодо районування Сумської області. Тому в контексті цих змін, у Краснопільського району буде більше шансів безболісно їх пройти одним цілісним утворенням.

Нами, як Краснопільською адміністрацією, районною радою до всіх керівників територіальних громад була доведена повна інформація про перспективи об’єднання, про фінансову спроможність територіальної громади, та про втрати при ігноруванні реформ з децентралізації. Всім іншим громадам, котрі ще не визначилися об’єднатися, потрібно якомога швидше приймати рішення, щоб одного дня не прокинутися в зовсім іншому утворенні. Це наша спільна відповідальність, ким і де ми будемо в майбутньому.

Сьогодні в засобах масової інформації можна зустріти деякі проекти нового районування області, де в одному із таких проектів, який розміщено на сторінках сайту «Краснопілля Край Слобожанський», Краснопільський район розмежовується в Сумському та Охтирському районах. Під час зустрічей з людьми нами неодноразово наголошувалось, що сьогодні держава дає можливість громадам самим визначатись з баченням розвитку своїх територій. Але надалі, після певного періоду часу, буде використовуватися адміністративний метод поділу територій.

Останнім часом керівництву району дорікають в тому, що воно не відстоює позиції Краснопільщини, її територіальну цілісність. Але як можна їх відстоювати, коли ряд сільських голів не бажає об’єднуватись та не приймають рішень навколо спільної громади. Не хотілося, щоб цей матеріал сіяв паніку серед жителів району, адже існує декілька варіантів районування, але це перший дзвіночок для тих громад, які ще не об’єдналися, і якщо комусь байдуже перспектива та розвиток його громади, то за вас це вирішать інші.

Відстоювати свої позиції можна лише тоді, коли ми будемо разом та в єдиному утворенні, а саме в Краснопільській об’єднаній територіальній громаді. Тому закликаємо сільських голів, депутатів, громадськість прийняти виважене рішення, адже нікому не вдасться уникнути відповідальності за ті втрачені можливості, що дають децентралізаційні реформи.

Голова райдержадміністрації      Голова районної ради
Юрій Яремчук                Віталій Савоненко

 

http://krasnews.at.ua/news/zvernennja_do_zhiteliv_krasnopilskogo_rajonu/2016-12-08-7132
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: