Люди cвiдoмi квiтiв нe зpивaють…

89539657

Поспішайте в долину шафранів

Працівники туристичної галузі Закарпаття розробляють інтерактивні карти з найкращими локаціями первоцвітів, а краяни тим часом пробують зірвати на них “весняний куш”.62932011.jpg

Перші знімки цьогорічних первоцвітів на Закарпатті з’явилися ще в грудні (так що їх навіть цьогорічними не назвеш). Через примхи природи – аномально теплу осінь і типову закарпатську зиму без снігів і морозів, із середньою температурою +10°С – підсніжники й прокинулися, як у відомій казці про 12 місяців – акурат під Новий рік. Ну, а масово зацвіли червонокнижні красені на околицях міст і сіл, на гірських схилах та в лісах десь днів із десять тому. Зараз масове цвітіння первоцвітів триває. Квітнуть проліски, підсніжники, білоцвіти, шафран… Тож закарпатці радіють весняному диву, а деякі намагаються добре на цьому підзаробити. Воно й не штука: під 8 Березня первоцвіти масово скуповують у місцевих перекупники і везуть їх для продажу у Львів, Київ, Одесу, а то й за кордон – до найближчих Угорщини і Словаччини.

ХОЧЕТЕ БАЧИТИ МОРЕ ПІДСНІЖНИКІВ – ШУКАЙТЕ АГЕНТА

На схилах Карпатських гір весною можна помилуватися цілим калейдоскопом первоцвітів. Квітнуть вони у різну пору, якісь – ранньою весною (підсніжники, проліски, шафран, білоцвіти), якісь – пізніше, як-от сон-трава, рябчики, анемони. Щоправда, якби ви захотіли помилуватися ними усіма й одразу – отак щоби побачити ось тутечки красивезну галявину синеньких, а перейшовши гору з другого боку – уже білий килимок пофотографувати, отут треба постаратися і знайти справжнього “агента”, який добре знається на місцевості й може показати вам такі скарби природи.

Якщо агента нема – можна прошерстити мережу: користувачі на місцях часто виставляють знімки місцин, які вражають красою. Це цілі долини первоцвітів. От, наприклад, велика локація білоцвітів є в урочищі села Бронька, що на Іршавщині. Тут майже три гектари вкриті білим килимом. Вони уже квітують, хоча ще не досягли піку цвітіння. Рідкісні квіти ростуть тут ось уже понад двадцять років.

У Броньківській сільській раді кажуть, що туристи щороку навідуються помилуватися дивом природи. Люди свідомі квітів не зривають – знають, що ті занесені до Червоної книги України. Тутешні мешканці жартують: Ужгород має свою алею сакур, Хуст – долину нарцисів, а Іршава – долину підсніжників. Побачити ці іршавські весняні первістки можна буде ще тижнів зо два.

30070919.jpg

До слова, й знаменита Долина нарцисів зараз теж не пустує. Тут – розмай білоцвіту весняного та шафрану. Працівники Карпатського біосферного заповідника кажуть, що цвітіння ранньовесняної флори несправедливо обділене увагою широкого загалу. Фахівці заповідника порівнюють цвітіння ранньовесняних квітів із вишиванкою: мовляв, такий образ створюють дрібненькі квіти білоцвіту з вкрапленням фіолетових крокусів. А над цим килимом стоїть тонкий фіалковий аромат білоцвіту.

03705692.jpg

Є на Закарпатті ще одна локація первоцвітів, побачити яку в цю весняну пору з’їжджаються звідусіль. Мова йде про долину шафранів (місцеві називають їх брандушками, маслянками або серенками, растиками, наукова назва – крокус). Жовтогарячі пиляки і приймочки надзвичайно прикрашають квітку, яка розкривається тільки на сонці. Стебло дуже вкорочене, тому здається, що листки і квітки виходять безпосередньо з бульбоцибулини. Росте шафран зазвичай у лісах, на степових схилах і гірських луках Карпат.

11297240.jpg

Розташована ця локація первоцвітів у селищі Колочава, на території скансену (етнографічний комплекс, музей під відкритим небом, – ред.) “Старе село”. Завдяки цвітінню тисяч шафранів, цей музей щороку потопає у фіолетовому морі.

Наразі шафран уже почав квітувати, але масове цвітіння очікується за тиждень-півтора.

Долина шафранів – єдина локація первоцвітів, на якій закарпатці навчилися заробляти. Мова йде не про зривання та продаж квітів у містах, а про організацію фототурів. А для туристів – це ще й можливість удосталь насолодитися незвичайною картиною пробудження карпатської природи. Сюди возять охочих навіть київські турфірми. Ми поцікавилися, скільки коштує “шафрановий тур” – виявляється, 700-900 грн з людини. Це за трансфер, проживання та харчування протягом півтори доби на базі поблизу долини шафранів.

НА ПЕРВОЦВІТИ СПЕЦІАЛЬНО ЇДУТЬ ПОФОТОГРАФУВАТИСЯ

Закарпатський гід Олена Кудря зазначає, що первоцвіти несправедливо обійдені увагою місцевих. Адже на них можна заробляти в міжсезоння, коли туристів на базах майже нема.

– Знаю людей, які організовують спеціальні фототури Україною на локації цвітіння первоцвітів. Туристи беруть свої камери (хтось професійні, а хтось – звичайні “мильниці”) і їдуть у подорож спеціально, аби подивитися та познімати природню красу. У таких турах беруть участь і професіонали, й дилетанти, люди, для яких просто зазнимкувати дитину на фоні квітуючих первоцвітів – справжня насолода. На Закарпатті поки до такого не додумалися, – іронізує Олена Кудря.

Гід каже, що своїм туристам завжди дає таку можливість – вийти і пофотографуватися на фоні первоцвітів.

– Правда в тому, що кожен закарпатський гід знає певні місцини, але нема зведеної інформації, якоїсь карти з позначеними місцями, де ростуть різні первоцвіти для того, аби організовувати спеціальні тури. А вони б були затребуваними, і ми могли б заповнювати турбази, які в цю пору простоюють, – каже гід. – Такі карти могли би створити на кафедрі туризму в Ужгородському університеті, проконсультувавшись зі спеціалістами з біофаку. Від цього усім була би користь.

РОЗРОБЛЯЄМО ІНТЕРАКТИВНУ КАРТУ ПЕРВОЦВІТІВ ЗАКАРПАТТЯ

Олескандр Коваль, засновник порталу Турінформ Закарпаття, запевнив нас, що експерти туризму на Закарпатті над цією картою уже почали працювати.

– Щойно стартував проект “10 цінностей Закарпаття”, який має на меті визначити найдостойніші місця для відвідування туристів. Серед них – і природні дива Закарпаття, місця масового цвітіння первоцвітів, акації, пізньоцвітів, ромашкові поля… Для цього агітуємо місцевих власників баз інформувати нас, що у них коли й де цвіте. Ця карта буде створена, але її особливість у тому, що вона має бути інтерактивною – бо залежно від погодніх умов, строки квітування можуть змінюватися.

Зараз туристів возять на околиці міст та сіл помилуватися первоцвітами. Люди з радістю ходять схилами, милуючись першими квітками.

– Це дає естетичну насолоду, – каже Коваль. – Також у нас є ідея зробити в Ужгородському скансені масові насадження первоцвітів, аби у туристів був зайвий привід заглянути туди й помилуватися первоцвітами в місті, не виїжджаючи для цього спеціально за його межі.

ПІДСНІЖНИК – ЦЕ КРАСА? НІ, ЦЕ ГРОШІ!

Парадокс, але в той час, як експерти розробляють карти розмішення первоцвітів, а туристи їдуть туди й готові платити немалі, погодьтеся, гроші, за різні “шафранові тури”, ахаючи й охаючи: “Яка краса!”, місцевих ця краса мало хвилює. Ну хіба що у сенсі “як би на цьому ділі підзаробити?“.

А заробити можна. Якщо не лінуватися. Тим більше зараз, перед Міжнародним жіночим днем. Адже до дня народження великої Клари Цеткін українці полюбляють дарувати своїм жінкам букетики первоцвітів. Навіть попри те, що уже років з десять екологи трублять, що таким чином ми знищуємо унікальні квіти, вбиваємо природу, одні люди їх щороку викорчовують, аби продати, а інші – купують.

 

За даними екологів, щорічно за лютий-березень в Україні знищується до 20 млн первоцвітів, занесених до Червоної книги, і їх кількість у природі щороку зменшується. Переважна кількість рослин, які продаються по всій території України з грудня по квітень, знищені в місцях зростання у карпатських горах і привезені на місце продажу оптовими партіями, кажуть у департаменті екоінспекції. Везуть закарпатські первоцвіти на продаж до Києва, Львова, Одеси і навіть за найближчий кордон – до Угорщини чи Словаччини. Квіти виривають із цибулинами і везуть разом з ними, щоб продовжити термін зберігання букетів. Відновлення рослин у природі після цього неможливе. Зрізання ж квітів без цибулин також шкідливе, кажуть екологи, оскільки призводить до генетичного виродження рослин. За даними фахівців, перед весняними святами із загальної кількості знищених первоцвітів, 60% – це підсніжники, 30% – шафрани, 5% – білоцвіт, 5% – сон-трава, цикламен Кузнєцова і проліски.

Згідно зі статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340-510 грн з конфіскацією незаконно добутого, інформують у держекоінспекції. За незаконне придбання чи збут рослин, занесених до Червоної книги України, згідно зі ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, можна влетіти на штраф від153 до 408 грн з конфіскацією червонокнижних рослин.

Якщо упіймали на знищенні червонокнижних квіточок, заплатите: за підсніжник, білоцвіт та шафран по 62 грн за квіточку, за білоцвіт літній 49, сон Шерфеля – 37 грн.

За останні роки найбільшого правопорушника з місцевих винищувачів первоцвітів виявили під час операції “Первоцвіт-2014”. У ході операції працівниками Держекоінспекції у Закарпатській області було затримано порушника, у якого виявили шафрана Гейфелів (2640 шт.), підсніжника білосніжного (540 шт.) та білоцвіту весняного (180 шт.). Цей горе-бізнесмен заплатив штраф на суму 208,320 тис. грн.

НА ДРУГИЙ РІК НОВІ ВИРОСТУТЬ!

Але незважаючи на штрафи та знищення природи, закарпатці не гребують таким способом заробити.

Паніко, беріть букетики, – рекламує товар жінка років 50-ти на мукачівському ринку. Одягнута бідненько, худа, в поганенькій балоновій куртці, руки порепані. Продає підсніжники та шафран, перекладені самшитом, по 7 грн, 10 та 15 – в залежності від величини букетика.

Дякую, мовляв, не треба, але заодно запитую жінку, чи не боїться штрафу за таку торгівлю – квіти ж червонокнижні:

Ні, паніко, не боюся, я щороку їх продаю. Сим квітам нич ся не стане, на другий рік у лісі нові виростуть, най тото не говорять, що я природу нищу. Я на них за день 150 грн зароблю – для мене тото много, і з неба ми не упаде, кіть не понесу щось на базар.

Ось такі аргументи у місцевих браконьєрів.

Але хай там як – пора первоцвітів на Закарпатті триває. Встигніть нею насолодитися, приїжджайте – помилуйтеся. Прогулянка весняним лісом понад струмком, усіяним синіми, білими чи фіолетовими квітками з ніжним ароматом, того варта.

А якщо ж на це нема часу та грошей, пам’ятайте заклик екологів: не купуйте первоцвітів!

Тетяна Когутич, Ужгород.

Джерело:
http://www.ukrinform.ua/rubric-society/1975429-pospisajte-v-dolinu-safraniv.html
06.03.2016, 10:00
Поспішайте в долину шафранів

 

http://krasnews.at.ua/news/ljudi_svidomi_kvitiv_ne_zrivajut/2016-03-08-6145

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: