БPИФIНГ ПPAВOOXOPOНЦIВ

15875451

Відбувся брифінг першого заступника керівника Охтирської місцевої прокуратури молодшого радника юстиції Плескача О.Ю. та начальника Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області підполковника поліції Заїки К.В., на якому було озвучено результати роботи за 2016 рік.

Протягом 12 місяців 2016 року на території Краснопільського району зареєстровано 2145 заяви та повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події (у минулому році 1425) що на 35 % більше, із яких внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 448. До справи висновком списано 1544 або 71%. Приєднано до ЄРДР 26 кримінальне правопорушення або 1,5%. Приєднано до іншого ЖЄО 100 або 5 %, передано до інших відділів та відділень 22, або 1%.

РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
За звітний період 2016 року в СВ Краснопільського ВП (с.Краснопілля) Охтирського ВП ГУНП в Сумській області знаходилося:

у провадженні – 594 к/п, всього закінчено – 402 к/п з яких: направлено до суду 170 к/п, (з них з обвинувальним актом – 98, з яких з угодою про примирення – 25 к/п, з клопотаннями про звільнення 5 к/п); проваджень про застосування заходів медичного характеру – 1;

закрито за ст. 284 КПК України – 232 к/п, з яких слідчими – за п.п. 1-3 ст. 284 КПК України – 184 к/п, прокурором – 27;

направлено за підслідністю – 7 к/п (в тому числі про особливо-тяжкий злочин за ст. 187 ч.3, 263 ч.1 КК України за підозрою 3 осіб, яким усім обрано запобіжний захід тримання під вартою, у вчиненні ряду злочинів в тому числі на території м. Суми, справа перебуває в провадженні СУ ГУНП Сумської області).

об’єднано провадженням – 50 к/п; зупинено у зв’язку з розшуком особи – 1 к/п; залишок кримінальних проваджень станом на 01.01.2017 складає 234.

Протягом звітного періоду вдалося розкрито 2 злочини передбачених ч.1 ст. 115 КК України (умисні вбивства).

Так, 03.10.2016 близько 23:00 год. С., знаходячись в житловому будинку по вул. К. в смт. Краснопілля Краснопільського району Сумської області після сварки із Л., із яким вони спільно вживали спиртне, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання шкідливих наслідків у вигляді позбавлення життя іншої особи, умисно наніс чисельні удари залізною частиною молотка по голові Л., який в цей час знаходився в горизонтальному положенні головою на ліжку (дивані) у вітальні вказаного житлового будинку, при цьому, повернутий задньою або лівою задньо-боковою поверхнею тіла до нападника в результаті чого настала смерть останнього.
Вироком Охтирського міськрайонним суду С.засуджено до 12 років позбавлення волі.

Крім того, 05.11.2016 близько 19:00 год. Ж.,, перебуваючи за адресою смт. Краснопілля, вул. на ґрунті неприязних відносин, шляхом нанесення одного удару ножем в область грудної клітини скоїв вбивство громадянина К.. Вказаний злочин розкрито, Ж.. повідомлено про підозру. Справа перебуває на розгляді в суді.

Також протягом зазначеного періоду розкрито 3 злочини передбачених ст.187 КК України (розбої).
Так, 11.10.2016 близько 21 години невідомі особи в кількості п’яти чоловік у балаклавах із застосуванням насильства проникли до будинку потерпілих М. в с.Чернеччина (Грязне) Краснопільського району Сумської області. При цьому, невідомі завдали потерпілим. тілесні ушкодження та вимагали грошові кошти, які в подальшому забрали у кількості 20 тис. грн. На даний час злочинців встановлено. Всім особам повідомлено про підозру. Справу передано за підслідністю до Слідчого управління ГУНП в Сумській області.

Також, 08.01.2016 о 10 год. 50 хв. до Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУ НП в Сумській області по телефону надійшло повідомлення від Л., 01.05.1977 р.н. про те, що 08.01.2016 близько 10 год. 30 хв. троє невідомих чоловіків незаконно проникнувши до приміщення відділення пошти в с. В. Бобрик, Краснопільського району, Сумської області погрожуючи предметом схожим на пістолет намагалися заволодіти грошовими коштами. Вказаний злочин розкрито, винним особам повідомлено про підозру. На даний час справа перебуває на розгляді в суді.

За підтриманням державного обвинувачення Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури, вироком Краснопільського районного суду від 15 листопада 2016 року засуджено громадянина З. за ч.2 ст.185 КК України та за ч.3 ст.185 КК України – до 4 років позбавлення волі. Так, громадянин З. – місцевий житель одного із сіл Краснопільського району засуджений за те, що протягом тривалого періоду часу, а саме за період із лютого по серпень 2016 року він скоїв десять крадіжок особистого майна потерпілих на загальну суму 13259 грн.

Все викрадене майно, а саме: особисті речі потерпілих, грошові кошти, велосипеди, мобільні телефони, ноутбуки та ін., громадянин З. зберігав у місці своєї схованки, яку він особисто створив. Ще під час проведення досудового розслідування вказану схованку було виявлено та незаконно здобуте ним майно вилучено працівниками поліції та повернуто власникам.

Також протягом зазначеного періоду виявлено два злочину в лісовій сфері.
Винних осіб засуджено до реальної міри покарання.

Участь прокурорів у судовому розгляді кримінальних проваджень та перегляді судових рішень. За участю оперативних працівників Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури протягом 2016 року забезпечено участь (УСО) у судовому розгляді з винесенням вироку по 43 кримінальним провадженням (у тому числі – відносно 2 неповнолітніх), у тому числі на підставі угод про примирення та винуватості – по 18 кримінальним провадженням.

У підготовчому судовому засіданні розглянуто 29 кримінальних проваджень невеликої та середньої тяжкості, які судом закриті у зв’язку з відмовою потерпілих від обвинувачення.

Крім того, забезпечено участь у розгляді 2 клопотань про закриття кримінальних проваджень та звільнення осіб від кримінальної відповідальності.

Протягом 2016 року кримінальні провадження в порядку ст.314 КПК України судом не поверталися.
Виправдувальні вироки протягом 2016 року не постановлялися.

Забезпечено участь у розгляді:
-33 справ при розгляді питань, пов’язаних з виконанням вироків, з яких 2 – відносно неповнолітніх;
– по 3 справам про припинення примусових заходів медичного характеру.

Представництво
Краснопільським відділом Охтирської місцевої прокуратури протягом 2016 року до судів області в інтересах держави пред’явлено 9 позовних заяв на 4 800 тис. грн., судом розглянуто та задоволено 6 позовних заяви на 4 792 тис. грн. Припинено, закрито провадженням, залишено без розгляду, у зв’язку з добровільним відшкодуванням 1 позов на 8 тис. грн.

Рішення судів за позовами прокурора виконані на суму 5666 тис. грн., з них за рішеннями поточного року на суму 4792 тис. грн.

Прокурорами відділу внесено 8 скарг на бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби, які розглянуто та задоволено.

В результаті заходів, вжитих Краснопільським відділом Охтирської місцевої прокуратури, у поточному році у власність держави повернуто 139 га земель сільськогосподарського призначення.

Так, у 2016 році прокурором району пред’являлися позови в інтересах Державної екологічної інспекції в Сумській області, Краснопільської районної державної адміністрації та територіальних громад Краснопільської селищної та Славгородської сільської рад.

У продовж 2016 року прокурорами відділу забезпечено участь у розгляді 16 справ судом першої інстанції, за наслідками розгляду яких відновлено права 6 громадян.

Корупція.
Протягом 2016 року Краснопільським відділом Охтирської місцевої прокуратури встановлено факти вчинення адміністративних корупційних правопорушень депутатами однієї з сільських рад Краснопільського району.

Під час прийняття рішення однієї з сільських рад Краснопільського району щодо надання у користування земельних ділянок суб’єктам господарювання, депутатами вказаного органу місцевого самоврядування допущено порушення вимог антикорупційного законодавства.

За наслідками вивчення Краснопільським відділом Охтирської місцевої прокуратури складено та направлено до суду 3 протоколи про корупційні адміністративні правопорушення, передбачених ст.172-7 КУпАП (конфлікт інтересів), які розглянуто та винесено рішення про притягнення осіб, які допустили порушення вимог чинного законодавства до відповідальності.

Крім того, в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» до селищних (сільських) рад Краснопільського району спрямовано 8 подань для вжиття заходів до усунення виявлених порушень закону, які розглянуто та задоволено.

Звернення громадян
Всього протягом 2016 року вирішено 38 письмових звернень громадян, з яких 8 задоволено (з питань досудового розслідування).

До інших відомств та установ направлено 39 звернень. Прийнято на особистому прийомі 42 особи, з них особисто керівником прокуратури – 11.

ЗМІ. Протягом 2016 року Краснопільським відділом здійснено 42 виступи в засобах масової інформації (9 виступів в друкованих, 11 в електронних та 22 в Інтернеті).

Відповідаючи на запитання журналістів щодо відповідальності за неподання декларацій посадовцями, О. Плескач зазначив, що З 1 січня 2017 року стартував другий етап, з якого е-декларації подаватимуть усі публічні службовці України.

До декларантів і службовців середнього рівня з першої хвилі е-декларування, що розпочалася 1 вересня минулого року, зараз мають приєднатися та подати свої е-декларації за минулий рік ще близько 700-800 тисяч службових і посадових осіб, які працюють в органах влади та місцевого самоврядування, у державних та комунальних установах, закладах і організаціях.

До декларантів першого етапу з 1 січня 2017 року додається решта декларантів, зокрема:
– депутати всіх місцевих рад (сільські, селищні, міські, районні в містах, районні, обласні ради);
– державні службовці категорії “В” (наприклад: спеціалісти, провідні та головні спеціалісти в органах виконавчої влади, інші посадові особи нижче керівників структурних підрозділів та їхніх заступників);
– посадові особи місцевого самоврядування категорій 4-7 (наприклад: керівники управлінь і відділів виконкомів, секретарі міських рад, міські голови міст районного значення, сільські та селищні голови тощо;
– військові посадові особи ЗСУ, Держспецзв’язку та інших військових формувань;
– усі поліцейські;
– особи рядового чи начальницького складу державної кримінально-виконавчої служби, податкової міліції, підрозділів цивільного захисту, ДБР, НАБУ;
– посадові та службові особи органів прокуратури, СБУ, ДБР, НАБУ, дипломатичної служби, інших державних органів;
– посадові особи юридичних осіб публічного права – ті, хто виконує адміністративно-господарські або організаційно-розпорядчі функції в державних та комунальних закладах, установах чи підприємствах, тобто не лише керівники чи їхні заступники. Наприклад: головні бухгалтери та керівники підрозділів, завідувачі відділів державних та комунальних установ, закладів та організацій, головні лікарі, тощо).

За порушення законодавства передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність, зокрема:

– несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ч.1 статті 172-6 КУАП), карається накладенням штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн);

– неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєвої зміни у майновому стані карається накладенням штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч.2 статті 172-6 КУАП) (1700 – 3400 грн);

– подання завідомо недостовірних відомостей про майно на суму 100-250 мінімальних заробітних плат (або 138 – 344 тис.) встановлено штраф, який становитиме від 17 тис. до 42,5 тис. грн. (ч.2 172-6 КУАП);

– за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації (більше ніж 344,5 тис. грн.) карається штрафом 42,5–51 тис. грн., громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (366-1 КК).

http://krasnews.at.ua/news/brifing_pravookhoronciv/2017-03-01-7448

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: