Інформація про стан укладання колективних договорів у 2017 році.

Станом на 01.01.2018 року в управлінні  соціального захисту населення  Краснопільської районної державної адміністрації  зареєстровано 105 діючих колективних договорів. Шести підприємствам надіслано листи з пропозиціями щодо колективно договірного регулювання.
За період з 01.01.2017 по 01.01.2018 року відділом праці зареєстровано 23 колективних договори та 10 внесених змін та доповнень до діючих колдоговорів.
Порівняно з 2016 роком активність укладення колективних договорів підприємствами, установами та організаціями району у 2017 році дещо збільшилась. У 2016 році зареєстровано 13 колективних договорів та 7 внесених змін.
Відділ праці систематично  через  місцеві ЗМІ повідомляє про необхідність укладення та продовження терміну дії колективних договорів.

Не укладаючи колективні договори власники підприємств, установ та організацій району порушують ст. 65 п.7 Господарського кодексу України. Відповідальність за ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору, угоди, тягне за собою накладення штрафу.
Частина підприємств не продовжують терміни дії колективних договорів або ж не укладають нові після закінчення термінів дії попередніх, користуючись тим, що дія колективного договору триває поки не укладено новий. Але часто в законодавство про працю вносяться зміни з принципових питань. Наприклад, змінюється розмір мінімальної заробітної плати, з 2004 року додаткова відпустка на дітей надається також жінці, яка має статус одинокої матері.
У зареєстрованих колективних договорах, через вимогу відділу, передбачається законодавчо встановлений мінімальний розмір заробітної плати. При наданні колективних договорів до відділу праці підприємствами систематично недотримуються норми Генеральної угоди по встановленню тарифних ставок, надбавок до тарифних ставок.
Типовою помилкою також є те, що часто зобов’язання сторін вказуються не чітко, як такі, що не суперечать законодавству. Натомість колективний договір – це конкретні зобов’язання сторін, які необхідно вказати в колективному договорі.

Наприклад,  конкретні дати виплати зарплати і авансу, обов’язки керівництва щодо забезпечення вимог з охорони праці.

 У колективному договорі слід вказати джерела фінансування додаткових соціальних пільг, гарантій та компенсацій, їх конкретний розмір;

схеми посадових окладів (тарифних ставок) керівників, спеціалістів, службовців і робітників;

положення про оплату праці;

правила внутрішнього трудового розпорядку;
перелік робіт із шкідливими умовами праці при зайнятості на яких, встановлюються доплати;
перелік професій і посад із шкідливими і несприятливими умовами праці та за особливий характер роботи, зайнятість працівників в яких дає право на щорічну додаткову відпустку;

Перелік професій і посад працівників, робота на яких пов’язана із забрудненням і яким безкоштовно видається мило (миючі засоби);
Перелік професій і посад працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, які мають право на отримання безкоштовно молока, або інших рівноцінних продуктів харчування з особливими шкідливими і несприятливими умовами праці;
Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища;
Протокол (або витяг) на призначення голови профспілкової організації (ради трудового колективу).
При повідомній реєстрації колективних договорів спеціалістом відділу проводиться аналіз помилок, з метою їх ліквідації до реєстрації договору на що конкретно вказується представникові підприємства, який відповідає за укладання колективного договору. Але частина недоліків на деяких підприємствах не виправляється. 
Під час перевірок підприємств з дотримання законодавства про працю та виконання положень колективного договору виявляється, що частина підприємств не виконують власних зобов’язань згідно положень колективних договорів.
Особлива увага, при здійсненні таких перевірок, звертається на стан виплати заробітної плати працівникам підприємства:

наявність (відсутність) заборгованості підприємства перед найманими працівниками по виплаті заробітної плати, заробітної плати за час щорічних основних та додаткових відпусток, розрахункових виплат при звільненні,
додаткових виплат, та інше. 

За 2017 рік спеціалістом відділу  праці надано 23 методичні консультації щодо змісту основних положень колективних договорів та порядку їх реєстрації. 
Серед укладених колективних договорів є такі, які варто взяти за приклад, це зокрема колективні договори ДП «Краснопільський лісгосп», ТОВ «Думівське», ТОВ «Михайлівські вогнетриви» та ряду навчальних закладів району.

Колективні договори виконують функції захисту прав працівника щодо не дотримання роботодавцем трудового законодавства. 

Питання укладання  колективних договорів постійно перебувають на контролі начальника управління  соціального захисту населення Краснопільської районної державної адміністрації.

 

Поділитися цим:
Loading Likes...

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: