Пecтициди – нe пaнaцeя!

75963428

Написавши декілька статей на тему органічного землеробства я отримав багато позитивних відгуків про них. Саме відгуки і стали однією з рушійних сил для продовження роботи в напрямку написання нових статей з акцентом на покращення здоров’я людини і екології в цілому.

В сьогоднішній статті я розповім про «важку артилерію» для нашого здоров’я та природи – пестициди. До речі, 3 грудня у всьому світі відзначають Міжнародний день боротьби з пестицидами в пам’ять про страшну аварію на заводі по виробництву пестицидів в Бхопалі (Індія) в 1984 році.

Саме слово “пестицид” вже в значній мірі окреслює пов’язані з ним проблеми. Корінь “цид”, який походить від латинського слова “вбивати”, говорить: безпосереднє призначення цих речовин — вбивство, умертвіння живого, війна з природою.

Маркетологи та реалізатори провідних виробників «хімічних» засобів захисту рослин в останні десятиліття провели колосальну роботу по просуванню їх в маси. Зараз мало який випуск рекламних повідомлень по телебаченню та інших засобах масової інформації виходить за відсутності реклами певного препарату для захисту рослин. І в кожному такому випуску обов’язково завуальовано говорять, що без того препарату не можливий нормальний ріст та розвиток рослини. Як в такому випадку бути людині? Відкриваєш газету – бачиш рекламу «чудового» препарату, дивишся телевізор – знову цей же препарат, слухаєш радіо – і тут він.

Виходить цікава ситуація: ми, не знаючи належним чином ні про якість конкретного засобу захисту рослин, ні про його реальну користь чи шкоду, все ж таки, купуємо його. Вся справа, а найголовніше – проблема в тому, що за допомогою вищенаведених рекламних потоків маркетологи та реалізатори «хімії» в кінцевому результаті маніпулюють нами: тільки позитивна інформація про пестицид залишається у нас на рівні підсвідомості. Тобто, виходить, що засіб для захисту рослин на основі «хімії» – ледве не панацея в боротьбі зі шкідниками, бур’янами та хворобами рослини. А от «темна» сторона препарату, на жаль, не розголошується і, відповідно, не запам’ятовується нашим мозком. Послухавши і «з’ївши» цю інформацію, ми зовсім забуваємо про народні, досить дієві методи захисту від багатьох шкідників, бур’янів та хвороб культури, якими століттями успішно користувалися наші діди-прадіди.

В книгах та мережі «Інтернет» обмаль чіткої інформації про шкоду синтетичних пестицидів. Статті, в основному, поверхневі, в яких мало конкретики. За останній рік, наприклад, мені вдалося знайти лише два матеріали, в яких конкретно і чітко розповідається про шкоду декількох пестицидів для здоров’я людини, тварин і всього живого. Прочитавши ці статті я був, м’яко кажучи, шокований.

Ось тобі і парадокс: здавалося б всі розуміють наскільки «хімія» шкідлива, але, в той же час, не має належної кількості дослідів на рівні держави на предмет того, наприклад, які наслідки має внесення синтетичних пестицидів на майбутнє покоління.

Чому ж так мало конкретної інформації про шкоду «хімії»? На мою суб’єктивну думку це напряму пов’язане із інтересами самих «монстрів» – виробників. Посудіть самі: розробка препарату, його просування, реклама, реєстрація в переліку дозволених засобів захисту рослин в кожній країні тягне за собою витрату неймовірно великих коштів. Саме для того, щоб не знижувати рівень продажу свого товару, а тим більше – не зупиняти його реалізацію, компанії-виробники синтетичних пестицидів усіма можливими методами, включаючи і підкуп чиновників та ЗМІ, намагаються запобігти розповсюдженню негативної інформації. І хто ж в кінцевому результаті від цього страждає? Відповідь дуже проста: наше здоров’я та гаманці!

Насамкінець ще раз нагадаю, що пестициди – не панацея. Не варто забувати, що зменшити використання пестицидів або навіть відмовитися від них можна за допомогою правильного чергування сільськогосподарських культур, глибокого обробітку ґрунту та інших превентивних заходів, призначених для вирощування рослини без використання будь-якої «хімії».
Заступник голови ФГ «Злак»
Климашівський А.Ф.

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo
http://krasnews.at.ua/news/pesticidi_ne_panaceja/2016-11-24-7069

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: