Пpo пopядoк тa ocoбливocтi пepeтинaння дepжaвнoгo кopдoнy Укpaїни пiд чac виїздy дo кpaїн Євpocoюзy пo бioмeтpичним пacпopтним дoкyмeнтaм

62944539

Сумський прикордонний загін інформує про порядок та особливості перетинання державного кордону України під час виїзду до країн Євросоюзу по біометричним паспортним документам.

Виїзд з України та в’їзд в Україну громадян України здійснюються відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» (далі – Закон) за такими документами: паспортом громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичним паспортом, службовим паспортом, посвідченням особи моряка, а також за іншими документами, передбаченими міжнародними договорами України.

Громадянин України може перетнути державний кордон України на в’їзд і виїзд за одним із дійсних вищеперерахованих документів. Додатково зазначаємо, що якщо міжнародним договором України, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що встановлені Законом України «Про прикордонний контроль», то застосовуються правила міжнародного договору.

Звертаємо увагу, що відповідно до ч.3 ст.1 Закону порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави. Тобто під час в’їзду громадянина України до будь-якої країни Європейського Союзу уповноважені представники прикордонних служб кожної окремо держави мають право відмовити в перетинанні кордону громадянину України у разі невиконання інших умов, крім наявності необхідного паспортного документа, таких як підтвердження достатнього фінансового забезпечення, страхових полісів, туристичних ваучерів, наявність інформації про порушення правил перебування в цій державі під час попередніх в’їздів тощо. Оскільки зазначене вище не є компетенцією Держприкордонслужби, пропонуємо громадянам України перед плануванням поїздок звертатись до відповідної консульської установи іноземної держави в Україні.

Варто пам’ятати – щоб їздити до Європи без візи, обов’язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт громадянина України. Така ж норма стосується і дітей. При цьому, паспорт громадянина України для виїзду за кордон дітям від народження і до 16 років оформляється строком на 4 роки. Після 16 років видаються паспорти з повним терміном дії – на 10 років. А от українцям зі звичайними, не біометричними, закордонними паспортами, потрібно, як і раніше, оформлювати візу.

З іншими особливостями та переліком документів для оформлення біометричного закордонного паспорта для дитини можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби, а щодо правил перетину кордону дітьми – на сайті Державної прикордонної служби України.
Підготував Роман Ткач

http://krasnews.at.ua/news/pro_porjadok_ta_osoblivosti_peretinannja_derzhavnogo_kordonu_ukrajini_pid_chas_vijizdu_do_krajin_evrosojuzu_po_biometrichnim_pasportim_dokumentam/2017-06-08-7887
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: