ТOВ «Cлaвгopoд» з вeликим xлiбoм

03287737

Із початку липня хлібороби Краснопільського району розпочали жнивувати. Одними з перших вийшли в поле механізатори ТОВ «Славгород», які використовують кожну погожу днину, жниварі працюють без вихідних, кожен сонячний день тут на вагу золота. У цьому переконались, побувавши кілька годин разом з ними на жнивному полі.24370068.jpg

– А іншого виходу у нас немає, – зазначає директор, він же агроном товариства Михайло Іванович Башкатов, – Намагаємось спрямувати усі свої сили і техніку, аби оперативно зібрати зернові, адже за прогнозами синоптиків після спекотних днів почнуться дощі. Тому саме у цей відповідальний період мусимо працювати злагоджено та оперативно.

Як розповідає Михайло Іванович, загалом у товаристві прийнято мислити про роботу, спираючись на два життєві постулати: по-перше – на вчорашній досвід, по-друге – на завтрашній рубіж, який має бути на порядок вищий від учорашнього досвіду.

84288505.jpg

– Слава Богу, на даному шляху нам вдається прогресувати. І нинішній рік у цьому сенсі не виняток. Але, зрозуміло, самі собою успіхи не приходять. Їхні складові – це і сучасні технології, і висока організація виробничого процесу, і величезна самовіддача, відповідальність та працелюбність усього нашого коллективу, – йдучи полем до працюючих вдалині комбайнів, сполохуючи численних лелек, продовжує свою розповідь М. І. Башкатов. – Маємо в обробітку чотири з половиною тисячі гектарів ріллі, на момент вашого візиту пшениці зібрали на 408 га, озимого ячменю – на 151 гектарі. Урожайність пшениці складає 36 центнерів з гектара, ячменю – по 27. Враховуючи примхи погоди, які супроводжували озимину взимку, задоволені і цими показниками.

Зате не приховує директор задоволення від очікування високого врожаю соняшника, врожайність якого обіцяє не менше 30 центнерів з гектара, до того 500 гектарів становлять соєві поля, також господарство має біля тисячі гектарів кукурудзи, тут приступили до збирання гороху, врожайність якого становить 29 цнт.

– Землю-матінку халтурою не обдуриш, – киваючи в далину, в бік золотих соняшникових полів, – стверджує Михайло Іванович. – Навіть по кольору кукурудзяних і соняшникових полів видно, що в них вкладено не мало ресурсів. Одних лише мінеральних добрив використали тисячу тонн, не рахуючи засобів захисту рослин тощо.

Як зазначали на початку статті, одна з складових успіх – це сучасні технології, а значить застосування якісної, прогресивної техніки. У ТОВ «Славгород» вже був один комбайн американської компанії «Case», який зарекомендував себе якнайкраще, тому тепер тут віддають перевагу техніці саме цієї фірми, і нещодавно придбали ще два комбайни, загальна вартість яких становить сім мільйонів гривень, тут же, на полі, на закритті вологи працює сучасний трактор «Case», в розпорядженні товариства є ще один, але менший за потужністю. Звичайно, задоволення не з дешевих, коли, наприклад, одна борона, з якою на закритті вологи працює трактор, вартує близько 80 тисяч євро, але в товаристві переконанні, що працювати на морально застарілій радянській техніці ще затратніше. Не бояться тут довіряти сучасну, дорогу техніку молодим, місцевим механізаторам.

05070361.jpg

– Намагаємось усе робити власними силами, не залучаючи чужої техніки. Працюємо своїм загоном: три «Кейси» напряму і один «Дон» – на підбиранні, – розповідає М. І. Башкатов. – Разом з тим виховуємо своїх, молодих, перспективних механізаторів, як наприклад, Євгеній Ляшенко. На комбайнах працюють Олег Чергінець і Віталій Нечепуренко, Олексій Малій і Анатолій Хиценко, Іван Курочка і Олександр Кузьменко. На вивезенні зерна працюють сім наших автівок, якими керують Сергій Шарков, Микола Шатьорний, Сергій Марков, Михайло Хиценко, Дмитро Бєлий, Микола Старков, Віктор Червяков.

Звичайно, журналістська цікавість бере своє, тож питання, а як воно – працювати на такій техніці, не полишало протягом всього перебування на жнивному полі. Крапки над «і» розставляє молодий механізатор Євгеній Ляшенко, якому попри молодість, довірили трактора з бороною загальною вартістю кілька мільйонів гривень.

90724846.jpg

– Освоїти трактора було не важко, в першу чергу завдяки допомозі моєму напарнику і наставнику Олександру Миколайовичу Наумову. До цього я працював на старенькому МТЗ – так це я вам скажу, небо і земля, – усміхається Євген, який зробив ради нас коротеньку перерву у своєму щільному графіку. – Не буду говорити про технічні переваги «Кейса», але чого варта для комфорту механізатора наявність кондиціонера. Ніби дрібниця, але у таку спеку на неї не звертаєш уваги, натомість думаєш лише про роботу.

А ось комбайнер Олексій Малій гостинно запросив на борт свого комбайна, мовляв, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. З кабіни все поле як на долоні. Тут тихо, прохолодно, то чому б у такій затишній атмосфері не поговорити про життя-буття. Олексій приїжджий, доля закинула його у Славгород, тут створив сім’ю.

– Вже 25 років я на «іномарках» працюю, а починав із «Ниви», – розповідає дорогою Олексій. – Попила вона у мене крові, забрала багато нервів і здоров’я. Потім пересів на більш сучасний польський комбайн, згодом освоїв «Клаас» – і пішло поїхало… Об’їздив, як комбайнер-заробітчанин всю Україну – від Луганська до Львова, від Криму до Чернігова. А тут у ТОВ «Славгород» придбали самохідний обприскувач «Хорд», тож працював на ньому, а згодом «Кейса» придбали, запропонували залишитись. Я погодився, тож це перший рік жнивую вдома. Комбайн хороший, є бортовий комп’ютер, який контролює роботу всіх вузлів і агрегатів машини. Крім того, комп’ютер повідомить і про будь-якої несправності, і про наповненість бункера, і про кількість палива в баку. Хороший комбайн. Потужність велика, маневреність хороша. Та й зручний дуже. Техніка чудова, зарплата влаштовує, то чому б не працювати?

Справді, у товаристві, все що від залежало для отримання добрих врожаїв, зробили, тепер тут молять Бога, аби їх хліборобському щастю і очікуванню не завадила погода. Ми ж щиро вдячні хліборобам, механізаторам ТОВ «Славгород» за приємні миті спілкування, та зичимо всім жниварям Краснопільщини вдалих обжинків.

http://krasnews.at.ua/news/tov_slavgorod_z_velikim_khlibom/2016-07-18-6615

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: