Цi днi в icтopiї Краснопільського paйoнy. 26 жoвтня – 4 лиcтoпaдa

den_v_istoriy

44856309.jpg1910. 26 жовтня в с. Славгород Краснопільського району народився Сергій Михайлович МАЙСТРЕНКО – доктор сільськогосподарських наук. Протягом багатьох років він працював над проблемами вдосконалення організації та технології зберігання картоплі, овочів і плодів. За результатами наукових досліджень видано 125 наукових і науково-методичних публікацій. Сергій Михайлович був керівником міжнародних програм і приймав активну участь у роботах щодо зберігання плодоовочевої продукції, які виконувалися спільно з ученими Угорщини, Німеччини, Польщі та Чехословаччини у рамках РЕВ. За досягнуті результати в науковій і організаторській роботі С. М. Майстренко нагороджений медаллю “За доблесну працю”, орденом “Знак пошани”, іншими медалями та численними Почесними грамотами. Він виховав трьох дітей, які займаються науковою діяльністю, онуки також продовжують його справу.


00162227.jpg 1923. 29 жовтня в с. Велика Рибиця народився Андрій Степанович ЧЕПУЛЬСЬКИЙ -почесний громадянин села Велика Рибиця.Учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, Герой Соціалістичної Праці. В минулому ланковий по вирощуванню цукрових буряків, бригадир тракторної бригади колгоспу «Червоний Жовтень» в с. Велика Рибиця.

1946. Вартовий току в колгоспі «Друга п’ятирічка» украв 80 кілограмів пшениці, а водій колгоспу ім. Восьмого березня (с. Бранцівка), привласнив мішок жита вагою 50 кілограмів. Нарсуд першого поділу Краснопільського району засудив сторожа на 5 років, а водія – на 4 роки позбавлення волі з відбуттям покарання в далеких таборах ув’язнення.

1956. Сільськогосподарська артіль ім. Ворошилова придбала електростанцію. Тепер повним ходом проводиться електрифікація села. Лампочки вже засвітилися в багатьох хатах колгоспників. Також у ці дні триває робота по завершенню радіофікації всього села. А у Тимофіївському сільському клубі встановлено стаціонарну кіноустановку. Перший фільм, який переглянути жителі села – індійська кінокартина «Ураган».

1960. Водії району в ці дні здають іспити по нових правилах вуличного руху. Останній день здачі – перше листопада. У в Краснопіллі стала до ладу новозбудована баня з чоловічим і жіночим відділенням. Це типова, міського типу капітальна споруда, обладнана всім необхідним. А ось піонери та учні Краснопільської середньої школи №2 взяли активну участь в місячнику розповсюдження літератури серед населення. Учні 5-го класу продали книг на 470 карбованців, а десятикласники – на 530 карбованців.

1971. У Путивлі проходили змагання з легкої атлетики серед збірних команд спортивних товариств Сумської області і спортивних шкіл. В них взяли участь і представники нашого району, які захищали честь обласної ради ДСТ «Колос». Микола Лебеденко з Краснопільської середньої школи №1 здобув впевнену перемогу на спринтерській дистанції. Його час 11,5 секунди. Переможець нагороджений жетоном чемпіона області і дипломом І ступеня.

А у Великобобрицькій середній школі відновив свою діяльність шкільний кінотеатр «Чайка» – де всі – від директора до кіномеханіків – учні школи. За два кіносеанси кінотеатр відвідали до 500 учнів. Кінотеатр має план роботи, в його заходах передбачено регулярний показ дитячих фільмів, підготовка концертів перед кіносеансами, читання коротких доповідей.

1977. В селі Грунівка в сільському клубі в урочистій обстановці відбулися проводи призовників до лав Радянської армії. Після виступів учасників художньої самодіяльності, подарунків і квітів призовникам, присутні переглянули одноактну п’єсу Степана Васильченка «На перші гулі», яку поставили учасники сільської самодіяльності.

Є новини, цікаві теми? Пишіть [email protected] Телефонуйте 050-064-94-14

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: