Виpoбникaм пpoдyктiв нeoбxiднo впpoвaджyвaти cиcтeмy (НACCP)

55958567

Управління Держпродспоживслужби в Краснопільському районі повідомляє що у рамках адаптації законодавства України у сфері санітарних та фітосанітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів.

Зараз уже понад рік як набрав чинності Закон України 22.07.2014 № 1602-VII “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (далі –Закон України), а саме: з 20 вересня 2015 року. Реалізація положень зазначеного Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів “від лану – до столу” згідно з вимогами європейського законодавства.

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження Законом України, зокрема для:

– потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);

– потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 рік);

– малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 рік).

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

Для своєчасного виконання даної вимоги Мінагрополітики підготовлено наказ від 01.10.2012 № 590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)” (далі – Вимоги), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016 (із змінами).

Проте, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ.

Разом з цим, перевірка дотримання Вимог буде проводитися після затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Держпродспоживслужба звертає УВАГУ виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі необхідності застосування пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язку щодо впровадження системи НАССР).
За додотковою інформацією звертатися за тел. 7-11-68
А. Дзюбан
В.о. начальника Управління
Держпродспоживслужби
в Краснопільському районі

 

http://krasnews.at.ua/news/virobnikam_produktiv_neobkhidno_vprovadzhuvati_sistemu_nassr/2017-04-11-7640
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: