З пicнeю пo життю.

82051646

 

Мистецьке життя нашого краю здавна повниться талантами та обдарованими людьми різних поколінь. У цьому 2017 році жіночий ансамбль «Калина» відзначає 40- річний ювілей.

61022136.jpg

Ансамбль «Калина» — яскраве, самобутнє явище в історії культури села, один з найкращих колективів району, виконавець кращих зразків української пісні. Це особистості, покликані дарувати прекрасні пісні, чудовий настрій, приємні хвилини відпочинку.

Історія створення колективу сягає аж у кінець 60-х початок 70-х років. Складався він з працівниць села – доярок, ланкових, працівників соціальної сфери. На початку 70-х років колектив вперше приймав участь у районному концерті. Коли вони там заспівали під баян, то глядачі їм аплодували стоячи. Йшли роки. Склад мінявся. Більше чим за 40 років в ансамблі приймали участь майже 40 учасників, які з різних причин залишили колектив.

З 2000 р. склад колективу «помолодшав». Цінним у творчій практиці колективу є акапельний спів, де зберігаються в первозданній красі та багатстві славні традиції багатоголосся. Також виконуються пісні у супроводі баяна, та під мінус. У репертуарі ансамблю є українські народні, а також сучасні пісні.

Кожен учасник ансамблю прагне вдосконалювати виконавську майстерність, наближаючи її до професіоналізму. Вони прискіпливо і ретельно підбирають та оновлюють репертуар. Мабуть, тому у їхньому доробку багато різних гарних пісень.

Цікавих сторінок в біографії ансамблю чимало. Під керівництвом Надії Миколаївни Гасай неодноразово з концертами побували на районній сцені. Відвідали багато сіл нашого району з концертними програмами. Колектив є бажаним гостем на всіх районних культурних заходах і тому завжди привозить ґрамоти, дипломи та подяки. Пісні у його виконанні почули навіть за межами України. Також у 2015 році ансамбль прийняв участь у концертній програмі Національного Сорочинського ярмарку.

20 червня 2017 року в СБК зібралися жителі та гості села Мала Рибиця, щоб відзначити 40-річний ювілей ансамблю «Калина» . Заздалегідь запрошені всі колишні учасники жіночого ансамблю.

06238084.jpg

Зала святково прикрашена в українському стилі – скрізь квіти, мальви, соняшники. Стоять тини, а за ними калина з червоними кетягами. Заходячи до зали всі розглядають виставку-привітання, присвячену ювілею колективу. Тут представлені матеріали, які розповідають про історію, сучасність та досягнення ансамблю «Калина» . Люди переглядають фотографії, обговорюючи ту чи іншу подію, впізнають на них себе, згадують минуле.

53163770.jpg

Звучать фанфари. Розпочинається концерт з пісні у виконанні О. Крижної та колективу «Рибичаночки». Ювіляри вітають всіх піснею «Ласкаво просимо» і залишаються на сцені. Ведучі Я.Заїка та А. Лазоренко розповіли про творчий життєвий шлях колективу від історії до сьогодення, згадали тих , хто пішов у вічність. Їх вшанували хвилиною мовчання.

65417282.jpg

Ансамбль привітали Миропільський сільський голова О.О. Ординець, начальник відділу культури і туризму Краснопільскої районної державної адміністрації А.М. Назаренко, та начальник відділу освіти , культури і туризму молоді та спорту Н.П.Борозенець, представник від ТОВ АФ «Псьол» Н.М. Самойленко.

65358801.jpg

Побажали творчих успіхів, натхнення і наголосили, що ансамблю «Калина» один з кращих колективів району. Також нагородили грамотами від голови Краснопільської районної державної адміністрації, районної ради, відділу культури і туризму за значний внесок у розвиток і збереження народної творчості, активну пропаганду національних традицій, творчий потенціал та з нагоди 40-річного ювілею колективу і вручили подарунки. Приємно вразили наші шанувальники.

93318100.jpg

Від імені всіх М.П. Гончаренко привітав зі святом і подарував всім букети польових квітів. С. Денисенко привітав піснею «А дівчата найкращі у нас». Запрошені колективи художньої самодіяльності Великорибицького СБК, Запсільського БК, Миропільського СБК, Осоївського СБК, Сіннівського СБК привітали з ювілеєм. Вони привезли з собою «сюрпризи», дарунки і подарували свої кращі художні номери: пісні, хореографічні композиції, вірші, гумор та інше. Протягом концерту присутні переглядали слайди , що відображали розвиток художньої самодіяльності нашого СБК, зокрема ансамблю «Калина» , які продемонстрував В.С. Малік.

24062558.jpg

Гостей пригощали смачним кулішем та солодощами. В дружній атмосфері всі учасники «Калини» поспілкувались, поділились досвідом, пожартували , заспівали гарної пісні, згадали минулі часи,планували на майбутнє.
Дякумо всім, хто приймав участь у підготовці та проведенні свята. Вдячні всім колективам, що приїхали нас привітати. Хочеться, щоб і надалі продовжувалася така традиція збиратися разом і демонструвати свої таланти в сусідніх селах.

21708590.jpg

Від концерту до концерту розквітає народний жіночий ансамбль «Калина» . Його чаруючі мелодії лунають над Краснопільським краєм, як голос душі народу, сповнений безмежної любові до святої матері-землі, до України.

95004047.jpg

43521340.jpg

Світ живої краси пісень надзвичайно великий і глибокий. А відлуння цього прекрасного мистецтва дано, мабуть, не кожному. Тому, очевидно, «Калина» володіє невичерпним джерелом натхнення і творчості, в основі якого – пісня.
А пісня – це душа. З усіх потреб потреба.
Лиш пісня в серці ширить межі неба.
На крилах сонце сяйво їй лиша,
Чим глибша пісня, тим ясніш душа.

А.Нікітіна.

http://krasnews.at.ua/publ/zhittja_kraju/gromada/z_pisneju_po_zhittju/6-1-0-721
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: