«Зaxиcтимo вiд тyбepкyльoзy ceбe тa тиx xтo пopyч»

57890504

Туберкульоз є найпоширенішою інфекцією в світі. Щорічно на туберкульоз захворює понад 20 млн людей і помирає близько 4 млн.

З дев’яностих років XX століття епідеміологічна обстановка з туберкульозу в нашій країні різко погіршилася у зв’язку з економічними та екологічними проблемами, міграційними процесами та зубожінням значної частини населення. Це захворювання в наші дні приймає характер національного лиха, досягнувши в ряді територій масштабу епідемії. Пізніше виявлення туберкульозу у хворих, недостатня ізоляція хворих від здорових, погане харчування і зниження ефективності лікування через появу лікарської стійкості збудника привели до небувалої поширеності інфекції серед населення.

Туберкульоз – розповсюджене і у багатьох випадках летальне інфекційне захворювання. Найчастіше уражає легені, також може впливати на інші частини тіла. Передається через повітря, коли люди з активним туберкульозом кашляють, чхають або іншим чином виділяють слину у повітря. Класичними симптомами активної туберкульозної інфекції є хронічний кашель з кров’янистою мокротою, підвищеною температурою, нічною пітливістю і втратою ваги.

Діагностування активного туберкульозу покладається на радіологію (зазвичай рентгенографію грудної клітки), а також дослідження під мікроскопом мікробіологічної культури виділень організму. Лікування складне і вимагає прийому декількох видів антибіотиків протягом тривалого часу. Для попередження туберкульозу потрібно перевіряти людей на наявність хвороби та проводити вакцинацію, також проводити профілактичні бесіди та просвітницьку роботу з населенням, бо однією з основних причин стрімкого поширення епідемії туберкульозу в Україні є необізнаність, непоінформованість громадян щодо шляхів уникнення захворювання на туберкульоз, важливості його своєчасного лікування та профілактики у повсякденному житті.

Тож, з метою профілактики цього розповсюдженого захворювання 6 квітня 2017 року об 11-00 годині в читальному залі Краснопільського РПК пройшов лекторій на тему для учнів старших класів Краснопільської гімназії. Спеціальним гостем була лікар фтизіатр Краснопільської ЦРЛ Т. О. Слотніцька. Тетяна Олександрівна провела цікаву презентацію та розповіла як захистити себе від туберкульозу, як діагностувати його на ранніх стадіях.

Знання шляхів передачі туберкульозної інфекції, а також основних її проявів необхідні кожній людині, кожній сім’ї, оскільки своєчасне вживання запобіжних заходів може вберегти не лише від передачі інфекції, але і розвитку захворювання.
І. Таганська,
бібліотекар ч/залу Краснопільської ЦДБ

http://krasnews.at.ua/news/zakhistimo_vid_tuberkulozu_sebe_ta_tikh_khto_poruch/2017-04-11-7638

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: