Звiт гoлoви paйoннoї paди пpo cвoю дiяльнicть з лиcтoпaдa 2015 poкy пo ciчeнь 2017 poкy

sav1

Відповідно до пункту 17 статті 55 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” голова районної ради зобов’язаний щорічно звітувати перед радою про свою діяльність. Фактично, це своєрідне підбиття підсумків нашої колективної роботи – кожного депутата, постійних комісій районної ради, президії, виконавчого апарату районної ради за рік, що минув та окреслення планів на майбутнє.


Обіймаючи посаду голови районної ради, головним завдання для мене було і залишається мобілізувати роботу виконавчого апарату та консолідувати зусилля депутатського корпусу на прийняття важливих для району рішень.
Розуміючи велику відповідальність, намагаюся будувати свою роботу на принципах законності, колегіальності, гласності з метою найефективнішого використання потенціалу органів місцевого самоврядування для соціального, економічного та культурного зростання наших громад, бо це наш з Вами головний обов’язок — працювати для людей.

Добре розумію, що ми маємо багато проблем, усіма силами намагаюся їх вирішувати, однак це робота не одного року, тому важливим для себе вважаю співпрацю з депутатами районної та обласної ради, сільськими, селищними головами, обласною та районною державними адміністраціями, керівниками установ і організацій всіх рівнів.

За рік, що минув, ми як депутати Краснопільської районної ради, склали серйозний екзамен на зрілість, довели свою здатність працювати продуктивно, знаходити виважені шляхи вирішення питань.

Сьогодні не буде перебільшенням сказати, що ми маємо дієздатну районну раду високого інтелектуального і професійного рівнів. Серед депутатів – керівники сільськогосподарських підприємств, виробничники, підприємці, представники охорони здоров’я, освіти, працівники органів виконавчої влади, пенсіонери.

Нагадую, що за результатами місцевих виборів до Краснопільської районної ради обрано 34 депутати, представників політичних партій: Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 9 депутатів, ВО “Батьківщина” – 8 депутатів, Партія “Українське об’єднання патріотів “УКРОП” – 4 депутати, Партія “Відродження” – 3 депутати, Аграрна партія – 3 депутати, партія “Воля народу” – 3 депутати, Радикальна партія Олега Ляшка – 2 депутати, партія “Опозиційний блок” – 2 депутати.

В раді сформовано 2 фракції.

Основною формою роботи районної ради, відповідно до вимог Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, є проведення пленарних засідань та засідань постійних комісій. На пленарні засідання ради запрошуються голова районної державної адміністрації та його заступники, керівники правоохоронних органів, депутати обласної ради, керівники районних служб, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації, селищні та сільські голови, представники засобів масової інформації. Це надає роботі сесії більш активного та цілеспрямованого змісту, дозволяє прийняти виважені, конкретні рішення, сприяє відкритості та прозорості дій районної ради.

Скликання сесій районної ради проводилося згідно розпоряджень голови районної ради при чіткому дотриманні норм Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та регламенту роботи районної ради.

За звітний період проведено 14 пленарних засідань, на яких розглянуто 213 питаннь та прийнято відповідні рішення.
Основні питання, що вносилися до порядку денного сесій, – це питання соціально-економічного розвитку району, сфери охорони здоров’я, освіти, внесення змін та звіти про виконання районного бюджету, питання управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району, земельні питання та інші.

Окремо слід зазначити, що минулого року рішенням районної ради сьомого скликання від 08.09.2016 підтримано звернення Верховної ради щодо визнання Російської Федерації державою-агресором.

Крім того, 29.09.2016 року районною радою прийнято важливе рішення “Про повідомлення щодо неможливості розвитку побратимських відносин в зв’язку з актом збройної агресії Російської Федерації проти України”. Оперативність та одностайність проявили депутати при прийнятті рішення районної ради від 03.03.2016 “Про надання дозволу відділу освіти, молоді та спорту Краснопільської районної державної адміністрації на проведення комплексу робіт по будівництву міні-футбольного майданчику на теритрорії стадіону “Колос”.

Впродовж звітного періоду здійснювався постійний облік та моніторинг районних і цільових програм. На сьогоднішній день на контролі районної ради знаходиться 29 програм. За 2016 рік знято з контролю 2 програми у зв’язку із закінченням терміну дії. Також внесено зміни і доповнення до 9 (дев’яти) районних програм, таких як:
1. Програма “місцевих стимулів” для медичних працівників Краснопільського району на 2013-2017 роки.
2. Районна цільова соціальна програма розвитку цивільного захисту на 2011-2015 роки;
3. Програма економічного і соціального розвитку Краснопільського району на 2016 рік;
4. Районна програма соціального захисту населення на 2013-2016 роки;
5. Районна програма на 2015-2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих;
6. Програма розвитку фізичної культури і спорту в Краснопільському районі на 2013-2016 роки;
7. Комплексна районна програма “Забезпечення виконання призову громадян України на строкову військову службу, сприяння військовим формуванням, розташованим на території району у проведенні заходів з оборони та мобілізації на 2016-2020 роки”;
8. Комплексна районна цільова програма для пільгових категорій населення на 2016-2019 роки;
9. Програма зайнятості населення Краснопільського району на період до 2017 року.

У звітному періоді було затверджено 11 (одинадцять) районних програм:
1. Районна програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2016 рік;
2. Комплексна районна програма “Забезпечення виконання призову громадян України на строкову військову службу, сприяння військовим формуванням, розташованим на території району у проведенні заходів з оборони та мобілізації на 2016-2020 роки”;
3. Комплексна районна цільова програма для пільгових категорій населення на 2016-2019 роки;
4. Районна цільова комплексна програма “Молодь Краснопільщини” на 2016-2020 роки;
5. Районна комплексна програма “Освіта Краснопільщини у 2016-2018 роках”;
6. Комплексна районна програма “Правопорядок на 2016-2020 роки”;
7.Районна цільова програма з розроблення схеми планування території Краснопільського району на 2016-2017 роки;
8.Районна цільова програма створення містобудівного кадастру Краснопільського району на 2016-2017 роки;
9. Районна цільова програма щодо реалізації державної політики у сфері наркотиків на 2016 рік.
10. Районна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ на 2016 – 2018 роки;
11. Районна цільова програма з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2017-2019 роки.

В порядку контролю заслухано 5 (п’ять) інформацій про хід виконання діючих програм, а саме:
1. Районна комплексна програма “Освіта Краснопільщини у 2012-2015 роках”;
2. Районна цільова соціальна програма розвитку цивільного захисту на 2011-2015 роки;
3. Районна програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року;
4. Районна програма соціального захисту населення на 2013-2016 роки;
5. Районна програма на 2015-2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих.
Відповідно до плану роботи у першому кварталі 2016 року заслухано звіт голови районної ради про здійснення виконавчим апаратом районної ради державної регуляторної політики у 2015 році.

На пленарних засіданнях районної ради також були роглянуті наступні планові та позапланові питання:
– про звіт директора районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про діяльність центру;
– інформацію начальника відділу Держгеокадастру у Краснопільському районі про стан використання земель сільськогосподарського призначення державної власності та проектних доріг на території Краснопільського району;
– інформацію прокурора Краснопільського відділу Охтирської місцевої прокуратури та т.в.о. начальника сектора привентивної діяльності Краснопільського відділення поліції Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності правоохоронних органів на території району за 2016 рік.

Всі питання, що вносилися на сесійні засідання, попередньо розглядалися постійними комісіями.
Всього відбулося 12 спільних засідань постійних комісій, на яких розглянуто 109 питаннь. Всі рішення районної ради мали правовий характер.

На засіданнях профільних постійних комісій розглянуто 133 питання, переважна більшість з них (більше 60%) питання, що відносилися до компетенції постійної комісії ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та комунальної власності. Робота районної ради проводилася у співпраці з органами виконавчої влади.

За добросовісне ставлення до депутатського мандату хочу висловити вдячність головам постійних комісій:
Любов Дмитрівні Капинус– голові постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та комунальної власності;

Любов Петрівні Кононенко- голові постійної комісії мандатної, з питань депутатської діяльності, етики, законності і правопорядку;

Віктору Васильовичу Морозу – голові постійної комісії з питань земельних відносин, агропромислового комплексу, промисловості, транспорту, зв`язку та охорони навколишнього природного середовища;

Тамарі Віталіївні Ткаченко – голові постійної комісії з питань молоді, освіти, охорони здоров`я та соціального захисту населення.

Слід зазначити, що про роботу постійних комісій вже звітували голови постійних комісій: з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та комунальної власності Капинус Л.Д., з питань молоді, освіти, охорони здоров’я та соціального захисту Ткаченко Т.В. та заступник постійної комісії з питань земельних відносин, агропромислового комплексу, промисловості, транспорту, зв’язку та охорони навколишнього природного середовища Жданько В.Д. Сьогодні заслухаємо звіт голови постійної комісії мандатної, з питань депутатської діяльності, етики, законності і правопорядку Кононенко Л.П.

Прийняттю районною радою виважених рішень значною мірою сприяла робота президії. Президія – це дорадчий орган ради, який попередньо готує узгоджені пропозиції та рекомендації з питань, що плануються до розгляду на сесії районної ради. У своїй діяльності президія керується Конституцією України, Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Положенням про Президію районної ради. З метою вироблення узгоджених пропозицій і рекомендацій щодо діяльності районної ради, порядку денного її пленарних засідань, проектів рішень із особливо суперечливих питань протягом звітного періоду проведено 12 засідань президії районної ради.

Важливою ланкою роботи районної ради і виконавчого апарату є розгляд звернень громадян. Визначено дні прийому головою районної ради, заступником голови, депутатами районної ради. Фактично ж проводиться прийом громадян щоденно.

За звітний період на особистому прийомі у мене, як у голови районної ради, побувало 22 жителі району та 5 звернень надійшло поштою. Як свідчить проведений аналіз, більша частина громадян – це малозабезпечені верстви населення, які зверталися з питаннями сприяння у розв’язанні житлово-побутових проблем, проблемних питань земельних відносин.
За окремими графіками плануються та проводяться виїзні прийоми, таких було проведено 14 на територіях селищних та сільських рад.

В переважній більшості випадків громадяни піднімають питання соціального захисту (призначення виплати соціальних допомог, надання матеріальної допомоги на лікування, ремонт житла) та сільського господарства (розрахунки за здані в оренду земельні паї, індивідуальне землекористування), питання незадовільного стану доріг. Продовжують турбувати людей і питання комунального господарства, благоустрою, питного водопостачання, опалення житлових будинків, питання функціонування закладів освіти, культури та охорони здоров’я.

Головним у роботі зі зверненнями громадян є її результативність, тому районною радою і надалі будуть вживатися заходи, спрямовані на вдосконалення набутих та запровадження нових форм і методів роботи зі зверненнями громадян та організаційно-практичної роботи щодо посилення контролю за станом їх розгляду, підвищення персональної відповідальності керівників усіх рівнів за дотримання законодавства.

Успіхи у соціально-економічному розвитку нашого району прямо залежать від того, наскільки успішно представницька влада взаємодіє із виконавчою. Сьогодні Краснопільська районна рада має порозуміння і взаємодіє з районною державною адміністрацією. Ми, я вважаю, єдина команда, об’єднана спільною метою – працювати на благо району. Це дає змогу працювати злагоджено, без зайвих амбіцій. Як показала практика, саме при такому підході вдається знаходити правильні рішення при розгляді найгостріших проблем життєдіяльності району і працювати на загальну справу – підвищення добробуту наших людей. Для виборців ми – влада, яка повинна відповідати за все, що робиться в районі.

Я, як голова районної ради, беру участь у засіданнях колегій при голові райдержадміністрації, спільних семінарах, нарадах, інших заходах. Заступники голови райдержадміністрації, керівники управлінь та відділів беруть участь у роботі президії, постійних комісій, сесіях районної ради, інших заходах, які згідно плану проводить районна рада.
Нам усім потрібно пам’ятати, що довіра громади до органів влади можлива лише тоді, коли ця влада є відповідальною і ефективною. А авторитет її залежить від реального прагнення виражати і захищати інтереси людей. Влада здобуває повагу, якщо функціонує заради справедливої і зрозумілої мети, коли вона покращує життя громадян.

У підвищенні ефективності діяльності районної ради немалу роль відіграє виконавчий апарат районної ради. Протягом року працівники апарату здійснювали організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності районної ради, постійних комісій, президії районної ради, забезпечували взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування, надавали їм при необхідності консультативно-методичну допомогу. У звітному періоді ми добивались тісної взаємодії виконавчого апарату ради та депутатського корпусу.

Спільно працювали над підготовкою пленарних засідань та засідань постійних комісій. Проекти рішень сесій районної ради, інформаційні та довідкові матеріали надсилаються депутатам для ознайомлення на електронну пошту, а в день сесії надаються в друкованому вигляді. Депутати мають можливість завчасно дізнатися про підготовку питань порядку денного пленарних засідань на сайті районної ради та внести свої пропозиції як до формування порядку денного, так і до проектів рішень, належним чином підготуватися до сесійної роботи. Під час пленарних засідань сесій відбувалося внесення конкретних пропозицій, підняті питання обговорювалися з метою їх реалізації.

Діяльність районної ради з питань кадрової роботи регламентується Конституцією України, законами України, постановами КМУ, указами Президента України, іншими нормативними документами. Але в першу чергу – Законом України “Про службу в органах місцевого самоврядування”.

У звітному періоді, відповідно до вимог законодавчих актів, виконавчим апаратом вівся контроль за вчасним декларуванням доходів посадовими особами місцевого самоврядування.

Здійснено направлення 12 чоловік на навчання для підвищення кваліфікації.

Відповідно до вимог законодавства здійснюється ведення особових справ, трудових книжок, зберігання архівних справ, реєстрації та облік руху особових справ по районній раді.

Забезпечувалося нагородження відзнаками районної ради до професійних свят.

Здійснювалося забезпечення роботи комісій районної ради: конкурсної, по соціальному страхуванню, а також експертної.

Пункт 7 ст. 55 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” зобов’язує голову районної ради в межах своїх повноважень видавати розпорядження. За звітний період їх видано 118.

В районній раді діє конкурсна комісія по заміщенню вакантних посад посадових осіб місцевого самоврядування. Засідання її відбувається при проведенні конкурсу. Так, у 2016 році на конкурсній основі було зараховано 2 молодих спеціаліста.

З метою вирішення нагальних проблем району районна рада спільно з райдержадміністрацією неодноразово зверталась з листами до депутатів обласної ради та обласної державної адміністрації.

Особисто сам вирішую питання, з якими звертаються керівники та жителі району до районної ради.

В цьому напрямку працюємо ми активно й з депутатами обласної ради. Допомагають у вирішенні питань забезпечення життєдіяльності територіальних громад району, підтримують жителів сіл, селища матеріально депутати Яремчук Юрій Анатолійович, Остапенко Олег Миколайович, Будник Олександр Анатолійович.

У 2016 році Сумською обласною радою було виділено по 200,0 тис. гривень на кожного депутата обласної ради на виконання депутатських повноважень та затверджено відповідний порядок їх використання. З обласного бюджету на виконання депутатських повноважень депутатами Сумської обласної ради Краснопільському району виділено коштів на загальну суму 600 тис.грн., з них на поточні видатки 217 тис.грн., капітальні видатки – 383 тис.грн. Ці кошти було направлено на покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, культури, медицини, надання матеріальної допомоги на лікування, проведення водопроводу.

Органи місцевого самоврядування вносять вагомий вклад у розвиток території.

Слід зазначити, що сільські та селищні ради також надають суттєву підтримку закладам освіти, медицини, культури що знаходяться на їх території, передаючи відповідні кошти до районного бюджету.

З бюджетів селищних/сільських рад до загального фонду районного бюджету одержано іншу субвенцію в сумі 3 588,0 тис. грн. на фінансову підтримку бюджетних установ та для передачі коштів обласному бюджету (126,0 тис. грн., в тому числі: 4,2 тис. грн. на придбання матеріалів для ремонту ДПТНЗ “Краснопільське професійно-технічне училище”, 121,8 тис. грн. на компенсацію виплат за пільговий проїзд згідно Обласної програми відшкодування вартості пільгового проїзду окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування у приміському і міжміському внутрішньообласному сполученні в Сумській області на 2016-2017 роки).

До спеціального фонду районного бюджету надійшла інша субвенція з бюджетів селищних/сільських рад 803,0 (71,7% до річного плану в сумі 1 119,2 тис. грн.) на капітальні видатки по бюджетних установах, на поповнення бібліотечного фонду, а також для передачі коштів обласному бюджету на забезпечення бригад екстреної медичної допомоги телеметричним кардіологічним комплексом «UNET» (п’ять сільських рад на загальну суму 50,0 тис. грн.).

Відповідно до ухваленого рішення про проведення особистих прийомів депутатами районної ради виборців за місцем їх проживання, до депутатів за звітний період від громадян надійшло 227 звернень, переважна більшість яких вирішена. Ввійшло в практику, якщо якесь питання не вирішується, або воно не в компетенції депутата, то він виходить на сесію із депутатським запитом.

За звітний період від депутатів надійшло 2 запити, їх вносили депутати Сухіх І.О., Грушко П.Д. Питання, які піднімалися в запитах стосувалися відновлення поділу на групи (англійська, українська мови) в початковій ланці Краснопільської гімназії Краснопільської районної ради Сумської області та щодо компенсації перевезення учасників бойових дій приміським транспортом загального користування.

В Краснопільському районі проводиться активна робота по впровадженню Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Президентом та урядом країни проводиться політика щодо децентралізаії влади. Я, як голова районної ради, чітко усвідомлюю важливість цього процесу. Спільними зусиллями з районною державною адміністрацією була проведена масштабна роз’яснювальна робота, зустрічі з активами населених пунктів, громадські слухання.

На сьогодні створено Миропільську об’єднану територіальну громаду, у якій 18 грудня відбулися вибори голови та депутатів. Слід зазначити, що на підтримку даної громади з обласного бюджету виділено 3706,2 тис.грн.

На попередній сесії з метою повноцінного функціонування закладів освіти та охорони здоров’я на території Миропільської сільської ради депутатами районної ради одноголосно були прийняті рішення про передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ району до комунальної власності Миропільської сільської ради навчальних закладів та майна закладів охорони здоров’я.

Також створено Краснопільську об’єднану територіальну громаду, в якій 30 квітня пройдуть вибори голови та депутатів.
На сьогодні Україна вже третій рік перебуває у стадії неоголошеної війни. Важливим для нашого прикордонного району є забезпечення правопорядку в районі. Тому рішенням районної ради сьомого скликання від 25 травня 2016 року затверджено “Комплексну районну програму “Правопорядок на 2016 – 2020 роки”.

Основною метою програми є посилення захисту держави, державного суверенітету, територіальної цілісності, інших життєвоважливих національних інтересів держави, проведення комплексу програмно-апаратних, технічних та організаційних заходів, спрямованих на посилення безпеки громадян від проявів тероризму та інших загроз, інформаційної підтримки служб реагування та забезпечення життєдіяльності, управління об’єктами та системами житлово-комунального господарства та громадського транспорту, запобігання виникненню умов, що сприяють вчиненню правопорушень, забезпечення захисту конституційних прав та свобод людини, підвищення безпеки дорожнього руху, зниження аварійності на вулично-дорожній мережі Краснопільського району. Головні завдання програми спрямовані на поступове нарощування зусиль правоохоронних органів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості на забезпечення сталого правопорядку в районі.

Відповідно до статті 16 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” складовою частиною матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування є майно, яке належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району.

Завдання та функції щодо управління об’єктами права комунальної власності не прості і вимагають повсякденної, клопіткої роботи.

Тому від правильної організації цієї роботи на місцях залежить благополуччя всієї територіальної громади, задоволення жителів цієї громади у роботах, послугах, інших громадських потребах.

У спільному володінні, користуванні та розпорядженні територіальної громади району знаходиться 110 об’єктів права комунальної власності.

Здійснюючи відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” повноваження щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ району, районна рада вирішувала питання щодо відчуження нерухомого комунального майна, списання основних засобів з балансу організацій, установ та закладів, передачі в оренду нерухомого та індивідуально визначеного майна.
Управління комунальним майном, яке використовується для підприємницької діяльності, повинно здійснюватися з метою отримання стабільних доходів до бюджету.

Установами та організаціями, які є балансоутримувачами комунального майна, укладено 28 договорів оренди з юридичними та фізичними особами.

До районного бюджету на спецрахунки закладів, установ та організацій за звітний період орендної плати надійшло більше 100 тис. грн.

Передача в оренду нежитлових приміщень здійснювалась відкрито і прозоро (на конкурсній основі) з інформаційним повідомленням у районній газеті “Перемога”, а плата за оренду комунального майна відповідала ринковій вартості.

Таким чином, діяльність районної ради протягом року спрямовувалася на вирішення актуальних проблем життєдіяльності громад. За звітний період районна рада не прийняла жодного рішення, яке б йшло врозріз з інтересами жителів району.
Дякую депутатам районної ради, голові та працівникам районної державної адміністрації, виконавчому апарату районної ради, керівникам територіальних громад району, з якими завжди знаходили порозуміння.

Минулий рік показав, що проблем у районі безліч і нам є над чим працювати. Саме від нашої сьогоднішньої спільної діяльності всіх гілок влади, територіальних громад, залежить вирішення нагальних питань і те, яким Краснопільський район буде завтра.

Сподіваюся на подальшу співпрацю та вашу підтримку у відстоюванні інтересів жителів територіальної громади Краснопільського району.

http://krasnews.at.ua/news/zvit_golovi_rajonnoji_radi_pro_svoju_dijalnist_z_listopada_2015_roku_po_sichen_2017_roku/2017-02-27-7433
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: