Рясне. Краснопільський район. Oднe з нaйкpaщиx ciл блaгoдaтнoї Укpaїни

54973804

У листопаді земля, сповна віддавши людям усе, що вродило, спочиває до нового врожаю, укрившись листом чи снігом. На цей час у господарствах меншає робіт, комори повняться хлібом і гримлять по селах весілля. А ще традиційно саме в цю пору ряснянці із притаманним їм розмахом святкують день народження свого села. У 1670 році, 346 років тому, сумським полковником Герасимом Кондратьєвим було засноване село Рясне. “Село это, – пише архієпископ Філарет – одно из лучших сел благодатной Украины. Оно расположено на полугоре, с трех сторон окружено водою и прекрасными рощами; во всех дачах почва земли – чистый чернозем, самый плодородный; в каждой равнине можно найти источник чистой воды; лес большей частью строевой”. Перший дерев’яний храм був збудований у 1694 р. на честь святого Дмитра Солунського, а при храмі – дворічна церковнопарафіяльна школа. Тоді в селі було 85 дворів, а в них мешкало 405 парафіян. Великомученика Дмитра Солунcького здавна вважали суто слов’янським святим. Його церковне вшанування на території сучасної України почалося відразу після хрещення Русі. Вшановують цього Великомученика і у Рясному, вважаючи його своїм покровителем і заступником.

З КУЛІШЕМ, ПОДАРУНКАМИ, ГРАМОТАМИ ТА ПОДЯКАМИ…

У народній традиції це свято пов’язується із початком перших справжніх холодів. Дійсно, того дня погода не була прихильною до сельчан та гостей, але на загальний настрій вона не вплинула. І справді, коли це погода могла завадити українцям святкувати? Ряснянці гарно підготувались до свого Дня села. У населеному пункті є достатньо ентузіастів, активістів та завзятий сільський голова В. І. Кащенко, щоб згуртувати громаду й традиційно добре відсвяткувати таку приємну подію.

32947616.jpg

08225048.jpg

Площа перед сільським Будинком культури, фойє, сцена святково прикрашені квітами, рушниками, повітряними кульками. Хтось переглядає виставки народних умільців, хтось у цей час грає в більярд чи теніс.

94018090.jpg

А комусь важко було всидіти на місці, бо в носі лоскотало від запаху кулішу, юшки та шашликів, якими пригощали на площі сельчан та гостей сільська рада та місцеві приватні підприємці.

14529770.jpg

00574006.jpg

27190905.jpg

А тим часом затишний зал вщент заповнили глядачі в очікуванні урочистостей. За українським звичаєм заведено запрошувати на свято друзів, дорогих гостей. Хлібом-сіллю та оплесками зустрічали рясняці голову села В. І. Кащенка, голів Краснопільських районних держадміністрації та ради Ю. А. Яремчука та В. О. Савоненка, генерального директора ТОВ “Ряснянське” М. О. Штукіна, директора ТОВ “Краснопільський ММК” І. Ф. Донченка, начальника відділу культури і туризму КРДА А. М. Назаренко, депутата обласної ради К. С. Приходько, депутата районної ради М. В. Приходька.

72305581.jpg

– Сьогодні село об’єднує всіх, кому дорога Ряснянська земля і хто вважає себе частиною її великої родини, – звертається до присутніх сільський голова В. І. Кащенко. – Хочу подякувати усім за працю, адже разом у цьому році нам вдалось зробити багато. Дякуючи стабільній роботі товариства “Ряснянське” та “Краснопільський ММК” вчасно сплачуються податки, що дало змогу виконати бюджет сільської ради за 10 місяців на 145% і провести значний обсяг робіт на території сільської ради. Ці роботи проводились на всіх дозвіллєвих об’єктах, вста-новлено 10 метало-пластикових вікон у місцевому НВК, надавались субвенції на підвіз учнів, харчування і оздоровлення дітей. За допомоги районного бюджету відновлено роботу харчоблоку Ряснянського НВК, надавалась допомога Ряснянській амбулаторії, рішенням сесії сільської ради надавалась допомога у вигляді субвенцій Краснопільській пожежній частині, казначейству, придбано три велосипеди для соціальних працівників територіального центру, виділялись кошти на пільгове перевезення громадян та забезпечення дровами учасників АТО. Проведена значна робота і з благоустрою населених пунктів сільської ради.

Користуючись нагодою Володимир Іванович вручив Подяки від сільської ради за мужність та героїзм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності жителям Рясного, учасникам АТО Артему Михалко, Олександру Гонтарю, Артему Григоренку, Володимиру Колеснику, Руслану Яковенку. Згадали хвилиною мовчання мужнього воїна Юрія Гонтаря, який пройшов пекло війни, але пішов із життя вже на мирній землі. Подарунок від сільського голови отримав син героя – Денис.

93057317.jpg

86673091.jpg

Також за активну участь в житті громади Подяки від сільської ради отримали Наталія Силенко, Олена Гонтарь, місцеві майстрині Віра Мандриченко та Ніна Степаненко.

38445406.jpg

Не обійшов увагою і подарунками сільський голова родину Савіщенків, у якій кілька днів тому народився хлопчик. Це наймолодший житель села, наймолодший на стільки, що саме в День села батьки забирали його із пологового будинку.

48224301.jpg

91723993.jpg

Багато теплих слів адресували сельчанам Юрій Яремчук і Віталій Савоненко, які спільними грамотами райдержадміністрації та районної ради за високий професіоналізм та з нагоди Дня села відзначили сільського голову Володимира Кащенка та голову ветеранської ради села Рясне Ніну Олександрівну Степаненко.

80306589.jpg

Зворушливим був виступ маленьких вихованців Ряснянського НВК, які разом із директором Ольгою Карпенко прийшли привітати і подякувати за турботу про них сільському голові та керівникам місцевих товариств.

ТВОРЦІ ХЛІБА НАСУЩНОГО

Якщо запитати у пересічного жителя Краснопільщини, чим знамените село Рясне, впевнений, серед відповідей буде: місцевий Свято-Дмитрівський монастир, ТОВ “Ряснянське” і, звичайно ж, ряснянські ковбаси. Історію будь-якого села творили і творять люди, з тією лише різницею, що одні входять в історію завдяки важкій, повсякденній праці, щось залишаючи по собі, інші йдуть коротшим шляхом, руйнуючи створене. Сотні років тому, цеглинка до цеглини, пращури ряснянців зводили монастир, від якого “комунари” з притаманною їм легкістю залишили лише стіни. Сьогодні є надія, що монастир колись поверне свою велич і надію цю вселяє місцеве товариство “Ряснянське”, яке теж мало всі шанси зникнути у вирі недолугих реформ, але вистояло, щоб сьогодні приносити прибутки селу і його жителям.

Про це наголосив у своєму виступі генеральний директор ТОВ “Ряснянське” М. О. Штукін, який здійснив екскурс в минуле товариства, а саме у 70-80 роки минулого століття, адже саме в той час товариство заклало міцний фундамент для свого подальшого розвитку і велика заслуга в цьому колишнього директора товариства С. Д. Говоруна, який, на жаль, вже пішов у вічність.

– Всі здобутки, які маємо сьогодні, закладались саме тоді, – розповідає Микола Олексійович. – Не без гордості кажу, що підприємство працює стабільно, що дало нам можливість за десять місяців сплатити майже чотири мільйони гривень податків, фонд заробітної плати за десять місяців по товариству становить майже п’ять з половиною мільйонів, вчасно і повній мірі здійснюємо розрахунки за оренду земель, виконано в повній мірі соціальні угоди із сільською радою, товариство надає спонсорську допомогу на різноманітні заходи.

62015572.jpg

М. О. Штукін відзначив подарунками ветеранів товариства, які знаходяться на заслуженому відпочинку, але й надалі добрими порадами та власним прикладом беруть активну участь в житті села і рідного господарства. Це Ніна Олександрівна Степаненко, Микола Олексійович Пащенко та Іван Іванович Головашов.

84277963.jpg

29891858.jpg

37079023.jpg

Не з порожніми руками завітав на свято і директор ТОВ “Краснопільський ММК” І. Ф. Донченко, який привітав жителів села із їх святом, а також відзначив кращих працівників товариства Івана Бойченка, Наталію Михалко, Марію Калабіжку, Артема Анохіна, Олександра Мальцева, Наталію Сущенко. Також Іван Федорович подарував громаді обігрівач вартістю 8 тисяч гривень, який буде використовуватись в одному із дозвіллєвих закладів сільради.

ХАТА ДЛЯ СОЛДАТА

Слова “Слава Україні! – Героям Слава!” перестали бути лише вітанням. Нині це віддання особливої шани тим, хто у напружений і найкритичніший момент життя нашої країни не відступив перед натиском агресора, а став на захист Батьківщини. Близько двох років Артем Михалко мужньо захищав українську незалежність на Сході. Чоловік воював на передовій і в найтяжчі моменти його зігрівала думка про родину, двох малих дітей, які чекають тата вдома. Сім’я не мала власного житла, та й фінансова ситуація у родині склалася досить складна. Але тепер за сприяння депутата Сумської обласної ради від “Батьківщини” Катерини Приходько учасник антитерористичної операції має власну домівку.

– Про труднощі, які спіткали родину захисника України, я дізналась від керівника партійного осередку ВО “Батьківщина” в селі Рясне Андрія Лихацького і, звичайно, не могла залишитися байдужою до почутого, – розповідає депутат обласної ради Катерина Приходько, яка прийняла рішення спрямувати свої депутатські кошти у сумі 50 тисяч гривень, саме на придбання житла для сім’ї воїна.

Днями родина Михалко відчинила двері власного будинку. А ключі від нової домівки Катерина Степанівна урочисто вручила військовому на Дні села.

– Зараз молодь, на жаль, покидає село через відсутність житла і роботи. Я сподіваюсь, що наша підтримка родини учасника АТО – це внесок у розбудову села, у майбутнє України, – говорить Катерина Приходько.
Мабуть, багато чого хотів сказати зі сцени і сам Артем Михайлко, але справжні герої, як правило, небагатослівні, та й хвилювання взяло своє.

71283227.jpg

– Хочу подякувати за велике діло, яке зробили для моєї родини Катерина Степанівна, сільська рада, районна влада, Андрій Лихацький, – даруючи квіти обласному депутату, каже Артем. – Багато хто не вірив, що задумане нам вдасться, а сьогодні я тримаю в руках ключ від будинку з вірою, що світ не без добрих людей.

ЧАРІВНІ МЕЛОДІЇ РІДНОГО СЕЛА

90549743.jpg

А коли всі грамоти, подяки і подарунки знайшли своїх володарів, розпочалась велика концертна програма. Село того дня відзначало 346 років, і, здавалося, скільки ж номерів підготували організатори концерту. Зрештою, в цьому немає нічого дивного, адже аматори сцени кожен свій номер, виступ присвячували усім тим, хто творив і творить історію Рясного, його добробут і добру славу: трудівникам полів, тваринникам, дояркам, працівникам і депутатам сільської ради, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, воїнам-афганцям, учасникам АТО, вчителям, лікарям, аптекарям, бібліотекарям, працівникам культури, поштовикам, соціальним працівникам, підприємцям, продавцям, лісникам, старійшинам села.

97587461.jpg

01351018.jpg

44635925.jpg

69781306.jpg

49435225.jpg

80395764.jpg

14280030.jpg

27936874.jpg

Гучними оплесками зустрічали глядачі виступи самодіяльних митців Олени Бутенко, Олександра Савіщенка, Валентини Шалашенко, ансамблю “Гармонія” Рясняського НВК (керівник Євгенія Герман), Олени Силенко, Олени Дунаєвської, Олени Гонтар, Катерини Гудименко, гурту “Елегія”, Алли Мартиненко, Руслани Бутенко, Світлани Лусти, хореографічного колективу “Доміно” (керівник Світлана Гриценко).

А коли концерт скінчився і люди висипали на вулицю, то потрапили під осінню зливу, але це вже ніяк не впливало на святковий настрій, сельчани лише прискорили крок, щоб якнайшвидше вдома продовжити спілкування із рідними і друзями за святковим столом. А як же – воно є логічним завершенням гарного і вдалого свята.
О. МОЦНИЙ.
інф. “Перемоги”

Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

http://krasnews.at.ua/publ/zhittja_kraju/gromada/odne_z_najkrashhikh_sil_blagodatnoji_ukrajini/6-1-0-697

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: