Cxiд тa Зaxiд oб’єднaлиcя нa Кpacнoпiльщинi

67550503

 

02993934.jpg

Навіть маленький район здатний на перетворення, що сприяють покращенню якості життя людей, відходу від провінційності в медицині, спорті, культурі, інших сферах життя. В цьому могли переконатися журналісти із Закарпаття, Донеччини, Волині, Харкова, Тернополя та Сум під час прес-туру до Краснопільського району, що відбувся в рамках проекту Харківського прес-клубу “Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа”.

Перший населений пункт, який відвідали журналісти – село Велика Рибиця, де розташований головний офіс потужного ТОВ АФ “Псьол”. Агропідприємство орендує землі на території чотирьох сільських рад, до яких входять Миропілля, Велика Рибиця, Запсілля. Тут вирощують зернові та технічні культури, на промисловій основі займаються розведенням риби, є свої пекарня, в якій кожні три місяці поновлюється асортимент, олійниця, підприємство з виготовлення пілетів, а також у господарстві займаються молочним та м’ясним тваринництвом. Це єдине в області господарство, що спромоглося побудувати власний сучасний потужний зерновий елеватор. На підприємстві, де працює 300 людей, повний замкнутий цикл виробництва.

Особливу увагу агропідприємство приділяє поліпшенню соціально-побутових умов працівників та жителів сіл, на території яких розміщено фермерське господарство. Заступник директора з питань будівництва агрофірми “Псьол” Микола Бірченко секретом успіху називає плідну працю та відповідальність перед собою і людьми. Поділився і планами на три роки. “Цьогоріч ми поставили собі за мету переоснастити машинно-тракторний парк, провести навчання механізаторів. Бо працювати на сучасній техніці – одне задоволення. У наступному році плануємо переоснастити переробні підприємства. Також серед намірів – вивести на високий рівень тваринництво. Будуватимемо льодовий майданчик, поле для міні-футболу. Також незабаром розпочнемо очистку ставків. Трохи згодом хочемо встановити пам’ятник Тарасу Шевченку, відродити Миропільський ярмарок. Є плани й на більш довгострокову перспективу, аби лишень вистачило здоров’я”.

У новоствореній Миропільській об’єднаній територіальній громаді, де також побували учасники прес-туру, у голови ОТГ Олени Ординець поцікавилися, чи відчувають прості громадяни переваги децентралізації. “Хочу зазначити, що ми об’єднувалися виключно добровільно, зважуючи всі “за” та “проти”. Люди сподіваються на краще. Певні результати вже є. Так, за рахунок обласної субвенції – 3 мільйони гривень, здійснюється ремонт Миропільської амбулаторії, початі роботи по будівництву підвідного газопроводу до села Сінне. Плануємо продовжити роботу по освітленню населених пунктів, ремонту комунальних доріг, закладів освіти та культури, забезпеченню належного рівня надання послуг населенню”, – зазначила Олена Ординець. Єдина проблема, про яку говорить з болем голова ОТГ – кадрова. У селах не вистачає медиків, педагогів, але при цьому молодь не спішить тут залишатися, адже крім роботи тут запропонувати нічого. У громаді готові працювати над вирішенням цього питання.

Далі шлях журналістів проліг до Запсілля. Там з гори подивилися на сусідню Росію. За словами місцевих, з того боку, у Горналі, біля монастиря стояли зенітки, направлені в бік України. З огляду цього цікавими були питання представників не лише Східних областей, а й Західних: “Кордон так поруч, невже з того боку не було спроб принести на Сумщину “руській мір”? Чому?”. А тому, що не звали! Оце і вся відповідь. Більше того, місцеві жителі повідали журналістам, що свого часу цю територію заселяли вихідці з правобережної України, потомки яких тепер живуть і з того боку кордону, і говорять українською.

Вже у Краснопіллі учасники прес-туру відвідали центральну районну лікарню, зокрема хоспісне відділення, а ще не без користі для селища побували на стадіоні “Колос”. Зрештою, на цьому місці беремо тайм-аут і передаємо слово колегам-журналістам. “Який сенс у прес-турі, якщо все за нас напишете ви, ми теж хочемо поділитися враженнями на сторінках “Перемоги” – зазначали вони. І в цьому є логіка, адже ті здобутки і негаразди, які ми, місцеві жителі, сприймаємо, як належне, люди приїжджі бачать зовсім по-іншому.

Юлія Міщенко,
редактор Липоводолинської районної газети “Наш край”:

“Не очікувала, що прес-тур по своїй рідній Сумській області виявиться настільки цікавим та інформативним. Краснопільщина утвердила в думці, що громади – “не такий уже й страшний чорт, як його малюють”. Звичайно, похвалитися великими напрацюваннями Миропільська об’єднана громада поки що не може, адже існує в умовах децентралізації всього кілька місяців, але співпраця із соціально відповідальним бізнесом дає свої плоди, а першочергові завдання громади – добудова газопроводу і ремонт лікарської амбулаторії успішно виконуються. Дуже гарний у Миропіллі парк відпочинку із дитячим та тренажерним майданчиками.

84874314.jpg

Вразила наполегливість районної влади у залученні в район грантових коштів. Вже в цьому році проект, розроблений ЦНАПом Краснопільської РДА, став переможцем проекту “U-LEAD”. ЦРЛ має отримати обладнання за програмою “Кусаноне” за підтримки уряду Японії, на часі – реалізація проекту “Нова українська школа”, створення школи майбутнього, забезпеченої новітніми технологіями та сучасним обладнанням. Влада живе не лише сьогоднішнім днем (і це, зважаючи на українські реалії, дивує), а й думає про завтра, намагається залучати все прогресивне, інноваційне, навіть якщо для цього “довелося написати 18 проектів, щоб переміг один”. Ну і не можна не згадати про хоспісне відділення лікарні – перше на теренах області. Достойні умови для того, щоб людина пішла на той світ без зайвих мук. 25 місць, окремі бокси для дуже тяжких хворих, порядок, чистота і відсутність будь-якого запаху… Попри фінансові труднощі питання доцільності функціонування цього відділення навіть не обговорюється. З найбільш приємного – знайомі обличчя колег з різних частинок України, з ким доводилося пересікатися раніше.

Олександр Кульбака,
головний редактор газети “Вісті”, м. Слов’янськ, Донецької області, журналіст інтернет -видання “Карачун”:

“… Во время поездки по Сумской области мы побывали, в том числе, и в самой глубинке: в нескольких отдаленных селах, райцентрах. Там есть очень живописные места. Например, река Псел. За ней, в 15 километрах – Россия.

Когда едешь по селу, такое ощущение, что ты не в Украине, а в России: дома (избы), как в российской глубинке – деревянные, неказистые. “Чем дышат” тамошние жители, с какими мыслями смотрят в сторону России – этого я не знаю: пообщаться с местными было не так много возможностей. Да и не доверятся люди первому встречному…

Но “принимающая сторона” – руководители района, территориальных громад, общаясь с нами, неизменно подчеркивали свой патриотизм. “Більшість людей тут живуть з Україною в серці!, – говорили нам хозяева. – Сумщина навіть голосує на виборах приблизно так, як Івано-Франківськ”.

Похоже, что они не лукавили. Одним из доказательств тому является такой факт: Сумщина не приняла нашего Щербаня! Хотя он так старался привить там “чисто донецкие” порядки… Но не вышло! Сумщина отторгла Щербаня-губернатора!

Что мы знали о Сумской области, перед тем, как сюда приехали? Не много: тростянецкая кондитерская фабрика, шосткинское объединение “Свема”, урожайная на картофель земля… Теперь многие из нас, региональных журналистов, узнали о Сумщине много всего интересного. Но мы тоже оставили там свой “след”: на прекрасном стадионе в райцентре Краснополья высадили саженцы вербы матсудана. Но признаюсь: мы участвовали лишь в завершающем этапе высадки саженцев (лунки под них выкопали, судя по всему, работники стадиона). И потому мы, конечно, не перетрудились… Но важен был сам факт: журналисты из разных регионов Украины высадили “Аллею журналистов” в приграничном райцентре Сумщины!

А кто же будет ухаживать за нашими саженцами?,- беспокоились мы, завершая процесс высадки саженцев. Нам пообещали, что без ухода-полива наши “детища” не останутся. Впрочем, беспокоились мы напрасно. Ведь известно: земля в Украине настолько плодородная, что в каком месте не ткни веточку в землю – она обязательно пустит корни и вырастет дерево!”

98050117.jpg

Журналист интернет издания “Карачун” Александр Кульбака и главный редактор газеты “Наш край” из райцентра Липовая Долина (Сумская область) Юлия Мищенко высадили свою “журналистскую вербу”. “Схід і Північ – разом!”,- шутили мы, глядя на свое детище…

Аріна Крапка,
журналістка з Луцька:

13724842.jpg

“Красиво. Можна тут лишатися і книжку писати. За пагорбом москалі. Село Горналь в Курській області, де більшість місцевих розмовляє українською мовою. Мо пора повертати частину Курської області Україні?! Вражає красива українська мова на Сумщині.
Ми маємо чим пишатися, люди!

Роман Матвіюк,
журналіст “Буський медіа портал” Волинської області:

“Краснопільщина, що на Сумщині – це гостинний край, який на один день зібрав у себе представників засобів масової інформації Західних та Східних регіонів України.

Спочатку мали змогу почути про одне з найкращих, найпотужніших високорентабельних господарств Краснопільщини – ТОВ АФ “Псьол”, яке неабияк допомагає мешканцям району – створюючи нові робочі місця, покращуючи інфраструктуру та складаючи плани на майбутнє.

Головний лікар Краснопільської ЦРЛ Євген Івахненко поділився напрацюваннями щодо розвитку медичної галузі в районі та окреслив плани на майбутнє. Радо, що у всіх проблемних питаннях, районні очільники завжди допомагають.
У місцевому хоспісі навіть створені окремі бокси для перебування людей похилого віку, де вони мають своє ліжко, тумбочку та … навіть телевізор (що інколи є рідкістю в інших областях). Для них також створена дозвільна кімната та невеличка капличка.

Приємною несподіванкою стало те, що журналістів запросили посадити на території спортивного стадіону дерева, які будуть рости в знак відвідування делегації і підтримки дружніх відносин.

Карен Агаджанов-Гонсалес,
представник Офісу реформ у Сумському регіональному відділенні Асоціації міст України:

“У процесі децентралізації особлива роль покладається на місцеві еліти, які відповідально ставляться до розвитку місцевих територій. Такі люди, на щастя є. Саме завдяки таким людям і буде продовжуватися процес розвитку. Процес децентралізації буде тривати й далі і буде добровільним. Будуть виходити на передній план нові місцеві лідери, будуть виділятися кошти на розвиток громад, і люди самі їх вчитимуться використовувати, виходячи з першочергових потреб громади. Сам процес децентралізації направлений на підтримку сильних громад, до яких більш слабші будуть приєднуватися. ОТГ отримають можливість розпоряджатися землями за межами населених пунктів, що дасть додаткові кошти у бюджети. Загалом в області вже створено 21 ОТГ з 59 передбачених перспективним планом. 30 квітня відбудуться вибори в чотирьох ОТГ Сумщини: у Бочечківській, Вільшанській, Краснопільській і Кролевецькій ОТГ. Остання буде найбільшою в області.

Алла Федорина,
журналістка, м. Суми:

“Прес-тур до Краснопільського району, що відбувся в рамках проекту Харківського прес-клубу “Реформи в Україні очима журналістів регіональних медіа” пройшов цікаво. Вважаю, журналісти з Закарпаття, Донеччини, Волині, Харкова, Тернополя та Сум змогли реально переконатися, що навіть меленький район здатний на немаленькі пертворення.
Побували у Великій Рибиці, у Миропіллі. У Запсіллі з гори подивилися на сусідню Росію. Побачили 200 ялинок, посаджених у Миропіллі до 200-річчя Тараса Шевченка. Познайомилися з центральною районною лікарнею та першим в області створеним тут хоспісним відділенням. А на стадіоні “Колос” посадили японські верби й запропонували назвати це алеєю українських журналістів. Дякуємо всій гостинній команді краснопільців, що зустрічала, розповідала й була справді доброзичливою. Дякуємо погоді, що не задощила. Дякуємо всім журналістам, яким було цікаво у подорожі.

 

http://krasnews.at.ua/news/skhid_ta_zakhid_ob_39_ednalisja_na_krasnopilshhini/2017-04-24-7690
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: