IНФOPМAЦIЯ ЩOДO ЯКOCТI ПИТНOЇ ВOДИ У КРАСНОПІЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ

40278474

За результатам моніторингу якості питної води з колодязів у Краснопільському районі відмічається тенденція до високого відсотку проб води, що не відповідають вимогам ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” по вмісту нітратів.

У 2014 році він складав- 65%, 2015р. -62%, у 2016р. – 60%. На виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010р. №16 ,,Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» 14,17 березня 2017 року здійснювався соціально – гігієнічний моніторинг за водою колодязів різної форми власності.

Вода досліджувалась з 14 колодязів громадського та індивідуального користування (смт.Краснопілля-12, с.Новодмитрівка- 1, с.Михайлівське-1). Дослідження води на санітарно – хімічні показники з шахтних колодязів громадського користування вода з яких використовується для дітей до 3-х років життя. З 4 проб води дослідженої з колодязів громадського користування на санітарно – хімічні показники виявлені відхилення по вмісту нітратів від СН у 3 пробах або 75% .

Дослідження води на санітарно – хімічні показники з індивідуальних колодязів вода з яких використовується для дітей до 3-х років життя. При лабораторному дослідженні 10 проб води виявлено 10 проб води з відхиленнями по вмісту нітратів від СН або це 100% від загальної кількості досліджених проб, що може сприяти виникненню метгемоглобінемії серед дітей до 3-х років життя. Воду такої якості слід забороняти для використання в питно – господарських цілях.

Чим небезпечний високий вміст нітратів у питній воді і що таке водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей? Отруєння речовинами, що утворюють метгемоглобін, нерідкі в педіатричній практиці. Нітрати, надходячи в травний канал з водою, під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити. Останні надходять у кров і блокують гемоглобін (білок крові, що транспортує кисень до клітин організму) шляхом утворення метгемоглобіну, який не здатний вступати в оборотну реакцію з киснем і переносити його.

Таким чином, чим більше гемоглобіну перетворилося в метгемоглобін, тим менше киснева ємність крові, тим сильніше виражене кисневе голодування організму. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від кисневого голодування центральної нервової системи. Найбільш чутливі до дії нітратів і нітритів діти перших місяців життя, що пояснюється незрілістю ферментних систем, зниженою кислотністю шлункового соку і високим рівнем споживання рідини в перерахунку на кілограм маси тіла.

Клінічні ознаки гострого отруєння нітратами з’являються вже через 1-1,5 години після вживання забрудненої води. У дитини розвивається млявість, прискорене серцебиття, синюшність шкіри і слизових оболонок, найбільш виражена у ділянці губ, носа, порожнини рота, мочок вух, нігтьового ложа. Потім можуть приєднатися блювання, пронос, симптоми ураження центральної нервової системи та міокарда. У ранньому віці нерідкі випадки легенево-серцевої недостатності. Вираженість симптомів обумовлена кількістю метгемоглобіну в крові. У всіх випадках, коли хворіли діти, дорослі залишалися здоровими, оскільки у них відбувається швидке відновлення гемоглобіну. Також підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню онкологічної захворюваності населення.

Які ж основні засоби профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії? Перше – дуже обережно користуйтеся колодязями. Вони повинні бути належним чином укріплені і захищені від просочування води з верхніх шарів ґрунту через стінки, зруб повинен мати кришку і навіс. Також вода в колодязях повинна піддаватися дезінфекції. Для більшої впевненості в якості колодязної води її рекомендується періодично досліджувати на вміст нітратів у будь-якій лабораторії, що акредитована на право проведення таких досліджень, в т. ч. і в санітарно-гігієнічної лабораторії Краснопільського районного лабораторного відділення Сумського міськрайвідділу Державної установи «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Друге – готуйте молочні суміші дітям першого року життя тільки на очищеній воді для дитячого харчування. Третє – рекомендуємо годуючим мамам ставитися до свого раціону харчування дуже педантично, пам’ятайте, що нітрати легко проникають у грудне молоко. Звертаємо Вашу увагу на необхідність проведення роз’яснювальної роботи серед населення, яке вживає воду з вмістом нітратів, що перевищує норму 50мг/дм³, особливо для дітей віком до 3-х років. Слід вивчити можливість забезпечення питною водою населення із колодязів, вода з яких відповідає санітарним нормам, водорозвідної мережі або бутильованою питною водою.
В.о.завідувача відділенням Г.В.Гавенко
http://kras-meria.in.ua/main….di.html

 

http://krasnews.at.ua/news/informacija_shhodo_jakosti_pitnoji_vodi/2017-04-04-7607
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: