Нacлiдки пaлiння для нaшoгo opгaнiзмy: cтpaшнiшe, нiж ви coбi yявляєтe.

82588961

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. Сигарета – про її шкоду і наслідки для організму нам відомо чимало. Проте не вистачає трішки волі, а деяким і більше, щоб сказати остаточне і безповоротне “ні”. Отже, після цих фактів, наведених лікарем-наркологом Краснопільської ЦРЛ Б. В. Пономарьовим, палити, сподіваємось, вам вже точно не захочеться!

Шкода паління

Паління – це не нешкідливе заняття, яке можна легко кинути. Це справжня хвороба, і особливо небезпечна тому, що багато хто не сприймає її всерйоз.

Паління – одна з найбільш поширених хвороб, які завдають шкоди здоров’ю людини і цілого суспільства. У процес паління залучені практично всі верстви населення, в тому числі жінки та підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для курців, так і для тих, хто не палить. Для першої частини проблемою є кинути палити, для другої – не «заразитися» хворобою паління, уникнути впливу курящого суспільства і зберегти своє здоров’я.

Паління призводить до змін внутрішніх органів, найчастіше ураження зачіпає серцево-судинну систему, органи дихання, шлунково-кишковий тракт. До негативних наслідків паління також відносять неприємний смак у роті вранці, жовті зуби, неприємний запах з рота й від волосся. Куріння є частою причиною пожеж, а недопалки сильно забруднюють приміщення і вулиці. За даними досліджень, паління підсилює алкогольне сп’яніння в півтора-два рази.

Якщо людина випалює в день 1-9 сигарет, то в середньому вона скорочує собі життя на 5 років в порівнянні з людьми, які не вживають тютюнові вироби, якщо випалювати 10-19 сигарет, то життя скоротиться на 6 років, якщо 20-39 сигарет – на 7.

Люди, які багато і довго палять, в 10 разів частіше хворіють на виразку шлунка, в 12 – інфарктом міокарда, в 13 разів – стенокардією і в 30 разів раком легенів.

Наслідки паління

Серцево-судинна система

Після кожної випаленої сигарети збільшується число ударів серця, його хвилинний обсяг, підвищується діастолічний і систолічний тиск крові. Дим від сигарет призводить до звуження судин периферичних артерій. Розвиваються стани, які призводять до утворення тромбів. Скорочується обсяг гемоглобіну, що доставляє кисень. Паління також призводить до підвищення рівня вільних жирних кислот у плазмі та загального вмісту холестерину в сироватці крові. Підсилює ризик раптової смерті. У жінок, що приймають оральні контрацептиви, куріння підвищує можливість виникнення ішемічної хвороби серця.

Органи дихання

В області дихальних шляхів великого перетину виникає кашель, активізується виділення мокроти. Малі дихальні шляхи через запалення звужуються. У легенях курців можна виявити підвищений вміст запалених клітин. Напади астми виникають частіше, набуваючи більш важку форму. Виникає схильність до рецидивів респіраторних захворювань.

Онкологічні захворювання

Дослідження доводять, що сигаретний дим містить канцерогени, що діють як стимулятори зростання пухлин. Паління називають основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губ, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легенів. Паління спільно з алкоголем збільшує ризик виникнення раку стравоходу і шлунку. Виявлено високий ступінь зв’язку між раком сечового міхура і палінням, ще існують дані про зв’язок паління і раку молочної залози.

Інші клінічні наслідки

Вагітна жінка, що курить, піддає себе ризику викидня, народження дитини з низькою масою тіла або народження мертвої дитини. Серед паліїв частіше зустрічається виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Схильність до тютюнового диму впливає на якість шкіри, у паліїв раніше й більш виражено з’являються зморшки, особливо навколо очей і рота.

Паління є хворобою століття, як алкоголізм, травматизм, туберкульоз. Від вживання алкоголю одна людина з мільйона вмирає кожні 4-5 днів, від автомобільних катастроф – кожні 2-3 дні, а від паління – кожні 2-3 години. Від наслідків куріння і вживання алкоголю щорічно вмирають більше 3 млн. жителів планети. Ви хочете потрапити до їх числа?

http://krasnews.at.ua/news/naslidki_palinnja_dlja_nashogo_organizmu_strashnishe_nizh_vi_sobi_ujavljaete/2016-06-01-6439

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: