Нe виcтaчaє cтaжy – дoплaтiть

s17831284

Порядок нарахування пенсій громадянам України визначений Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003р. №1058-IV (далі – Закон) зі змінами та доповненнями.

Відповідно до Закону розмір пенсії за віком, по інвалідності та втраті годувальника залежить від наявності в особи страхового стажу ( особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку, встановленого ст. 26 Закону та за наявності страхового стажу не менше 15 років).

Страховий стаж – це період, протягом якого особа щомісяця сплачувала страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановленого на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та підлягає сплаті щомісяця (з 1 січня 2016 року – 303,16 грн. (1378 грн. × 22 %), з 1 травня – 319 грн. (1450 грн. × 22 %)).

Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа офіційно працювала, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови , що сума сплачених за цей місяць внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Що ж робити, якщо не вистачає страхового стажу (менше 15 років)? Вихід є. Можна здійснити доплату до мінімального страхового внеску, Для цього необхідно здійснити наступні кроки:
1) подати до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем реєстрації заяву затвердженої форми;
2) у тому ж управлінні отримати особисті відомості з бази персоніфікованого обліку про періоди, за які бажаєте здійснити доплату до мінімального страхового внеску (при цьому при собі мати паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру);
3) на підставі вищевказаних документів отримати в управлінні повідомлення-розрахунок;
4) у 10-денний термін сплатити вказану в повідомленні-розрахунку суму;
5) протягом одного місяця після сплати внесків, необхідно з копіями квитанції звернутись до управління Пенсійного фонду України за місцем вашої реєстрації та надати звіт згідно з додатком 6 до “Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” за відповідні періоди.

Доплату можуть провести і фізичні особи-підприємці, які здійснювали підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування у період з 01.01.2004 по 01.07.2010 року.

Прагніть заздалегідь, щоб Ви були задоволені своєю пенсією.
А. Петров,
начальник Великописарівського
об’єднаного управління
Пенсійного фонду України

http://krasnews.at.ua/news/ne_vistachae_stazhu_doplatit/2016-09-16-6813

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: