Нoвий штaм "Гoнкoнг": ocoбливocтi вipycy

57001010

У цьому році на території України очікується новий вид грипу Н3N2. За інтенсивністю Н3N2 перевершує торішній каліфорнійський вірус Н1N1.

На відміну від Н1N1, який був найбільш небезпечним для дорослих молодих людей, вірус “Гонконг” в першу чергу вражає людей похилого віку, маленьких дітей і школярів. У групі ризику діти, народжені після 2008 року, організм яких не стикався з даним штамом. У разі поразки вірусом у них можуть виникнути ускладнення у вигляді пневмонії. Також до епідемії грипу “Гонконг” будуть особливо схильні люди похилого віку від 65 років, особливо ті, хто страждає на хронічні захворювання. Серед можливих ускладнень після грипу для цієї групи ризику: бронхіт, превмонія, серцево-судинні захворювання.

Вірус грипу дуже легко передається. Найпоширеніший спосіб передачі інфекції – повітряно-краплинний. Також можливий і побутовий шлях передачі, наприклад через предмети вжитку. При кашлі, чханні, розмові з носоглотки хворого або носія вірусу викидаються частки слини, слизу, мокроти з хвороботворною мікрофлорою, у тому числі з вірусами грипу. Довкола хворого утворюється заражена зона з максимальною концентрацією аерозольних часток. Дальність їх розсіювання зазвичай не перевищує 2 – 3 м.

Основний симптом – висока температура (до 41,5 градуса), яка тримається декілька днів (до 5). При високій температурі з’являється головний біль (переважно в передній частині – лоб, очі, скроні), ломота у всьому тілі, в першу чергу – в ногах. Трохи пізніше приєднується сухий кашель. Нежить, біль у горлі не характерні. Нудота або блювота можуть бути, особливо у маленьких дітей, вони пов’язані з інтоксикацією.

Зазвичай грип починається гостро. Інкубаційний період, як правило, триває 2 – 5 днів. Потім починається період гострих клінічних проявів. Складність хвороби залежить від загального стану здоров’я, віку, від того, чи контактував хворий з даним типом вірусу раніше. Залежно від цього у хворого може розвинутися одна з чотирьох форм грипу: легка, середньої тяжкості, важка, гіпертоксична.

Якщо грип протікає без ускладнень, гарячковий період продовжується 2 – 4 дні і хвороба закінчується протягом 5 -10 днів. Після перенесеного грипу протягом 2 – 3 тижнів зберігаються явища післяінфекційної астенії: слабкість, головний біль, дратівливість, безсоння.

При виникненні перших симптомів грипу необхідно: більше пити рідини; приймати жаро-знижуючі засоби (парацетамол, панадол, колдрекс) лише у випадках високої температури; судино-звужуючі засоби для полегшення носового дихання; мукалтін, корінь солодки, настойка алтея і інші засоби для розрідження і відходження мокроти; протикашельні засоби (пертуссин, бромгексин); у перші дні хвороби рекомендуються парові інгаляції з настоями з ромашки, календули, м’яти, шавлії, звіробою, багульника, соснових бруньок; аскорбінова кислота, полівітаміни; антигістамінні препарати; у перші дні захворювання – натуральні препарати, що підтримують імунітет (інтерферон, афлубін).

Як захиститися від епідемії Найбільш дієвим способом профілактики майбутньої епідемії грипу лікарі називають вакцинацію. Цього року до складу вакцини включені наступні штами, поява яких найбільш ймовірна взимку: Мутована форма вірусу “Гонконг” (Н3N2) 2014 року; Мутована форма вірусу “Каліфорнія” (H1N1) 2009 року; Вірус форми В “Брісбен” 2008 року. В першу чергу вакцинацію рекомендують провести медичним працівникам, водіям громадського транспорту, вчителям і вихователям, працівникам торгівлі.

Серед стандартних профілак-тичних заходів для боротьби з грипом -загартовування, вживання вітамінів С і D, дотримання правил особистої гігієни, регулярне вологе прибирання в квартирі.

З початком сезону захворювань слід також уникати великих скупчень людей, користуватися антисептичними засобами після відвідування громадських місць і транспорту, триматися на відстані не менше 1,5 метра від людей, які кашляють або чхають.

Додатково необхідно приймати аскорбінову кислоту і полівітаміни, які сприяють підвищенню спротиву організму. Найбільша кількість вітаміну С міститься в квашеній капусті, журавлині, лимонах, ківі, мандаринах, апельсинах, грейпфрутах.

Міцного вам здоров’я!
Т. Бараник, лікар ЗПСМ.

 

http://krasnews.at.ua/news/novij_shtam_gonkong_osoblivosti_virusu/2017-02-07-7360
Джерело: Краснопілля 04_kray_logo

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: