Зa пoкликoм cepця

24723508

90514292.jpg

24 травня провідному науковцеві ІЛК, доктору сільськогосподарських наук, уродженцю Краснопілля Миколі Мигалю виповнилося 82 роки.

Микола Дмитрович Мигаль народився 24 травня 1931 року у Краснопіллі. Дитинство та юнацькі роки його щасливими не назвеш, адже довелося пережити і голодомор, і воєнне лихоліття. Після закінчення школи навчався на агрономічному факультеті сільськогосподарського інституту ім. В. В. Докучаєва. Отримавши диплом вченого-агронома у 1956 році займав різні посади: завагрохімлабораторією Липоводолинського району, агролісомеліоратора племзаводу «Мирний» на Чернігівщині, літ працівника відділу сільського господарства місцевих газет на Сумщині.

95723870.jpg

1963 рік став для Миколи Дмитровича дійсно доленосним, він вступає до аспірантури ВНДІ луб’яних культур. Його наукова діяльність розпочалася під керівництвом непересічної особистості – професора Ганни Йосипівни Аринштейн, з досліджень статевого поліморфізму конопель.

Питання генетики конопель, які набули на той момент особливої актуальності, повністю захопили молодого науковця. Генетичні розробки і стали основним вектором наукової діяльності вченого. Він, зокрема, разом з О. Г. Ждановим, взяв активну участь у створенні в стінах Лубінституту 1966 року лабораторії генетики і цитології.

84577415.jpg

Микола Дмитрович – послідовник справи академіка Гришка, який вперше створив вихідний матеріал однодомних конопель, що дозволило значно полегшити працю коноплярів на збиранні стеблостою. Робота ж Мигаля поклала теоретичне підґрунтя селекції сортів однодомних конопель, які поступово витіснили дводомні, вирішивши проблему одноразового механізованого збирання посіву.

Значний внесок Микола Дмитрович зробив у вивчення характеру штучного впливу різних зовнішніх факторів на зміну ознак статі, експериментального мутагенезу як джерела одержання нового вихідного матеріалу для селекції.

68325422.jpg

Вчений багато досліджував волокнистість стебла сучасних сортів, зв’язок анатомічних структур із віком волокна, особливості впливу фенотипових факторів на формування кількісних показників волокнистої маси, виявивши цілу низку маркованих морфологічних ознак, що мало важливе значення для опису сортів при поданні до державного сортовипробування і реєстру, ідентифікації на випадок знеособлення чи плагіату, захисту інтелектуальної власності селекціонерів.

24516433.jpg

Нині М. Д. Мигаль плідно працює над виявленням внутрішніх і зовнішніх факторів підвищення насіннєвої продуктивності, займаючись розробкою методики, яка сприятиме підвищенню селекційних процесів, що у кінцевому підсумку має забезпечити створення сортів з високою насіннєвою врожайністю: нині, як відомо, стрімко зростає попит на насіння для отримання цінної конопляної олії.

24723508.jpg

Він також досвідчений наставник молодих, науковий керівник аспірантів, підготував 6 кандидатів наук.

Результати багаторічних досліджень викладені у 122 наукових публікаціях, у тому числі у трьох особистих монографіях: «Генетика статі конопель», «Експериментальна зміна статі конопель», «Біологія луб’яних волокон конопель». Нагадаємо, що М. Д. Мигаль обіймає високе звання доктора наук та посаду професора. А ще він має медалі за нелегку працю в тилу в роки війни.

Рубіль ГІЛЯЗЕТДІНОВ,
Заступник директора з наукової роботи ІЛК.
Олена ЖУПЛАТОВА,
молодший науковий співробітник відділу наукових досліджень
з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій ІЛК.

Джерело: http://krasnews.at.ua/

http://krasnews.at.ua/publ/rozpovidi_pro_zemljakiv/za_poklikom_sercja/2-1-0-444

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: