«A тoй тpeтiй пpaзник – Cвятe Вoдoxpeщa»

99858577

То вибори, то зима, то робота, то ще щось, але святкувати треба. Це Наші традиції і ми цього не повинні ніколи забувати. Ще не встигли прийти свята як скоро вони відійдуть. Як співається в коляді: «А той третій празник – Святе Водохреща». 19 січня християни святкують третє найважливіше свято взимку. У народі його ще називають – Йордан. Тому що Ісус хрестився на річці Йордан. Це свято також ще називаються Богоявлення, бо Святий Дух зійшов у вигляді голуба. Навіть існує традиція при посвяченні води на річках випускати в небо голубів, щоб вони літали над річкою. Красиво. От якби і в нас така традиція прижилась! 58446320.jpg

Давненько православні Краснопільщини не святкували Йордань в таких екстремальних погодніх умовах. А ще кажуть, що зими вже не ті. Та жодні примхи погоди не завадили прихожанам Краснопільських Храмів Покрова Пресвятої Богородиці та Успіння Божої Матері УПЦ КП взяти участь у Божественній літургії, освятити воду у стінах Храмів.

– Хай ця свята вода оберігає Ваших рідних і близьких на многії літа, щоб Сатана не мав змоги підступити до Вас, – звернувся до прихожан Благочинний Краснопільського Благочіння, настоятель згаданих вище храмів Отець Іван Малюк, – Хотів би привітати з цим великим святом братів наших і сестер з Московського патріархату, католиків, усіх жителів Краснопільщини, тих, хто сьогодні у дорозі, а особливо наших хлопців-захисників, які ці свята змушені зустрічати в окопах, боронячи нашу Україну. Миру і злагоди всім нам.

32090013.jpg

В цей день за повір’ям Йорданська вода є цілющою. Вона помагає від хвороб, її дають пити хворим, нею окроплюють тварин, хати тощо. Кажуть вода допомагає від усіх нечистей. Кому бідончика цілющої води виявилось замало, могли вдосталь черпати її після освічення в урочищі Дідове озеро чи в урочищі Грузне.

28441122.jpg

14006804.jpg

Отець Іван поблагословив бажаючих православних скупатися у воді, а таких було чимало. Серед охочих очистили душу були ті, хто це робить уже кілька років, але й не бракувало тих, хто вирішив спробувати вперше.

Для того, щоб “моржі” після холодного купання могли зігрітися, та і всіх бажаючих, частували гарячим чаєм та смачними кулішем.

 

http://krasnews.at.ua/news/a_toj_tretij_praznik_svjate_vodokhreshha/2016-01-19-5951

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Buzz
Поділитися в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Поділитися в Однокласниках

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: